Η μεγάλη συνάντηση των Φαραώ: Ο «σταρ» Τουταγχαμών και το φιλί της ζωής στην Αίγυπτο

Η μεγάλη συνάντηση των Φαραώ: Ο σταρ Τουταγχαμών και το φιλί της ζωής στην Αίγυπτο Facebook Twitter
Μέρος της πομπής που οδήγησε τους Φαραώ στη μόνιμη κατοικία τους, το νέο μουσείο GEM. Φωτο: EPA
0

Το Σάββατο όλος ο πλανήτης έστρεψε το βλέμμα του στην Αίγυπτο σε μια πομπή που οδήγησε και συνόδευσε τις πιο διάσημες προσωπικότητες της Αιγύπτου, τους Φαραώ, στη μόνιμη κατοικία τους, στο έργο μαμούθ της χώρας,το νέο μουσείο NMEC. 

Με τιμές αρχηγών κράτους και συνοδούς κορίτσια κι αγόρια με στολές νέων της Αρχαίας Αιγύπτου, που θυμίζουν τα τουριστικά σόου κάτω από τις Πυραμίδες, η πομπή, λουσμένη σε ένα γαλάζιο φως, με πιο διάσημες τις μούμιες του Ραμσή Β’ και της Χατσεψούτ να προπορεύονται σε σχεδόν εξωφρενικά αυτοκίνητα, και μια παρουσιάστρια με βραδινά χρυσοποίκιλτα ρούχα που διαφήμιζε την πλατεία Ταχρίρ ως ειρηνική, έφτασε στο αντάξιο της φήμης των Αιγυπτίων ηγεμόνων φαραωνικό μουσείο, στο NMEC(national museum of Egyptian civilization), στο εθνικό μουσείο αιγυπτιακού πολιτισμού. 

Και αυτό, όπως και το GEM, το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο, σε μια έκταση 500.000 τετραγωνικών μέτρων θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαιοτήτων στον κόσμο που θα ανήκει στην κληρονομιά ενός και μόνον πολιτισμού, του αιγυπτιακού. Το έργο δικαίως προβάλλεται κυριολεκτικά μετά βαΐων και κλάδων, αφού κόστισε πάνω από ένα δισεκατομμύριο και έκανε δέκα χρόνια να ολοκληρωθεί, με την υπογραφή των Heneghan Peng Architects, ενώ τα αισιόδοξα σενάρια βλέπουν το άνοιγμά του στο τέλος της χρονιάς.

Σε μια έκταση 500.000 τετραγωνικών μέτρων θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συλλογή αρχαιοτήτων στον κόσμο που θα ανήκει στην κληρονομιά ενός και μόνον πολιτισμού, του αιγυπτιακού.

Και αν το άγαλμα του Ραμσή Β’, που μεταφέρθηκε στο μουσείο και τοποθετήθηκε στο κεντρικό αίθριο το 2019, συνοδεία ιππέων και αυτό, αλλά με μια πιο σεμνή τελετή, για να υποδέχεται το κοινό με τους 38 τόνους βάρους του και με το αριστερό του πόδι τεντωμένο μπροστά και τις γροθιές σφιγμένες σε κατάσταση ετοιμότητας, είναι το πιο επιβλητικό του μουσείου, ο απόλυτος σταρ είναι φυσικά ο Τουταγχαμών.

Για όσους δεν γνωρίζουν και αναρωτήθηκαν στη διάρκεια της εντυπωσιακής παρέλασης, γιατί ο Ραμσής ήταν «απών», η απάντηση είναι πως βρίσκεται ήδη στο μουσείο της Γκίζας από το καλοκαίρι του 2019 και θα είναι το κύριο αξιοθέατο της έκθεσης.

Η μεγάλη συνάντηση των Φαραώ: Ο σταρ Τουταγχαμών και το φιλί της ζωής στην Αίγυπτο Facebook Twitter
Tο άγαλμα του Ραμσή Β’. Φωτο: EPA/Mohamed Hossam

Ο νεαρός βασιλιάς που πέθανε σε ηλικία 18 ετών και η εκπληκτική δημοφιλία του, που μέχρι σήμερα είναι πέρα από κάθε προσδοκία, θα είναι σε περίοπτη θέση και θα περιστοιχίζεται με μια έκθεση της πλήρους συλλογής των αντικειμένων, 5.000 συνολικά, που ήρθαν στο φως όταν ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ το 1922, όντας ο μοναδικός ασύλητος βασιλικός τάφος στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ. Τα δυο από τα πέντε χιλιάδες αντικείμενα θα εκτεθούν για πρώτη φορά.

Φυσικά σε περίοπτη θέση θα είναι η περίφημη χρυσή νεκρική μάσκα του Τουταγχαμών, το πιο πολύτιμο και διάσημο εύρημα των φαραωνικών τάφων που βρίσκεται μέχρι σήμερα στο περίφημο Μουσείο του Καΐρου, που χτίστηκε στο κέντρο της πόλης το 1901 και μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη συλλογή φαραωνικών αρχαιοτήτων στον κόσμο.

Το καλοκαίρι του 2019, η Αίγυπτος άνοιξε τις πόρτες του μουσείου της Γκίζας που δεν είχε ολοκληρωθεί και παρουσίασε τη χρυσή σαρκοφάγο του Τουταγχαμών, η οποία  υποβάλλεται σε εργασίες αποκατάστασης για πρώτη φορά μετά την ανακάλυψή της το 1922. Στην ειδική συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα πελώρια εργαστήρια συντήρησης του νέου μουσείου και παρουσιάστηκαν θησαυροί από τον τάφο του διάσημου βασιλιά της Αιγύπτου, φυσικά πρωταγωνίστησε η ξύλινη σαρκοφάγος, με την επίχρυση εξωτερική επένδυση, που έχει μήκος 2,23 μ. και είναι διακοσμημένη με μία προσωπογραφία του νεαρού βασιλιά, που φέρει τα σύμβολα των Φαραώ, το σκήπτρο και μαστίγιο. Οι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι μίλησαν για τις ρωγμές που είχαν παρατηρηθεί στον επίχρυσο γύψο, όπως και σε πολλά χρυσοποίκιλτα γλυπτά που περιστοίχιζαν τη σαρκοφάγο του.

Η μεγάλη συνάντηση των Φαραώ: Ο σταρ Τουταγχαμών και το φιλί της ζωής στην Αίγυπτο Facebook Twitter
Η χρυσή σαρκοφάγος του Τουταγχαμών υποβάλλεται σε εργασίες αποκατάστασης για πρώτη φορά μετά την ανακάλυψή της το 1922. Φωτο: EPA/Mohamed Hossam

Ο Τουταγχαμών ανέβηκε στον θρόνο της Αιγύπτου στα 1.333 π.Χ. και είναι αναμφίβολα ο διασημότερος Φαραώ στην Ιστορία, κυρίως λόγω του μύθου που περιβάλλει την ανακάλυψη του τάφου του. Γόνος του Φαραώ Αχενατόν και σύζυγος της εξίσου διάσημης Νεφερτίτης, «ο παίς Φαραώ» ανήλθε στην εξουσία σε ηλικία εννέα ετών και πέθανε δέκα χρόνια αργότερα από ελονοσία, σε συνδυασμό με μία νόσο των οστών.

Νωρίτερα, το 2019, ο Τουταγχαμών «ανέλαβε» την πολιτιστική εκπροσώπηση και την οικονομική καμπάνια της Αιγύπτου σε όλο τον κόσμο, που τη διέκοψε βίαια η πανδημία του κορωνοϊού.

Η προηγούμενη φορά που είχε γίνει στην Ευρώπη έκθεση για τον Αιγύπτιο βασιλιά ήταν το 1967, όταν η Γαλλία με υπουργό Πολιτισμού τον Αντρέ Μαλρό υποδέχθηκε την έκθεση «Ο Τουταγχαμών και η εποχή του» στο Παρίσι, ένα γεγονός που χαρακτηρίστηκε τότε «η έκθεση του αιώνα». Η έκθεση τότε στο Πτι Παλέ είχε προσελκύσει 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες, έναν αριθμό-ρεκόρ όχι μόνο για τη δεκαετία του '60 αλλά και για την εποχή μας.

Η περιοδεία του 2019 του πιο διάσημου φαραώ σε τρία μουσεία, στο Λος Άντζελες, το Παρίσι και στο Λονδίνο ήταν ένας θρίαμβος. Στο Παρίσι η έκθεση «Τουταγχαμών, ο Θησαυρός του Φαραώ» με περισσότερα από 150 αντικείμενα –κοσμήματα, χαρακτικά, γλυπτά, μία επίχρυση κλίνη, σαρκοφάγους, προσωπικά αντικείμενα που συνόδευσαν στη ζωή και τον θάνατο τον νεαρό βασιλέα– κατάφερε να σπάσει το προσωπικό ρεκόρ του ίδιου και να προσελκύσει 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες, επιβεβαιώνοντας ότι ή Δύση από το 1922, όταν ανακαλύφθηκε ο τάφος του, είναι στον ρυθμό μιας «Tut-mania» που έχει επιρροή στην τέχνη, την αρχιτεκτονική, το design και τη μόδα εδώ και δεκαετίες.

Το αφήγημα του αιγυπτιακού πολιτισμού για τη μετά θάνατον ζωή, λουσμένο σε χρυσάφι και μυστήριο ασκεί έναν απίθανο μαγνητισμό στη Δύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση δεν είχαν συμπεριληφθεί η διάσημη χρυσή μάσκα και οι τρεις χρυσές σαρκοφάγοι του Φαραώ, καθώς σύμφωνα με την αιγυπτιακή νομοθεσία απαγορεύεται η έξοδος τους από τη χώρα.

Η μεγάλη συνάντηση των Φαραώ: Ο σταρ Τουταγχαμών και το φιλί της ζωής στην Αίγυπτο Facebook Twitter
Η έκθεση «Τουταγχαμών, ο Θησαυρός του Φαραώ» στο Παρίσι προσέλκυσε 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες. Φωτο: EPA/IAN LANGSDON.

Μέρος της επιτυχίας της έκθεσης ήταν η «λεζάντα» της, τα αντικείμενα ταξίδεψαν για πρώτη και τελευταία φορά εκτός Αιγύπτου. Μέχρι σήμερα, παραμένει η έκθεση με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην ιστορία της Γαλλίας και μάλιστα με πολύ ακριβό εισιτήριο. 130.000 εισιτήρια είχαν προπωληθεί πριν ανοίξει η έκθεση, ενώ οι ακουστικές ξεναγήσεις ήταν σε επιπρόσθετη χρέωση από αυτή του εισιτηρίου.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Καλέντ ελ-Ανάνι δήλωσε τότε ότι τα κίνητρα αυτής της πολιτιστικής προώθησης προς τη Δύση ήταν οικονομικά και πολιτιστικά και στόχευαν στην παρακίνηση των τουριστών να επισκεφθούν ξανά την Αίγυπτο, σχέδιο που ανέκοψε ο κορωνοϊός, αλλά όλοι ελπίζουν ότι ο νεαρός βασιλιάς για άλλη μια φορά θα δώσει πνοή στον τουρισμό της πατρίδας του που την τελευταία δεκαετία, από την Αραβική Άνοιξη και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015, παρουσιάζει ανησυχητική μείωση.

Οι εκθέσεις με τους θησαυρούς του τάφου του Τουταγχαμών ήταν μια πρόγευση αυτών που θα δουν οι επισκέπτες της χώρας στο μουσείο της Γκίζας. Η Αίγυπτος καλοδέχθηκε τα έσοδα των εκθέσεων, καθώς αυτή στη Γαλλία απέφερε στη χώρα περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Τουταγχαμών από προχθές υποδέχθηκε τους νέους του συνοίκους, τους πιο διάσημους των βασιλέων, για να δώσουν σε ένα μουσείο αντάξιο της φήμης τους το φιλί της ζωής στην καταστραμμένη οικονομία της Αιγύπτου.

Η μεγάλη συνάντηση των Φαραώ: Ο σταρ Τουταγχαμών και το φιλί της ζωής στην Αίγυπτο Facebook Twitter
Εκθέματα του νέου μουσείου της Γκίζας. EPA/Mohamed Hossam
Η μεγάλη συνάντηση των Φαραώ: Ο σταρ Τουταγχαμών και το φιλί της ζωής στην Αίγυπτο Facebook Twitter
Άποψη του νέου μουσείου της Γκίζας. EPA/KHALED ELFIQI
Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακαλύφθηκαν 59 σαρκοφάγοι στη Νεκρόπολη της Σακκάρα - Η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη της Αιγύπτου για το 2020

Φωτογραφίες / Ανακαλύφθηκαν 59 σαρκοφάγοι στη Νεκρόπολη της Σακκάρα - Η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη της Αιγύπτου για το 2020

Την μεγάλη αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας μπροστά σε 43 πρέσβεις και εκπροσώπους χωρών και περίπου 200 δημοσιογράφους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Αρχαιολογία & Ιστορία / Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Το σημαντικότερο σωζόμενο έργο της κλασικής ξαναζωντανεύει 23 αιώνες μετά με τη βοήθεια της αρχαιομετρίας, της τεχνητή νοημοσύνη και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασή του που ανοίγει νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
THE LIFO TEAM
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Ιστορία μιας πόλης / Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Πώς επιχειρήθηκε η αναθεώρηση της εικόνας των δωσιλόγων τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, και ποια ήταν η επίδραση αυτής της αναθεώρησης στη δημόσια ιστορική μνήμη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για ένα θέμα ταμπού που ακόμα απασχολεί τους ιστορικούς αλλά και την κοινωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ιστορία μιας πόλης / Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ο Θουκυδίδης ισχυρίζεται ότι ήταν μια ασθένεια εισαγόμενη, η οποία ξεκίνησε από την Αιθιοπία και προτού φθάσει στην Αθήνα, εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο και την Περσική αυτοκρατορία. H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Στέφανο Παρασκευαΐδη για τον λοιμό των Αθηνών με την πρωτοφανή θνησιμότητα, καθώς υπολογίζεται ότι χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Επίσκεψη στον αρχέγονο κόσμο της Σαμοθράκης με σύμμαχο την τεχνολογία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Σαμοθράκη: Βλέπουμε την ιστορία του νησιού ξανά με σύμμαχο την τεχνολογία

Η Σαμοθράκη του Νίκης, του Ομήρου, των Καβείρων, των φιλοσόφων, των χαρτογράφων της Αναγέννησης, των αρχαιολόγων, των αρχιτεκτόνων και των φωτογράφων του 20ού αιώνα αλλά και των σύγχρονων μοντελιστών σε μια εμπεριστατωμένη έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΑΣΚΤ: Η σχολή που «γέννησε» τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες

Ιστορία μιας πόλης / ΑΣΚΤ: Εδώ γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες καλλιτέχνες

H Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών υπήρξε θεμέλιος λίθος για την ελληνική τέχνη, με σημαντικούς δασκάλους όπως ο Παρθένης και ο Μόραλης να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την ιστορικό τέχνης Χριστίνα Δημακοπούλου για την καθοριστική τους επιρροή.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία στη Νέα Μάκρη;

Ιστορία μιας πόλης / Νέα Μάκρη: Ο προσφυγικός συνοικισμός που εξελίχθηκε σε λουτρόπολη

Από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λιβίσι, στα παράλια της Λυκίας στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, οι πρόσφυγες από αυτές τις περιοχές εγκαταστάθηκαν στη βορειοανατολική Αττική, ιδρύοντας τη Νέα Μάκρη, το 1924. Η Ευαγγελία Αχλάδη μιλά στην Αγιάτη Μπενάρδου για τη νεότερη και τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Στο φθισιατρείο «Σωτηρία» το 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθάνατων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φθισιατρείο «Σωτηρία», 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθανάτων

Έπειτα από επιστολές και καταγγελίες, τον Ιούλιο του 1927, ένας ρεπόρτερ της εφημερίδας «Εσπερινή» επισκέπτεται το φθισιατρείο για να καταγράψει τις συνθήκες ζωής των ασθενών. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τη μαρτυρία του για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ιστορία μιας πόλης / Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ποια τα νοήματα πίσω από τις ζωγραφισμένες μορφές και τα ζωντανά χρώματα των θηραϊκών τοιχογραφιών; Πώς συνδέονται με τον μινωικό πολιτισμό και τι μας αποκαλύπτουν για τον αρχαίο κόσμο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Άκου την επιστήμη / Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Η εποχή μας και τα «φαντάσματα» του Μεσοπολέμου. Ο ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης πριν από έναν αιώνα

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Εγώ κουνιέμαι από τη θέση μου, η Σαντορίνη μόνον να μην κουνηθεί!»

Τον Αύγουστο του 1925 στα γραφεία των αθηναϊκών εφημερίδων καταφθάνουν τηλεγραφήματα που ανακοινώνουν έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης και περιγράφουν την αναστάτωση των κατοίκων του νησιού. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s φέρνει στο σήμερα κάποια από τα ρεπορτάζ της εποχής.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ακρωτήρι: Μια κοσμοπολίτικη, προϊστορική πόλη στην Σαντορίνη

Ιστορία μιας πόλης / Ακρωτήρι: Η πόλη που θάφτηκε κάτω από τις στάχτες του ηφαιστείου

Οι θηραϊκές τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Αιγαίου. Τι μαρτυρούν για την κοινωνία, τον πολιτισμό, την καθημερινή ζωή στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αι

Ιστορία μιας πόλης / Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αιώνα

Μια αθηναϊκή οικογένεια με ρίζες στο Βυζάντιο, η οποία άφησε το αποτύπωμά της στην υλική και άυλη κληρονομιά της πόλης μας κι ένα αντικείμενο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το οποίο μας «μιλά» για την οικογένεια αλλά και την ιατρική κατά το 19ο αιώνα. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Νικολάου για το φαρμακείο της οικογένειας Χωματιανού.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Αρχαιολογία & Ιστορία / 10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Tι γινόταν τον Μεσαίωνα στην Αθήνα; Υπήρχε ζωή στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Ποια είναι η σκληρή αλήθεια για αυτό που αποκαλούμε «Αθηναϊκή Δημοκρατία» και τι ήταν τελικά οι Δεσμώτες του Φαλήρου; Ακούμε σήμερα 10 άγνωστες ή παραγνωρισμένες πτυχές από το μακροχρόνιο παρελθόν της πόλης μας που συνέλεξε η Αγιάτη Μπενάρδου για τη σειρά podcast της LiFO «Ιστορία μιας πόλης».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ