Η σοφίτα σπιτιού μιας οικογένειας στο Παρίσι «έκρυβε» έναν αυθεντικό Καραβάτζιο, που από τα βάθη των αιώνων έστειλε ένα ακόμη μήνυμα της τέχνης του στον σύγχρονο κόσμο, έστω και κάπως καθυστερημένα και ανορθόδοξα.
Για την ακρίβεια ο πίνακας ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε σοφίτα σπιτιού της νοτιο-δυτικής Γαλλίας και αποτελεί αυθεντικό έργο του ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο (1571-1610), σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε σήμερα ο εμπειρογνώμων Ερικ Τουρκέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.
«Αυτό το ιδιαίτερο φως, αυτή η χαρακτηριστική ενέργεια του Καραβάτζιο, χωρίς διορθώσεις, με ένα σίγουρο χέρι, αποδεικνύουν ότι ο πίνακας είναι αυθεντικός», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ερικ Τουρκέν.
Για τον συγκεκριμένο πίνακα «θα υπάρξουν περισσότερες διχογνωμίες από ό,τι μελέτες», πρόσθεσε ωστόσο ο εμπειρογνώμων, ορισμένοι συνάδελφοι του οποίου εμφανίζονται πιο καχύποπτοι.
Ο πίνακας ανακαλύφθηκε από τους ιδιοκτήτες σπιτιού της περιοχής της Τουλούζης, τον Απρίλιο 2014, όταν άνοιξαν έναν χώρο κάτω από τη στέγη για να επιδιορθώσουν μία διαρροή, εξήγησε ο Τουρκέν. Στη συνέχεια ο πίνακας πέρασε από έναν εκτιμητή, ο οποίος απευθύνθηκε στο γραφείο του εμπειρογνώμονα.
Το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε με απόφασή του της 31ης Μαρτίου να χορηγήσει «πιστοποιητικό εξαγωγής που ζητήθηκε για τον πίνακα ο οποίος αποδίδεται ενδεχομένως στον Μικελάντζελο Μερίζι, τον επονομαζόμενο «Καραβάτζιο», εν αναμονή του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων».
Σύμφωνα με το υπουργείο, ο πίνακας πρέπει «να παραμείνει στη Γαλλία ως ένα πολύ σημαντικό δείγμα της σχολής του Καραβάτζιο, η διαδρομή και η ταυτότητα του οποίου μένει να εξακριβωθεί».
σχόλια