10 σινεφίλ ταινίες και αφιερώματα που αξίζει να δούμε online

10 σινεφίλ ταινίες και αφιερώματα που αξίζει να δούμε online Facebook Twitter
«Το Δικό μου Αϊντάχο» έδωσε την ευκαιρία στα νιάτα της εποχής (Κιάνου Ριβς και Ρίβερ Φίνιξ, λίγο πριν από τον θάνατό του) να παίξουν σε κάτι περισσότερο απαιτητικό.
0

TΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΪΝΤΑΧΟ 

Ανάμεσα στο χάος των δικών του παραγωγών, των άπειρων νέων σειρών και του χριστουγεννιάτικου περιεχομένου, το Netflix κρύβει συχνά διαμαντάκια του ανεξάρτητου και καλλιτεχνικού σινεμά. Το Δικό μου Αϊντάχο έβαλε για τα καλά στον φεστιβαλικό χάρτη τον Γκας βαν Σαντ και έδωσε την ευκαιρία στα νιάτα της εποχής (Κιάνου Ριβς και Ρίβερ Φίνιξ, λίγο πριν από τον θάνατό του) να παίξουν σε κάτι περισσότερο απαιτητικό.

Διαθέσιμη στο Netflix

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΡΙΚ ΡΟΜΕΡ

Τη χρονιά που συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη γέννηση ενός μοναδικού δημιουργού από τη Γαλλία, οι ταινίες του ζουν μια δεύτερη ζωή στο Διαδίκτυο. Ξεκινώντας μαζί με την υπόλοιπη τρομερή ομάδα της nouvelle vague και ακολουθώντας ξεχωριστό δρόμο αργότερα, ο Ερίκ Ρομέρ έφτιαξε ιστορίες για όλες τις εποχές και για πλήθος χαρακτήρων, με εμμονή στους γεμάτους λεπτό χιούμορ διαλόγους. Τρεις από τις ταινίες του, η Μαρκησία του Ο... (1976), η Πολίν στην πλαζ (1983) και οι Ιστορίες του καλοκαιριού (1996), προβάλλονται στο πλαίσιο του 33ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Διαθέσιμες 25/11-4/12 μέσω της πλατφόρμας Cinesquare

10 σινεφίλ ταινίες και αφιερώματα που αξίζει να δούμε online Facebook Twitter
«H Πολίν στην πλαζ» (1983) του Ερίκ Ρομέρ.

ΝΕΑ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Η Χρυσή Αθηνά των περσινών Νυχτών Πρεμιέρας είναι μία εξαιρετική καυστική σάτιρα, βασισμένη σε μια απίθανη αληθινή ιστορία που συνέβη τη δεκαετία του '30 στη Λιθουανία και αφορά την πρόταση για τη μετακόμιση της χώρας σε άλλο σημείο του πλανήτη, λόγω της πολωνικής απειλής. Οι κωμωδίες αδικούνται συχνά από τα φεστιβάλ και αυτή εδώ είναι μια φωτεινή εξαίρεση που είναι αδύνατο να της αντισταθείς χάρη στη μόνιμη ειρωνεία που συνοδεύει την αφήγηση και το μοντέρνο χιούμορ που συνδέει την πολιτική με τον σουρεαλισμό.

Διαθέσιμη στο Mubi

 

ΟΙ ΤΡΙΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 

Τρεις τριλογίες τριών Ευρωπαίων auteurs συνοψίζουν μια 25ετία ενδελεχούς μελέτης του όρου «Ευρώπη». Εννιά ταινίες για την Ευρώπη του σήμερα, του χθες και για την ήπειρο που ο καθένας πάντα θα ονειρεύεται πως θα αλλάξει και θα γίνει κάτι δικό του, μέσα από ένα κοινό αφιέρωμα που περιλαμβάνει τα Τρία Χρώματα του Κριστόφ Κισλόφσκι, την Τριλογία του Παραδείσου του Ούλριχ Ζάιντλ και τις Χίλιες και μία νύχτες του Μιγκέλ Γκόμεζ. 

Διαθέσιμες στο Cinobo

10 σινεφίλ ταινίες και αφιερώματα που αξίζει να δούμε online Facebook Twitter
Κριστόφ Κισλόφσκι, «Τρία χρώματα: Η μπλε ταινία», 1993

ΟI TAINIEΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ 

Από τις πιο στιβαρές και αναγνωρίσιμες υπογραφές του νέου ελληνικού σινεμά, ο Σύλλας Τζουμέρκας με το απείθαρχο και αταξινόμητο στυλ του, που ισορροπεί μεταξύ της σκιάς και των φωτεινών σημείων, μετρά πλέον τρεις πολυβραβευμένες ταινίες μεγάλου μήκους, τη Χώρα Προέλευσης, την Έκρηξη και το πιο πρόσφατο Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών

Διαθέσιμες στο stradafilms.gr


ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΙΝΓΚΜΑΡ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ

Απλωμένες σε μια τεράστια σε μέγεθος φιλμογραφία, οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες του Σουηδού ανατόμου της ανθρώπινης ψυχής Ίνγκμαρ Μπέργκμαν αποτελούν διαχρονικές επιλογές στο art house στερέωμα. Από την Έβδομη Σφραγίδα και τις Άγριες Φράουλες του μαγικού 1957 ως τον μοντερνισμό της Περσόνα και τα ώριμα εσωτερικά '70s με το Πρόσωπο με Πρόσωπο και τη Φθινοπωρινή Σονάτα, μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές του παγκόσμιου σινεμά περνούν μπροστά από τα μάτια σας.

Διαθέσιμες στο Cosmote TV Plus

10 σινεφίλ ταινίες και αφιερώματα που αξίζει να δούμε online Facebook Twitter
Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, «Περσόνα», 1966


ΜΑLINA

Από τις πιο αξιόλογες ανακαλύψεις της παγκόσμιας διανομής, η Μαλίνα του Βέρνερ Σρέτερ από το 1991 δίνει την ευκαιρία στην Ιζαμπέλ Ιπέρ για μια σαρωτική ερμηνεία ως συγγραφέας που προσπαθεί να χωρέσει την ερωτική ζωή και τις υποχρεώσεις της στον χρόνο που χρειάζεται για έμπνευση για γράψιμο. Χάος και δημιουργία συγκρούονται σε ένα παραγνωρισμένο και ξεχασμένο αριστούργημα που οι φαν της ηθοποιού δεν πρέπει να χάσουν.

Διαθέσιμη στο Mubi


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΑΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ

Ο σκηνοθέτης που μας εισήγαγε στον μαγικό κόσμο του ψυχισμού και των συναισθημάτων στις αρχές της δεκαετίας του '60, σε μια εποχή που κυριαρχούσε το σινεμά της Φίνος Φιλμς, και παρέμεινε ασυμβίβαστος και απομονωμένος, δίνοντας ταινίες που, μολονότι στην εποχή τους δεν είχαν την επιτυχία που τους άξιζε, παραμένουν σήμερα δείγματα εξαίρετα ενός πρωτοποριακού κινηματογράφου που δεν έχει χάσει τίποτα από την ομορφιά και τη δύναμή του. Τρεις από αυτές, η Εκδρομή, ο Ουρανός και το Ρομαντικό Σημείωμα, προβάλλονται στο 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Διαθέσιμες 25/11-4/12 μέσω της πλατφόρμας Cinesquare

10 σινεφίλ ταινίες και αφιερώματα που αξίζει να δούμε online Facebook Twitter
«Τα Χελιδόνια της Καμπούλ» από την εταιρεία παραγωγής του «Τρίο της Μπελβίλ».


ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΛ

Η εταιρεία παραγωγής του Τρίο της Μπελβίλ παρουσιάζει μια συγκλονιστική ιστορία νεανικής αγάπης με φόντο την Καμπούλ υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, αποτυπωμένη με μια εντυπωσιακή τεχνική χειροποίητου κινουμένου σχεδίου βασισμένου σε κινήσεις αληθινών ηθοποιών. Ένας ύμνος στη γυναίκα, που πατά πάνω στο εξαιρετικό μυθιστόρημα της Γιασμίνα Χάντρα – λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Αλγερινού συγγραφέα Μοχάμεντ Μουλεσεχούλ.

Διαθέσιμη στο Cinobo


ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΜΟΥ ΜΑΚΡΥΑ ΣΟΥ

Το πέρασμα του Γουόνγκ Καρ Γουάι στις ΗΠΑ έγινε χωρίς αισθητικές εκπτώσεις, σε ένα σπονδυλωτό φιλμ γεμάτο από τις θεματικές που τον είχαν απασχολήσει ως τότε στην καριέρα του. Ανεκπλήρωτοι έρωτες και ήρωες παραδομένοι σε πάθη και μικρές ή μεγάλες πληγές ενώνονται με τις φωνές της Νόρα Τζόουνς και της Κατ Πάουερ την ώρα που το slow motion ανοίγει απλόχερα τα συναισθήματά τους προς τον θεατή. Λιγότερο προβεβλημένο σε σχέση με την υπόλοιπη φιλμογραφία του, ένα διαμάντι που αξίζει μια εκ νέου προβολή.

Διαθέσιμη στο Ertflix

 

10 σινεφίλ ταινίες και αφιερώματα που αξίζει να δούμε online Facebook Twitter
Γουόνγκ Καρ Γουάι, «Οι νύχτες μου μακριά σου», 2007

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM
Ο Άγγελος Φραντζής θέλησε να κάνει μια αστεία ταινία 

Οθόνες / Άγγελος Φραντζής: «Mόνο αν πας στην πηγή των τραυμάτων, μπορείς να απελευθερωθείς»

Μια κουβέντα με τον ακατάτακτο σκηνοθέτη λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ο Νόμος του Μέρφυ», μιας σουρεαλιστικής υπαρξιακής κωμωδίας που δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες δουλειές του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

The Review / Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στα social media, για τη φεμινιστική της διάσταση και για τις γυναικείες φωνές στο σινεμά, που επιτέλους ακούγονται πιο ηχηρά από ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ