Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου

Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου Facebook Twitter
Τα «τριαντάφυλλα του Ηλιογάβαλου», ζωγραφικός πίνακας του 1888 από τον Αγγλο-Ολλανδό καλλιτέχνη Λώρενς Άλμα-Τάντεμα.
0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εώς τη Σενεγάλη, από την Χιλή μέχρι το Τογκό, εδώ και πολλές δεκαετίες ο Δεκαπενταύγουστος έχει καθιερωθεί στην πιο πολυαναμενόμενη ημέρα στο θερινό ημερολόγιο πολλών χωρών σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη. Μια ημέρα άρρηκτα συνδεδεμένη με το θέαμα των εκκωφαντικά ήσυχων και άδειων πόλεων και των κατάμεστων τουριστικών προορισμών, επίσημη αργεία και συνάμα ευκαιρία να απολαύσει κανείς την στασιμότητα και την ραστώνη του Αυγούστου έπειτα από μήνες σκληρής δουλειάς.

Παρότι η Ελλάδα διεκδικεί την πρωτιά όσον αφορά το επίπεδο της «ιερότητας» της σημερινής ημέρας, στην πραγματικότητα πουθενά δεν τηρείται ο Δεκαπενταύγουστος με μεγαλύτερη ευλάβεια απ’ότι στην Ιταλία, όπου άλλωστε βρίσκονται και οι ιστορικές ρίζες της αργίας.

Τον μήνα Αύγουστο οι εργάτες γιόρταζαν το τέλος της σοδειάς, των θερινών αγροτικών εργασιών και της συγκομιδής των δημητριακών, απολαμβάνοντας την αφθονία των φρούτων και μια μικρή περίοδο ραστώνης.

«Είναι κυριολεκτικά απίθανο να συναντήσει κανείς ανοιχτό κατάστημα σήμερα στην Ιταλία, θα ήταν άλλωστε σχεδόν αιρετικό για την ιταλική κουλτούρα», λέει γελώντας η Ντανιέλα Κόλικα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια. «Η 15η ημέρα του Αυγούστου είναι για τους Ιταλούς μια ημέρα-συνώνυμο της ξεκούρασης και της κορύφωσης της καλοκαιρινής απόδρασης».

Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου Facebook Twitter
Ακόμα και σήμερα, ο Αύγουστος είναι γεμάτος ταξιδιωτικές εκπτώσεις για την περίοδο του Ferragosto (Φωτ.: Unsplash)

Για τους Ιταλούς, η περίοδος των διακοπών γύρω από τον Δεκαπενταύγουστο αποκαλείται Ferragosto, μια λέξη που προφέρουν πάντοτε με γεμάτο στόμα και η οποία φανερώνει τις ρωμαϊκές ρίζες του σχεδόν παγκοσμίου φαινομένου της αυγουστιάτικης ραστώνης. Ο όρος Ferragosto προέρχεται από τον λατινικό όρο Feriae Augusti, δηλαδή «Διακοπές του Αυγούστου», και δανείζεται το όνομα του από τον αυτοκράτορα Αύγουστο, τον πρώτο Ρωμαίο Αυτοκράτορα ο οποίος ήταν συνάμα και ο πρώτος παγκοσμίως που καθιέρωσε την πλέον δημοφιλή καλοκαιρινή αργία το 18 π.Χ, στα μέσα ακριβώς της θητείας του.

Επηρεασμένος εν μέρει από την νίκη του επί του Μάρκου Αντώνιου και εν μέρει από την πρόσφατη συνωμοσία στην οποία είχε εμπλακεί ο συνύπατος του, ο Τερέντιος Βάρρος Μουρήνας (Terentius Varro Murena), και η οποία δημιούργησε έντονη πολιτική κρίση στη Ρώμη, ο Αύγουστος εγκαθίδρυσε το Ferragosto ως μια ευκαιρία προστασίας της δημοφιλίας του, παρέχοντας στους ταλαιπωρημένους εργάτες τις αυτοκρατορίας μια ανάσα ξεκούρασης έπειτα από μήνες μόχθου στα χωράφια.

Τον μήνα Αύγουστο, λοιπόν, οι εργάτες γιόρταζαν το τέλος της σοδειάς, των θερινών αγροτικών εργασιών και της συγκομιδής των δημητριακών, απολαμβάνοντας την αφθονία των φρούτων και μια μικρή περίοδο ραστώνης πριν το ξεκίνημα του οργώματος, του τρύγου, και των νέων καλλιεργιών που δεν θα αργούσε να φέρει το φθινόπωρο.

Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου Facebook Twitter
Αγώνες ιπποδρομίας που απεικονίζονται σε ένα ρωμαϊκό μωσαϊκό που ανακαλύφθηκε στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, κατά τη διάρκεια των εορτασμών, διοργανώνονταν ιπποδρομίες σε όλο το μήκος της Αυτοκρατορίας καθώς τα άλογα εγκατέλειπαν προσωρινά τις αγροτικές εγκαταστάσεις, ενώ τα βόδια, τα μουλάρια και οι γάιδαροι απαλλάσονταν από τα καθήκοντά τους και στολίζονταν με στεφάνια λουλουδιών. Ψήγματα αυτής της αρχαίας παράδοσης συναντά κανείς ακόμα και σήμερα, σχεδόν αμετάβλητα, κατά την διάρκεια του Palio dell'Assunta που πραγματοποιείται στις 16 Αυγούστου στη Σιένα. Μάλιστα, το όνομα «Palio» προέρχεται από το «pallium», ένα κομμάτι πολύτιμου υφάσματος που αποτελούσε το σύνηθες έπαθλο των νικητών των σχετικών ιπποδρομιών στην αρχαία Ρώμη.

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Ferragosto, οι εργάτες συνήθιζαν επίσης να επισκέπτονται τις πολυτελείς βίλες των αφεντικών τους, τα οποία σε αντάλλαγμα τους έδιναν ένα μικρό φιλοδώρημα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Τόσο ριζωμένο έγινε αυτό το έθιμο στην ιταλική συνείδηση, που πολλά χρόνια αργότερα, κατά την περίοδο της Αναγέννησης, θα γινόταν υποχρεωτικό στις Παπικές Πολιτείες.

Όπως συνέβη σε πολλά παγανιστικά και προχριστιανικά φαινόμενα και ιεροτελεστίες, έτσι και το αγαπημένο Ferragosto ενσωματώθηκε τελικά στην παράδοση του Χριστιανισμού. Παρότι γιορταζόταν την 1η Αυγούστου, τον 6ο αιώνα μ.Χ. η Καθολική εκκλησία μετέφερε την αργία στις 15 Αυγούστου, έτσι ώστε το λαϊκό έθιμο των αυγουστιάτικων διακοπών να συμπίπτει πλέον με την θρησκευτική γιορτή της Ανάληψης στον Ουρανό της Παρθένου Μαρίας (Assunzione di Maria in Cielo) σύμφωνα με την Καθολική παράδοση.

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εισήχθη τον 5ο αιώνα από τον Επίσκοπο Αλεξανδρείας Κύριλλο, ωστόσο μόλις τον 6ο αιώνα η παράδοση υιοθετήθηκε από την Ανατολική Εκκλησία και τελικά αναγνωρίστηκε από τη Δυτική Εκκλησία ως μια από τις Ιερές Ημέρες Υποχρέωσης, ενώ στην Ρώμη εισήχθη από τον συριακής καταγωγής παπά Σέργιο. Χάρη στην οικουμενικότητα του Χριστιανισμού, ο Δεκαπενταύγουστος αρχίζει και καθιερώνεται σταδιακά ως επίσημη αργία σε δεκάδες χώρες και περιοχές με ισχυρές Καθολικές ή Ορθόδοξες παραδόσεις, και κάπως έτσι φτάνει τελικά και στην σύγχρονη Ελλάδα. 

Υπάρχει μια ακόμα διάσταση του ιταλικού Ferragosto, που θυμίζει εν πολλοίς την ελληνική «ιεροτελεστία» του Δεκαπενταύγουστου, και αφορά την σύνηθη παράδοση να χρησιμοποιεί κανείς την άδεια του για πραγματοποιήσει ταξίδια εντός της χώρας και να απολαύσει το φυσικό τοπίο. Η διάσταση αυτή έχει τις ρίζες της σε ένα αρκετά πιο σκοτεινό κεφάλαιο της Ιταλικής ιστορίας: το φασιστικό καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι.

Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου Facebook Twitter
Ιταλοί εγκαταλείπουν μαζικά το Μιλάνο για τις διακοπές του Ferragosto.

Κατά τη διάρκεια της φασιστικής κυριαρχίας στην Ιταλία, ο Μουσολίνι παγίωσε το δημοφιλές Ferragosto ως ένα είδος λαϊκιστικής εορτής, παρέχοντας ειδικές προσφορές ταξιδιων στις εργατικές τάξεις της Ιταλίας που θα τους επέτρεπαν να επισκεφθούν διάφορα μέρη της χώρας. Ο ιταλός δικτάτορας υλοποίησε την ιδέα του Αυγουστιάτικου ταξιδιού μέσω των σωματείων associazioni dopolavoristiche, δηλαδή των «μετεργατικών συλλόγων», οι οποίοι ήταν υπέυθυνοι για τις δραστηριότητες του εργατικού δυναμικού της Ιταλίας εκτός του εργασιακού περιβάλλοντος.

Από το 1925 και μετά, λοιπόν, το φασιστικό καθεστώς ξεκινά να οργανώνει εκατοντάδες ταξίδια στις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, τα βουνά και τις ακτές της, προσφέροντας τεράστιες εκπτώσεις στους ναύλους των πλοίων και τα εισητήρια των τρένων το τριήμερο μεταξύ 13 και 15 Αυγούστου.

Η πρωτοβουλία του Μουσολίνι στέφθηκε με τεράστια επιτυχία, καθώς δημιούργησε το πρώτο κύμα εσωτερικού τουρισμού στην Ιταλία, ενώ κατά κάποιο τρόπο η παράδοση διατηρείται ζωντανή ακόμα και σήμερα, καθώς ο Αύγουστος είναι γεμάτος ταξιδιωτικές εκπτώσεις για την περίοδο του Ferragosto. «Είναι μια άβολη αλήθεια», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Ντανιέλα, «αλλά ο Μουσολίνι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στον εορτασμό του Ferragosto όπως τον γνωρίζουμε σήμερα».

Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου Facebook Twitter
Πυροτεχνήματα στολίζουν τον ουρανό πάνω από το Grosseto της Ιταλίας την βραδιά του Δεκαπενταύγουστου.

Η αυγουστιάτικη άδεια με τις ρωμαϊκές ρίζες, την μουσολινική εκλαΐκευση και την χριστιανική οικουμενικότητα γιορτάζεται με ποικίλλους τρόπους στην Ιταλία, από το Gran Ballo di Ferragosto της Ρώμης που γεμίζει τις πλατείες της Ρώμης με ζωντανές παραστάσεις χορού μέχρι τη Festa dei Candelieri στη Σαρδηνία, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και φέρνει τους κατοίκους των πόλεων στους δρόμους για μια παρέλαση υπό το φως τον κεριών. Στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας, όπως συνηθίζουν να αστειεύονται οι κάτοικοι, βρίσκονται μονάχα cani i americani, δηλαδή αδέσποτα και αμερικανοί επισκέπτες – δεν διαφέρει και πολύ από την εικόνα στην σημερινή Αθήνα.

Ferragosto: Οι ρωμαϊκές ρίζες της ραστώνης του Δεκαπενταύγουστου Facebook Twitter
H ηθοποιός Anita Ekberg στα γυρίσματα της ταινίας Pickup Alley. Ρώμη, 23 Αυγούστου 1956. Φωτογραφία: Getty Images

Τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Έλληνες διατηρούμε για τον Δεκαπενταύγουστο μια πολύτιμη θέση στην πολιτιστική καρδιά μας, παρότι η δική μας σχέση συνδέεται πολύ περισσότερο με την Παναγία και την σημασία του συμβόλου της για τους αγώνες του έθνους. Υπάρχουν πολλά κοινά και σημεία τομής στην διαδικασία με την οποία αποκτήσαμε αυτή την αργία που σήμερα τηρούμε ευλαβικά. Στην καρδιά όλων, όμως, βρίσκεται μια ανάγκη πολύ πιο οικουμενική: μια κοινή ανάσα από την σκληρή δουλειά, μια ανταπόκριση στο κάλεσμα της ακτής, μια παράδοση του σώματος και των αισθήσεων στη ραστώνη που σχεδόν επιβάλλει ο Αύγουστος της Μεσογείου.

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Αρχαιολογία & Ιστορία / 10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Tι γινόταν τον Μεσαίωνα στην Αθήνα; Υπήρχε ζωή στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Ποια είναι η σκληρή αλήθεια για αυτό που αποκαλούμε «Αθηναϊκή Δημοκρατία» και τι ήταν τελικά οι Δεσμώτες του Φαλήρου; Ακούμε σήμερα 10 άγνωστες ή παραγνωρισμένες πτυχές από το μακροχρόνιο παρελθόν της πόλης μας που συνέλεξε η Αγιάτη Μπενάρδου για τη σειρά podcast της LiFO «Ιστορία μιας πόλης».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
«Αισθάνομαι όπως την πρώτη φορά που θα έβγαινα ραντεβού»: Η Τασούλα Βερβενιώτη για την 4η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας 

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι κοινωνικές ομάδες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γραφή της Ιστορίας»

Η ιστορικός και συγγραφέας Τασούλα Βερβενιώτη μοιράζεται τη γνώση της με ανθρώπους που θέλουν να συλλέξουν τις άγραφες ή αποσιωπημένες πτυχές της ιστορίας και για τρεις ημέρες θα κατευθύνει τη μεγάλη συνάντηση των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας στην Τεχνόπολη.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη έγινε τον Μάιο του 1931 και δυο αστυνομικοί ρεπόρτερ μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Η ατμόσφαιρα έχει λιγότερες λακκούβες από τας Αθήνας»

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα–Θεσσαλονίκη έγινε το 1931 και δύο αστυνομικοί ρεπόρτερ της εποχής μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους. Η ομάδα των dirty '30s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τις μαρτυρίες τους για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ιστορία μιας πόλης / Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ένας βυζαντινός ναός στο κέντρο της πόλης και μια φωνή που έρχεται από 1000 χρόνια πριν. Τι μάς διηγείται το σύντομο βυζαντινό ποίημα που βρίσκεται στη μαρμάρινη επιγραφή, πάνω από την είσοδο του ναού της πλατείας Κλαυθμώνος; Ο Γιώργος Πάλλης εξηγεί στην Αγιάτη Μπενάρδου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ