ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Ο απαγορευμένος καρπός

Ο απαγορευμένος καρπός Facebook Twitter
Bρετανοί αλεξιπτωτιστές διασχίζουν την Οδό Αθηνάς, στο ύψος της Ευριπίδου, υπό τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών και με την υποστήριξη τανκς και Ελλήνων αστυνομικών... Φωτ.: Βρετανικό Πολεμικο Μουσείο
0

 

Ο Στάλιν ποτέ δεν διεκδίκησε την Ελλάδα.

 

Όχι πως θα την είχε αρνηθεί, αν του την πρόσφεραν. Αλλά από την εποχή των Τσάρων, η Ελλάδα ήταν για τους Ρώσους «απαγορευμένος καρπός». 

 

Ήξεραν μέχρι πού ήταν διατεθειμένη να φτάσει η τότε θαλασσοκράτειρα Αγγλία για να την υπερασπιστεί. Αποτελούσε ανέκαθεν αναπόσπαστο τμήμα της αυτοκρατορία της. 

 

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής ο Στάλιν δεν έστειλε ούτε μια σφαίρα στο ελληνικό αντάρτικο. Ούτε στη σοβιετική Ιστορία του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου αναφέρεται η ελληνική αντίσταση.

 

Είναι γνωστό, πως όταν μπήκε κατά λάθος στη Μακεδονία ένα τάγμα του σοβιετικού στρατού, που προέλαυνε κυνηγώντας τους Γερμανούς, βιάστηκε να το αποσύρει αμέσως μην παρεξηγηθεί.

 

Έδειχνε με κάθε τρόπο τη μη ανάμιξή του στο ελληνικό ζήτημα.

Και μόνο για να εξυπηρετήσει τα σχέδια του Τσόρτσιλ, έστειλε στα ελληνικά βουνά μια μικρή αποστολή αξιωματικών και κομισάριων.

 

Οι «σύντροφοι» που έφτασαν, πειθανάγκασαν τους έλληνες κομμουνιστές να πάνε στον Λίβανο και να υπογράψουν τη συμφωνία που τους έδενε χειροπόδαρα στο αγγλικό άρμα.

 

Οι «σύντροφοι» που έφτασαν, πειθανάγκασαν τους έλληνες κομμουνιστές να πάνε στον Λίβανο και να υπογράψουν τη συμφωνία που τους έδενε χειροπόδαρα στο αγγλικό άρμα.

 

Ελάχιστα πριν την ελληνική Απελευθέρωση, ο Τσόρτσιλ θορυβημένες από τη δύναμη του ΕΑΜ, σπεύδει αιφνιδιαστικά στη Μόσχα. Καλά τα λόγια του Στάλιν, μα ο Τσόρτσιλ ήθελε να ανανεώσει τη δέσμευση.

 

Στην περίφημη συνάντηση των δύο ηγετών το ζήτημα της Ελλάδας διευθετήθηκε αμέσως και επαναβεβαιώθηκε η αγγλική αποκλειστικότητα. 

 

Βέβαια, ευκαιρίας δοθείσης, οι δυο αδίστακτοι ηγέτες δεν παρέλειψαν να μοιράσουν και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. 

 

Ουδεμία διαφωνία.

 

Ο απαγορευμένος καρπός Facebook Twitter
Προς τι λοιπόν τα Δεκεμβριανά και ο Εμφύλιος που ακολούθησε, αφού τίποτα δεν θα μπορούσε ν’ αλλάξει;

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεπούλησε ακόμα και την πολύπαθη Πολωνία που η εξόριστη κυβέρνησή της έδρευε στο Λονδίνο. Ήταν η αντίστοιχη «Ελλάδα» για τον Στάλιν.

 

Το χαρακτηριστικό είναι ότι οι συνομιλίες 9-11 Οκτωβρίου 1944 έχουν λήξει και ο Τσόρτσιλ δεν φεύγει από τη Μόσχα. Μένει και παρακολουθεί αποκεί την αλλαγή φρουράς στην Αθήνα. 

 

Αν κάτι πήγαινε στραβά, το μακρύ χέρι του Στάλιν θα μπορούσε να το διορθωσει.

 

Προς τι λοιπόν τα Δεκεμβριανά και ο Εμφύλιος που ακολούθησε, αφού τίποτα δεν θα μπορούσε ν’ αλλάξει;

 

Η χώρα μπορεί να είχε δοθεί, αλλά δεν ήταν και εκτός γεωπολιτικής σκακιέρας. 

 

Αντίθετα. 

Λόγω θέσης και ιστορίας, ήταν ένα πρόσφορο πεδίο δοκιμών, ανταγωνισμού. Και στην εποχή του Ψυχρού Πόλεμου, πεδίο στην  πρώτη θερμή αναμέτρηση Δύσης-Ανατολής.

 

Ο Στάλιν χρησιμοποιούσε την επιρροή του στην Ελλάδα για δικούς του σκοπούς.   

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Παναγιά Βλασσαρού: Μια τοιχογραφία που επιβίωσε θαμμένη για δεκαετίες

Ιστορία μιας πόλης / Παναγιά Βλασσαρού: Μια τοιχογραφία που επιβίωσε θαμμένη για δεκαετίες

Ένας ναός που θυσιάστηκε για την ανάδειξη της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών και μια τοιχογραφία που «έζησε» μέχρι να ξαναβγεί στο φως. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τους Γιώργο Μαστρογιάννη, υπεύθυνο του εργαστηρίου συντήρησης του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, και Γιάννη Παπαδόπουλο, διευθυντή των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά και καθηγητή αρχαιολογίας και φιλολογίας στο UCLA.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακατράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακαράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Γιατί η Αμαλία δεν κοιμήθηκε ποτέ μέσα στον κυρίως πύργο και γιατί ο Όθωνας δεν επισκεπτόταν το κτήμα; Ο Βασίλης Κουτσαβλής «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και καλοδιατηρημένα μνημεία γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία είναι προϊόν παιδικής εργασίας λένε αρχαιολόγοι

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία φτιάχτηκαν από 8χρονα παιδιά, λένε αρχαιολόγοι

Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν 450 αγγεία που κατασκευάστηκαν στην Τελ Χάμα και διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα των αγγείων κατασκευάζονταν από παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών
THE LIFO TEAM
Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας

Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Καρυά 1943. Καταναγκαστική εργασία και Ολοκαύτωμα» είναι αφιερωμένη σε μια άγνωστη πτυχή της εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Οι «ερωτοφωλιές» στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Οι «ερωτοφωλιές» στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Εύα Γανίδου και τον Τάσο Θεοφίλου για τις γκαρσονιέρες, τα σεπαρέ και τα απρόσμενα μέρη στην πόλη τα οποία επέλεγαν οι Αθηναίοι για τις ερωτικές συνευρέσεις τους.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κλάους-Μίκαελ Κουν

Iστορία / Κλάους-Μίκαελ Κουν: Οι ναζιστικές ρίζες του πιο πλούσιου Γερμανού στον κόσμο

Ο πατέρας του Γερμανού μεγιστάνα έχτισε μεγάλο μέρος της οικογενειακής επιχείρησης επωφελούμενος από τις διώξεις και τη γενοκτονία των Εβραίων. Αντίθετα όμως με άλλες μεγάλες γερμανικές εταιρείες όπως η Volkswagen και η Deutsche Bank, η εταιρεία του αρνείται να ανοίξει τα σκοτεινά αρχεία της.
THE LIFO TEAM
Το εμβληματικό Παλατάκι της Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το εμβληματικό Παλατάκι της Θεσσαλονίκης όπως είναι σήμερα

Το θρυλικό νεοκλασικό οίκημα με τη μαγευτική θέα, που φιλοξένησε αρχηγούς κρατών, βασιλείς και πρωθυπουργούς, αναβιώνει και μετατρέπεται σε έναν πολυχώρο πολιτισμού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ