Η πολιτισμική σύμπραξη Athens Walking Stories προσφέρει περιηγήσεις και ταξίδια που επιχειρούν να μας δείξουν έναν άλλο τρόπο σύνδεσης με το αστικό τοπίο. Συντονιστές της Athens Walking Stories είναι η δημοσιογράφος και δημιουργός της αντίστοιχης πλατφόρμας Thessaloniki Walking Tours Εύη Καρκίτη, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης και ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης. Η δραστηριότητα της Athens Walking Stories ξεκινά με μερικές σημαντικές περιηγήσεις για τους επόμενους δύο μήνες:
1. Αναζητώντας τον στεναγμό των πένητων: Στα Αθηναϊκά βήματα του Παπαδιαμάντη.
Από τον συγγραφέα Σταύρο Ζουμπουλάκη
Ο Παπαδιαμάντης, που διαρκώς προσονομάζεται “ο Σκιαθίτης”, έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αθήνα και 50 περίπου διηγήματά του –κάτι λιγότερο δηλαδή από το ένα τρίτο– τοποθετούνται σε αυτήν. Το παράδοξο είναι ότι, ενώ νιώθει εξόριστος στην πρωτεύουσα, γράφει για αυτήν από τα μέσα, όχι ως εξωτερικός παρατηρητής αλλά ως δικός της άνθρωπος, σαρξ εκ της σαρκός της. Ο συγγραφέας και μελετητής του Παπαδιαμάντη Σταύρος Ζουμπουλάκης μας καλεί να περπατήσουμε στα αθηναϊκά χνάρια του συγγραφέα του “Ξεπεσμένου δερβίση” και του “Χωρίς στεφάνι” και να ακούσουμε τη γνώριμη φωνή του να μεταφέρει τον αλάλητο στεναγμό των πενήτων της Αθήνας (και όλου του κόσμου).
Info: Κυριακή 07 Απριλίου 2019, 11.00 πμ με 2.00 μμ (σημείο συνάντησης: έξω από την Εκκλησία του Αγίου Ελισσαίου, Στάση Μετρό Μοναστηράκι, συμμετοχή: 15 ευρώ). Επανάληψη της περιήγησης: Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου 2019, 4.00 μμ με 7.00 μμ με ακόλουθη προαιρετική κατάληξη στην Λειτουργία της Μεγάλης Τρίτης στην Αγία Ειρήνη της Οδού Αιόλου (σημείο συνάντησης: έξω από την Εκκλησία του Αγίου Ελισσαίου, Στάση Μετρό Μοναστηράκι).
2. Στα βήματα των Αθηναίων: Πανεπιστημίου και Σταδίου – Αναζητώντας την αθέατη πόλη στον πυρήνα της
Από τον δημοσιογράφο Νίκο Βατόπουλο
Πόσο γνωρίζουμε την Αθήνα ακόμη και στην πλατεία Συντάγματος ή την Ομόνοια; Με τον απόηχο του «Ζαχαράτου» και του «Ελευθερουδάκη» ξετυλίγουμε καθημερινές διαδρομές ανάμεσα στο Σύνταγμα και την Ομόνοια. Με οδηγό τον δημσιογράφο Νίκο Βατόπουλο “διαβάζουμε” τα κτίρια, κάνουμε στάση στην Τριλογία (Ακαδημία, Πανεπιστήμιο, Εθνική Βιβλιοθήκη) αλλά και στα λιγότερο προφανή, διεισδύουμε στο παλίμψηστο της πόλης μέσα από τα σπαράγματα του 19ου αιώνα και τις στάσεις του 20ού. Και η σκιά των Αθηναίων που πέρασαν μας ακολουθεί και ενώνεται με την ορμή να γνωρίσουμε την πόλη που μας περιβάλλει.
Info: Κυριακή 14 Απριλίου 2019, 11.00 πμ με 2.00 μμ (σημείο συνάντησης η Πλατεία Συντάγματος, έναντι του ξενοδοχείου Athens Plaza, συμμετοχή: 15 ευρώ). Επανάληψη της περιήγησης: Σάββατο 20 Απριλίου 2019, 4.00 μμ με 7.00 μμ (σημείο συνάντησης η Πλατεία Συντάγματος, έναντι του ξενοδοχείου Athens Plaza).
3. Αναζητώντας τις λέξεις μιας φλογισμένης πολιτείας: Ένα περίπατος στη λογοτεχνική Αθήνα.
Από τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη
Από το τελευταίο σπίτι του Κωστή Παλαμά μέχρι την μυθοποιημένη Οδό των Φιλελλήνων του Ανδρέα Εμπειρίκου. Από την Πλατεία Συντάγματος των θρυλικών καφενείων αλλά και του πικρού Δεκεμβρίου του 1944 ως τις Εκδόσεις Ίκαρος που υποδέχτηκαν τον θαύμα της Γενιάς του ΄30. Από τους πολλαπλούς ίσκιους του Παπαδιαμάντη στου Ψυρρή ως το σπίτι της νεότητας του Γιώργου Σεφέρη στην Πλάκα. Από την τοπογραφία της παρουσίας του Μπάιρον στην Αθήνα μέχρι τον Μακρυγιάννη και την συνδήλωση μιας επινοημένης ελληνικότητας. Μια διαδρομή στην καρδιά της Αθήνας αλλά και μια λοξή, τολμηρή διαδρομή στην ελληνική λογοτεχνία των τελευταίων 150 χρόνων.
Info: Κυριακή 21 Απριλίου 2019, 11.00 πμ με 2.00 μμ (σημείο συνάντησης: Άγαλμα Μακρυγιάννη, Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συμμετοχή: 12 ευρώ).
4. Κίτσος Μαλτέζος: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Από τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Ηλία Μαγκλίνη.
Το πρωινό της πρώτης Φεβρουαρίου του 1944 ο 23χρονος Κίτσος Μαλτέζος, δισέγγονος του Στρατηγού Μακρυγιάννη, ο πιο χαρισματικός από τους νέους της γενιάς του, δολοφονείται έξω από το σπίτι του, στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, από τους άλλοτε αδελφικούς του φίλους και συντρόφους του. Η δολοφονία του συγκλονίζει την Αθήνα: “Εκείνο το πρωινό χάθηκε το μέλλον της Ελλάδας” θα γράψουν πολλοί. Εβδομήντα πέντε χρόνια αργότερα ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης ακολουθεί κατά πόδας την στερνή διαδρομή του Μαλτέζου και των δολοφόνων του σε μια διαδρομή στη ολόφωτη καρδιά τη ιστορικής Αθήνας αλλά και στην σκοτεινή καρδιά της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Μια διαδρομή που ξεκινά ως κινηματογραφικό χρονικό και καταλήγει ως άγριο αιματοβαμμένο θρίλερ.
Info: Κυριακή, 05 Μαϊου 2019, 11.00 πμ με 2.00 μμ (σημείο συνάντησης: Άγαλμα Μακρυγιάννη, Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συμμετοχή: 12 ευρώ).
5. Χορός με τη σκιά του Μάνου Χατζιδάκι. Άγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή και το έργο του κορυφαίου συνθέτη.
Από τον δημοσιογράφο Φώτη Απέργη
Η πολιτική διάσταση της ιστορικής διάλεξης για το ρεμπέτικο στη μεταπολεμική Αθήνα. Το τανγκό με τη Μαρί Μπελ στο Παρίσι. "Μια γνήσια χίπικη στιγμή" του στη Νέα Υόρκη. Το έργο για το οποίο ήθελε τη συνεργασία τού Τζον Λένον. Το επεισοδιακό τέλος τής καριέρας του στο Χόλιγουντ. Οι συνθέσεις του με στίχους τού Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Το δώρο- έκπληξη τού Γιάννη Μόραλη. Τα Χριστούγεννα με τον Γιώργο Ζαμπέτα στο Τρίτο Πρόγραμμα. Το παρασκήνιο τής συναυλίας στο Καλλιμάρμαρο όπου και ο φιλιππικός εναντίον τής "Αυριανής". Η τελευταία του συνέντευξη και η ιστορία που γέννησε "Τα τραγούδια της αμαρτίας". Οι διασκευές των τραγουδιών του από τούς μεγάλους τής τζαζ έως τούς σύγχρονους Αμερικανούς ράπερ. Και άλλα πολλά, σε μια πρωτότυπη συνάντηση με τον δημοσιογράφο Φώτη Απέργη, με τον ρυθμό μιας ζωντανής ραδιοφωνικής εκπομπής.
Info: Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, 6.00 μμ με 9.00 μμ. (σημείο συνάντησης: Το βιβλιοπωλείο Gutenberg, στην Οδό Διδότου 37, στα Εξάρχεια, συμμετοχή: 12 ευρώ).
6. Στη σκιά του αρχαίου κόσμου: Ένας περίπατος στη Βυζαντινή Αθήνα
Από την βυζαντινολόγο Σοφία Ζουμπουλάκη
Τι αναζητούμε σε έναν περίπατο στην βυζαντινή Αθήνα; Μια πόλη σε παρακμή με φτωχή ιστορία και μικρής σημασίας ή ένα σημαντικό κέντρο με μεγάλα προσκυνήματα και ισχυρούς συμβολισμούς; Η βυζαντινή Αθήνα αναπτύσσεται στην σκιά της κλασικής κληρονομιάς, στην σκιά της Ακρόπολης και των υπόλοιπων αρχαίων μνημείων που επαναχρησιμοποιούνται σε νέο πλαίσιο. Δύο κόσμοι αντίπαλοι ή δύο κόσμοι που συγχωνεύονται; Πώς διαμορφώνεται η πόλη στην πορεία των αιώνων; Τι έχει απομείνει από όλα αυτά στην σημερινή Αθήνα; Τι διάλεξε ο βυζαντινός κόσμος να μας διασώσει και τι διαλέξαμε εμείς να σώσουμε από τον βυζαντινό κόσμο;
Info: Σάββατο 18 Μαΐου 2019, 5.00 μμ με 11.00 μμ. (σημείο συνάντησης: στην Ρωμαϊκή Αγορά, Στάση Μετρό Μοναστηράκι, συμμετοχή: 12 ευρώ).
7. Η πόλη των αρχαίων σοφών: Η Αθήνα στα χρόνια των Οθωμανών
Από τον ιστορικό – οθωμανολόγο Ηλία Κολοβό
Για τον μεγάλο Οθωμανό περιηγητή Εβλιά Τσελεμπή, η Αθήνα ήταν η «πόλη των αρχαίων σοφών» (medinetülhukema), και περιγράφει με θαυμασμό τις αρχαιότητές της πόλης, η οποία στα χρόνια των Οθωμανών ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στα Βαλκάνια, μετά την Αδριανούπολη και την Θεσσαλονίκη (και όχι χωριό όπως συνήθως λέγεται...) Στην περιήγησή μας θα αναζητήσουμε, ανάμεσα στις αθηναϊκές αρχαιότητες, τα κατάλοιπα των χρόνων της οθωμανικής κυριαρχίας στην Αθήνα, ό,τι έχει απομείνει: δυο μεγάλα τζαμιά και ένα μικρό που σώζεται μόνο στη βάση του, το «τσαντίρι του Πλάτωνα», όπως ονόμαζε ο Εβλιάς το Ωρολόγιο του Κυρρήστου, την πύλη του μεντρεσέ, το χαμάμ του Αμπίντ Εφέντη... Στο τέλος, θα μεταφερθούμε στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, όταν οι επαναστάτες ξεκίνησαν να επιχειρούν «να ελευθερώσουν τα αρχαία».
Info: Κυριακή 19 Μαΐου 2019, 11.00 πμ με 2.00 μμ. (σημείο συνάντησης: στην Ρωμαϊκή Αγορά, Στάση Μετρό Μοναστηράκι, συμμετοχή: 12 ευρώ).
8. Ξημέρωμα στην Αθήνα: Το πρώτο Αττικό φως στα βήματα του Πικιώνη και στην αύρα των αρχαίων σοφών.
Από τον δημοσιογράφο Νίκο Βατόπουλο
Πρόκειται για την απροσπέλαστη συνάντηση του πλέον κλασικού τοπίου της πόλης με την ανατολή του ήλιου που τόσο έχει υμνηθεί από αρχαίους και σύγχρονους ποιητές. Με οδηγό μας την στοχαστική ματιά του κατεξοχήν αθηναϊογράφου Νίκου Βατόπουλου ακολουθούμε το πλακόστρωτο του Δημήτρη Πικιώνη έξω από το Ηρώδειο και περιμετρικά της Ακρόπολης, ανηφορίζουμε στον Λόφο του Φιλοπάππου, στεκόμαστε στον Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη, φθάνουμε ως το Μνημείο του Φιλοπάππου, ακολουθούμε περιμετρικά το ανάγλυφο των λόφων ως το Αστεροσκοπείο. Μια μαγευτική ανασκόπηση της Αθήνας και των αιώνιων αισθήσεων της όπως ξυπνάνε ολόλαμπρες στο πρώτο αττικό φως.
Info: Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019, 6.30 πμ με 10.00 πμ (σημείο συνάντησης η είσοδος του Ηρωδείου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συμμετοχή: 15 ευρώ).
9. Το άγγιγμα των Θεών στο δειλινό των Αιώνων: Ένα ηλιοβασίλεμα στο βράχο του Σουνίου
Από τον αρχαιολόγο και ξεναγό Τάσο Παπαδόπουλο και τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη.
Μια απογευματινή διαδρομή στον βράχο του Σουνίου και τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα – τον πλέον πολύσημο τόπο με τον οποίο ο ρομαντισμός γύρεψε την σύνδεσή του με τον κλασικό κόσμο. Τα ερείπια του αρχαίου ναού και οι λογής μυθολογικές συνδηλώσεις του ακρωτηρίου σε μια καταβύθιση στον πυρήνα της σημειολογίας του κλασικού πολιτισμού. Και όλα αυτά θα συναντηθούν με ορισμένους από τους αναρίθμητους πολιτισμικούς θρύλους που συνοδεύουν το Σούνιο στο διάβα των αιώνων: ανάμεσα τους η παράτολμη εγχάραξη του Λόρδου Μπάιρον, ο ολόπικρος απόλογος του Γιώργου Σεφέρη, η μοναδική συναισθηματική παράδοση του Μάρτιν Χάιντεγκερ. Και καθώς ο ήλιος γέρνει στην θάλασσα η ιστορία των ανθρώπων σμίγει με την ανεπανάληπτη ομορφιά – πιθανώς στο πιο ακραίο όριο του πολιτισμού της Δύσης.
Info: Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019, 5.00 μμ με 11.00 μμ (σημείο συνάντησης: Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αμαλίας – επιβίβαση στα πούλμαν, συμμετοχή: 25 ευρώ)
Τηλέφωνα επικοινωνίας & πληροφοριών: 6978186901 & 6937160705
Κρατήσεις αποκλειστικά στα Email: [email protected] & [email protected]
σχόλια