ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Ο απαγορευμένος καρπός

Ο απαγορευμένος καρπός Facebook Twitter
Bρετανοί αλεξιπτωτιστές διασχίζουν την Οδό Αθηνάς, στο ύψος της Ευριπίδου, υπό τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών και με την υποστήριξη τανκς και Ελλήνων αστυνομικών... Φωτ.: Βρετανικό Πολεμικο Μουσείο
0

 

Ο Στάλιν ποτέ δεν διεκδίκησε την Ελλάδα.

 

Όχι πως θα την είχε αρνηθεί, αν του την πρόσφεραν. Αλλά από την εποχή των Τσάρων, η Ελλάδα ήταν για τους Ρώσους «απαγορευμένος καρπός». 

 

Ήξεραν μέχρι πού ήταν διατεθειμένη να φτάσει η τότε θαλασσοκράτειρα Αγγλία για να την υπερασπιστεί. Αποτελούσε ανέκαθεν αναπόσπαστο τμήμα της αυτοκρατορία της. 

 

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής ο Στάλιν δεν έστειλε ούτε μια σφαίρα στο ελληνικό αντάρτικο. Ούτε στη σοβιετική Ιστορία του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου αναφέρεται η ελληνική αντίσταση.

 

Είναι γνωστό, πως όταν μπήκε κατά λάθος στη Μακεδονία ένα τάγμα του σοβιετικού στρατού, που προέλαυνε κυνηγώντας τους Γερμανούς, βιάστηκε να το αποσύρει αμέσως μην παρεξηγηθεί.

 

Έδειχνε με κάθε τρόπο τη μη ανάμιξή του στο ελληνικό ζήτημα.

Και μόνο για να εξυπηρετήσει τα σχέδια του Τσόρτσιλ, έστειλε στα ελληνικά βουνά μια μικρή αποστολή αξιωματικών και κομισάριων.

 

Οι «σύντροφοι» που έφτασαν, πειθανάγκασαν τους έλληνες κομμουνιστές να πάνε στον Λίβανο και να υπογράψουν τη συμφωνία που τους έδενε χειροπόδαρα στο αγγλικό άρμα.

 

Οι «σύντροφοι» που έφτασαν, πειθανάγκασαν τους έλληνες κομμουνιστές να πάνε στον Λίβανο και να υπογράψουν τη συμφωνία που τους έδενε χειροπόδαρα στο αγγλικό άρμα.

 

Ελάχιστα πριν την ελληνική Απελευθέρωση, ο Τσόρτσιλ θορυβημένες από τη δύναμη του ΕΑΜ, σπεύδει αιφνιδιαστικά στη Μόσχα. Καλά τα λόγια του Στάλιν, μα ο Τσόρτσιλ ήθελε να ανανεώσει τη δέσμευση.

 

Στην περίφημη συνάντηση των δύο ηγετών το ζήτημα της Ελλάδας διευθετήθηκε αμέσως και επαναβεβαιώθηκε η αγγλική αποκλειστικότητα. 

 

Βέβαια, ευκαιρίας δοθείσης, οι δυο αδίστακτοι ηγέτες δεν παρέλειψαν να μοιράσουν και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. 

 

Ουδεμία διαφωνία.

 

Ο απαγορευμένος καρπός Facebook Twitter
Προς τι λοιπόν τα Δεκεμβριανά και ο Εμφύλιος που ακολούθησε, αφού τίποτα δεν θα μπορούσε ν’ αλλάξει;

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεπούλησε ακόμα και την πολύπαθη Πολωνία που η εξόριστη κυβέρνησή της έδρευε στο Λονδίνο. Ήταν η αντίστοιχη «Ελλάδα» για τον Στάλιν.

 

Το χαρακτηριστικό είναι ότι οι συνομιλίες 9-11 Οκτωβρίου 1944 έχουν λήξει και ο Τσόρτσιλ δεν φεύγει από τη Μόσχα. Μένει και παρακολουθεί αποκεί την αλλαγή φρουράς στην Αθήνα. 

 

Αν κάτι πήγαινε στραβά, το μακρύ χέρι του Στάλιν θα μπορούσε να το διορθωσει.

 

Προς τι λοιπόν τα Δεκεμβριανά και ο Εμφύλιος που ακολούθησε, αφού τίποτα δεν θα μπορούσε ν’ αλλάξει;

 

Η χώρα μπορεί να είχε δοθεί, αλλά δεν ήταν και εκτός γεωπολιτικής σκακιέρας. 

 

Αντίθετα. 

Λόγω θέσης και ιστορίας, ήταν ένα πρόσφορο πεδίο δοκιμών, ανταγωνισμού. Και στην εποχή του Ψυχρού Πόλεμου, πεδίο στην  πρώτη θερμή αναμέτρηση Δύσης-Ανατολής.

 

Ο Στάλιν χρησιμοποιούσε την επιρροή του στην Ελλάδα για δικούς του σκοπούς.   

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM
Κόλιν Ρένφριου, ο «λόρδος» της Κέρου

Απώλειες / Κόλιν Ρένφριου (1937-2024): Ο «λόρδος» της Κέρου

Αποδήμησε χθες ένας από τους πλέον επιφανείς αρχαιολόγους που στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός για τις ανασκαφές του στην Κέρο και στο Δασκαλιό και για τη συμβολή του στη λύση του «μυστηρίου» που κάλυπτε για δεκαετίες τα ευρήματα των θέσεων αυτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Η κρήνη της Πέργης φέρνει νερό από τον κοντινό ποταμό Κέστρο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας - Τα σχέδια των Τούρκων αρχαιολόγων για πλήρη αποκατάστασή της
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ