Viggo Mortensen: Όταν πηγαίνω σινεμά δεν θέλω να μου εξηγείς τα πάντα Facebook Twitter
Φωτο: Liselotte Sabroe/EPA

Βίγκο Μόρτενσεν: «Όταν πηγαίνω σινεμά δεν θέλω να μου εξηγείς τα πάντα»

0

Τον περασμένο Ιούλιο, σε μια αναγκαστικά Zoom συνέντευξη από το σπίτι του στην Ισπανία, και από το ξενοδοχείο Ammos στα Χανιά, μιλήσαμε με τον Βίγκο Μόρτενσεν για το «Falling», το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με θέμα τη ζόρικη σχέση και το ξεκαθάρισμα των παλιών λογαριασμών ανάμεσα σε έναν μεσήλικο γκέι άνδρα, τον Τζον Πίτερσον (τον υποδύεται ο ίδιος), και τον ομοφοβικό, επιθετικό ηλικιωμένο πατέρα του Γουίλις, σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από τον βετεράνο Λανς Χένρικσεν.

Το καθεστώς παγκόσμιου lockdown είχε αρχίσει λίγο να υποχωρεί και ενώ ήμασταν και πάλι σε μια θέση βελτιωμένη, κοινωνικά και κινηματογραφικά σίγουρα δεν ήταν απελευθερωμένη. Τότε, ο τρις υποψήφιος για Όσκαρ Άραγκορν από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» δεν μπορούσε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να δει τον γιο του.

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Αθήνα, όπου ολοκληρώνει τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ «Crimes of the Future». Μιλάει για την περιπέτεια της σκηνοθεσίας, τα παιχνίδια της μνήμης, τη συμβουλή της Ανιές Βαρντά αλλά και τον Καναδό σκηνοθέτη που κάνει ένα «νόστιμο» πέρασμα από το «Falling» ως γιατρός που τιμωρεί με επιστημονική απάθεια τον απαράδεκτο πατέρα.

— Γιατί γυρίσατε την ταινία;

Δεν είναι το μόνο σενάριο που έχω γράψει. Και αν δεν έχεις σκηνοθετήσει ποτέ ‒που κάποιος σοβαρός λόγος υπάρχει που δεν συνέβη κάτι τέτοιο‒, δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις χρήματα για να γυρίσεις μια ταινία. Δεν έχει μεγάλη σημασία αν είσαι γνωστός ηθοποιός. Η υποκριτική και η σκηνοθεσία δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση. Και βέβαια εξαρτάται από το τι είδους ηθοποιός είσαι: αν έρχεσαι προετοιμασμένος για τον δικό σου ρόλο, ξέρεις απέξω τα λόγια και δεν σε νοιάζουν οι συνάδελφοί σου, δεν βρίσκεσαι σε πλεονεκτική θέση για να σκηνοθετήσεις.

Ανέκαθεν είχα μια περιέργεια για το τι συμβαίνει γύρω μου, πώς συντελείται η ομαδική προσπάθεια που λέγεται κινηματογράφος. Το απόλαυσα και αισθάνθηκα μια χαρά, με τη μόνη διαφορά ότι, αντί εγώ να παρατηρώ και να ρωτάω συνεχώς, οι άλλοι μου ζητούσαν εξηγήσεις και λεπτομέρειες. Πράγμα που βρίσκω φυσιολογικό, διότι η υποχρέωση να βρεις απαντήσεις βελτιώνει το αποτέλεσμα.

Όταν πηγαίνω σινεμά, δεν θέλω να μου εξηγήσεις τα πάντα, να υπογραμμίζεις κάθε συναισθηματική πτυχή, να εκθέτεις την πλοκή με προφανείς τρόπους, με μουσική, διάλογο, επιδεικτική δουλειά στην κάμερα. Τότε χάνω το ενδιαφέρον μου και ως θεατής, αδιαφορώ, δεν συμμετέχω. Όταν καλούμαι να συμπληρώσω τα κενά ως θεατής, τότε ο σκηνοθέτης με σέβεται.

— Μπορώ να υποθέσω πως απ’ όλες τις συγγραφικές σας απόπειρες το «Falling» πραγματοποιήθηκε διότι ήταν σωστή η συγκυρία;

Είχα μερικές άκυρες εκκινήσεις με τα προηγούμενα σενάριά μου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού. Απλώς τώρα βρήκα τους επενδυτές. Το πρωτοξεκίνησα πρόπερσι, γύρισα ένα μέρος, τα χρήματα αποσύρθηκαν, προσπάθησα κάτι άλλο, τα χρήματα και πάλι αποσύρθηκαν, χρησιμοποίησα ένα ποσόν και ξεκίνησα από το μηδέν, με έναν προϋπολογισμό ικανό να συντηρήσει τις απαιτήσεις του σεναρίου.

Και πάλι ωστόσο, λίγο πριν από το ξεκίνημα, αναγκάστηκα να μειώσω τις εβδομάδες γυρίσματος από πέντε σε έξι. Αλλά είχαμε κάνει εντατικές πρόβες πριν, οπότε δεν χάσαμε άσκοπα χρόνο.

— Αφού η υπόθεση «σκηνοθεσία» είναι μεγάλος μπελάς μέχρι να πάρει σάρκα και οστά, γιατί δεν δοκιμάζετε να κάνετε εσείς παραγωγή στα δικά σας σενάρια κι έτσι να ελέγξετε το αποτέλεσμα;

Έχω κάνει τέσσερις φορές παραγωγή, αλλά προφανώς εννοείτε αυτό που γίνεται συνήθως στην Ευρώπη, με τους δημιουργούς, και σχεδόν καθόλου στην Αμερική. Από τότε που κατάφερα να βάλω όρο στα συμβόλαιά μου να έχει πάντα ο σκηνοθέτης το final cut, το μεταφέρω σε κάθε μου δουλειά. Το θεωρώ αυτονόητο προνόμιο και ευτυχώς οι παραγωγοί το δέχονται.

Νομίζω πως είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας να δουλεύεις πάνω σε μια ταινία επί μήνες και κάποιος άλλος να την πάρει από τα χέρια σου και να κάνει ό,τι νομίζει. Φυσικά και είχα το final cut στο «Falling». Αν έβγαινε πέντε ώρες ή χρειαζόμουν πολύ περισσότερα χρήματα, θα το συζητούσαμε, αλλά, έτσι όπως είναι, περίπου στις δύο ώρες, δεν βλέπω τον λόγο για το αντίθετο.

— Μου άρεσε πολύ η αναφορά σας στην Ανιές Βαρντά, και πιο συγκεκριμένα στη συμβουλή που σας έδωσε, εκείνη στην έξοδό της από μια μεγάλη καριέρα κι εσείς στην αρχή μιας ωραίας «περιπέτειας», με το πρώτο σας σενάριο που βρήκε τον δρόμο του στα πλατό. Σας είχε πει πως δεν πρέπει να δείχνετε αλλά να δημιουργείτε την περιέργεια στον θεατή να ψάξει, για να δει.

Ακριβώς αυτό ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Όταν πηγαίνω σινεμά, δεν θέλω να μου εξηγήσεις τα πάντα, να υπογραμμίζεις κάθε συναισθηματική πτυχή, να εκθέτεις την πλοκή με προφανείς τρόπους, με μουσική, διάλογο, επιδεικτική δουλειά στην κάμερα. Τότε χάνω το ενδιαφέρον μου και ως θεατής, αδιαφορώ, δεν συμμετέχω. Όταν καλούμαι να συμπληρώσω τα κενά ως θεατής, τότε ο σκηνοθέτης με σέβεται.

Ωστόσο κατανοώ την ανάγκη μιας μερίδας του κοινού να έχει έτοιμες απαντήσεις, όπως και στη ζωή άλλωστε: μερικοί άνθρωποι δεν αντέχουν τα μυστικά και τις σιωπές, έστω κι αν γνωρίζουν πως κανείς δεν είναι εντελώς διάφανος.

Viggo Mortensen: Όταν πηγαίνω σινεμά δεν θέλω να μου εξηγείς τα πάντα Facebook Twitter
Φωτο: Javier Etxezarreta/EPA

— Συμφωνώ απόλυτα και έρχομαι στην ταινία σας. Αν και ο πατέρας του πρωταγωνιστή στο «Falling» έχει επίσης κάποια μυστικά, δεν παύει να επιτίθεται λεκτικά στον γιο του και σε οποιονδήποτε βρεθεί μπροστά του, λέγοντας σχεδόν οτιδήποτε, κυρίως αρνητικό και προσβλητικό, του έρχεται στο μυαλό. Είναι ένα από τα πιο αμετανόητα καθάρματα που έχουμε δει ποτέ σε ρόλο πατέρα και αναρωτιέμαι πώς ο Τζον δεν χτυπά, ως αντίδραση, τον πατέρα που τον κακοποιεί ψυχικά από την παιδική του ηλικία.

Στο τσακ είναι να τον βαρέσει! Του το λέει κιόλας, «μη με αναγκάσεις, σε παρακαλώ». Ναι, είναι πολύ λογικό να βιαιοπραγήσει όταν του ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, αλλά δεν το κάνει, για έναν απλό λόγο: δεν θέλει να τον χάσει από τη ζωή του. Επιστρατεύει τη λογική και την υπομονή του, σε βαθμό που πιστεύουμε πως είναι σχεδόν άγιος.

Αν όμως κάνει κάτι τέτοιο, έχει κόψει τις γέφυρες αυτόματα, και τον βοηθά να εξαφανιστεί. Θέλει να τον βοηθήσει, γιατί είναι πατέρας του και τον αγαπά, σε πείσμα της σχέσης τους. Από υποκριτικής πλευράς, έπαιζα σαν να ήμουν στα πρόθυρα να του πω πολλά, αλλά δεν τα πρόφερα, έως ότου δεν αντέχω άλλο και ξεσπάω. Η μητέρα του είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, το ηθικό βαρόμετρο της ασυμφωνίας τους και η αφανής πυξίδα του σεναρίου.

Σηματοδοτεί επίσης τη διαφορετική προσέγγιση ενός προσώπου όταν ο χρόνος ξεμακραίνει, αν θέλετε την αναξιοπιστία της μνήμης, και του ελέγχου του παρελθόντος. Το φιλτράρισμα που κάνουμε στο παρελθόν μας τελικά καθορίζει τον χαρακτήρα μας.

Η αφίσα της ταινίας
Η αφίσα της ταινίας

— Ευτυχώς, ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ είναι εκείνος που «βάζει χέρι» στον πατέρα, κυριολεκτικά παρά μεταφορικά.

(γελάει) Όντως. Όταν έγραψα τον μικρό ρόλο του γιατρού ήταν η πρώτη μου επιλογή. Του έστειλα το σενάριο ‒ήταν μάλιστα από τους πρώτους που το διάβασαν‒, του πρότεινα να παίξει, γιατί ήξερα πως είναι και καλός ηθοποιός, εκτός όλων των άλλων, του είπα να μην πιεστεί αν δεν του αρέσει ή δεν προλαβαίνει και μου απάντησε καταφατικά, καθώς βρήκε πως θα έχει πλάκα να το δοκιμάσει, και το πλατό ήταν κοντά στο σπίτι του, στον Καναδά.

Δεν με εξέπληξε το γεγονός πως έφτασε στην ώρα του τη μέρα του γυρίσματος, απόλυτα διαβασμένος ‒ το πήγε με τη μία και γύρισε σπίτι του νωρίς!

— Έχει την κατάλληλη, κλινική ψυχραιμία για τον ρόλο.

Ναι, αυτό του είπα για να τον πείσω, και συμφώνησε. Ο Ντέιβιντ έχει μεγάλη κινηματογραφική πείρα με τις όψεις και τις εκδοχές του σώματος, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Viggo Mortensen: Όταν πηγαίνω σινεμά δεν θέλω να μου εξηγείς τα πάντα Facebook Twitter
Με τον Μαερσάλα Αλί στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Green Book (Το Πράσινο Βιβλίο).

— Βέβαια. Υπάρχουν πολλά θέματα στο «Falling», αν και νομίζω πως υπερτερούν η μνήμη και ο ανδρικός ψυχισμός. Ειδικά όσον αφορά τον δεύτερο, η σκηνή του φινάλε μάς εκπλήσσει με τον τρόπο που ο Γουίλις, ο πατέρας, ένας άνθρωπος που μπαίνει και βγαίνει στο μυαλό του, χτυπημένος από άνοια, δεν είναι ακριβώς αυτό που δείχνει από την αρχή.

Κανείς δεν είναι ένα πράγμα, κάτι που ισχύει περισσότερο για ανθρώπους με έντονη συμπεριφορά. Στο θέμα της μνήμης, από την αρχή δεν ήθελα να κάνω τη διάκριση του παρόντος από το παρελθόν με πολύ χτυπητά τεχνικά μέσα, δηλαδή με ασπρόμαυρο, ή προσομοίωση παλιού φιλμ, ή έντονες χρωματικές διαφορές. Θεωρώ πως ο ρεαλισμός του παρόντος διαχέεται στις αναμνήσεις και προτίμησα αποχρώσεις, μια απαλή χρωματική παλέτα και τη μετάβαση μέσα από τα ρούχα και τα αντικείμενα μιας άλλης εποχής, που ούτως ή άλλως διαχωρίζουν το τότε από το σήμερα.

Την άνοια δεν επιθυμούσα να την καταγράψω ως εξωτερικός παρατηρητής, αντικειμενικά και με κριτική διάθεση, αλλά σαν να βρίσκομαι μέσα στο μυαλό των προσώπων, του πατέρα, του γιου και της κόρης του. Αυτό φαίνεται στη σεκάνς του δείπνου, όπου η κάμερα κινείται περίπου κυκλικά και τα σπασμωδικά πλάνα αντανακλούν τον αποπροσανατολισμό του πατέρα. Είναι ανήσυχος, γιατί δεν καταλαβαίνει εντελώς τι του λένε και χάνει πολλούς από τους διαλόγους, γίνεται ευερέθιστος ‒ και τελικά εριστικός. Όποτε φωνάζει, όμως, ανακτά τον έλεγχο, γιατί η επίθεση είναι ο μόνος αμυντικός μηχανισμός του. Τότε η κάμερα σταματά την κίνηση. Προσπαθήσαμε να το εφαρμόσουμε με νύξεις, αλλά για μας ήταν σημαντικό να δηλώσουμε την ψυχική κατάσταση σε διάδραση, χωρίς να επιλέξουμε πλευρά.

Viggo Mortensen: Όταν πηγαίνω σινεμά δεν θέλω να μου εξηγείς τα πάντα Facebook Twitter
Φωτο: Liselotte Sabroe/EPA

— Το «Falling» είναι βρετανο-καναδική παραγωγή, εσείς και ο Λανς Χένρικσεν Αμερικανοί με ρίζες από τη Δανία, το στόρι αμερικανικό, αν και οικουμενικό στη βάση του φυσικά, και μένετε στην Ισπανία. Τελικά, εκεί είναι το «σπίτι» σας;

Σημασία δεν έχει πού, αλλά πώς ζεις. Έχω περάσει πολλές φάσεις, σε πολλές πόλεις, βουνά και χώρες, αν και αγαπώ ιδιαίτερα τη φύση. Η αλήθεια είναι πως νιώθω πολύ άνετα στην Ισπανία και θα έλεγα πως περνάω καλά και δημιουργικά στο lockdown αν δεν μου έλειπε ο γιος μου, που βρίσκεται στις ΗΠΑ και δεν μπορώ να τον επισκεφθώ, πέρα από τις κουβέντες μας στο Skype. Αν ταξιδέψω εκεί, ίσως να μην μπορέσω να επιστρέψω. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι’ αυτό και μία από τις αιτίες που τα πράγματα χειροτέρεψαν είναι ο εγκληματικός χειρισμός του Τραμπ.

Όταν μου λένε πως στις μεσογειακές χώρες, στην Ισπανία, την Ιταλία (φαντάζομαι και την Ελλάδα κατηγορούν), οι κάτοικοι δεν υπακούουν στους νόμους και κάνουν του κεφαλιού τους, τους απαντώ «κοιτάξτε τι γίνεται στις ΗΠΑ του Τραμπ ή στη Βραζιλία του Μπολσονάρου και μετά ελάτε να κατηγορήσετε τους υπόλοιπους».

— Τι κάνατε κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έγραψα ένα σενάριο, για να γίνει ταινία φυσικά. Είναι όπως και με τους ηθοποιούς: πρέπει να προπονείσαι σε περίοδο γενικής αδράνειας, μέχρι τη στιγμή που η καλή στιγμή και η τύχη σού χτυπήσουν την πόρτα. Ειδάλλως δεν θα τα καταφέρεις να αντεπεξέλθεις. Επίσης, δουλεύω για την ταινία, κάνω συνεντεύξεις, θα ταξιδέψω για να την προωθήσω και κάποια στιγμή περιμένω να βγει στις αίθουσες, πρώτα της Ισπανίας, μετά στη Γαλλία και τη Σκανδιναβία, στην Ελλάδα ελπίζω, ώσπου να πάρει το δρόμο της προς τις ΗΠΑ, γιατί, αν και αμερικανικό στόρι, με Αμερικανούς ηθοποιούς και πρεμιέρα στο Sundance, θα υπολογιστεί ως ευρωπαϊκή ταινία με κριτικές και βραβεία ίσως, και θα προβληθεί μετά. Δεν πειράζει όμως, αρκεί να παίξει στις αίθουσες.

Εσείς φαντάζομαι πως την είδατε αναγκαστικά σε link. Την πλοκή και την αισθητική την κατανοείτε βέβαια, αλλά μακάρι να την ξαναδείτε στην αίθουσα. Η δουλειά στον ήχο κυρίως, αλλά και στις αποχρώσεις της εικόνας και στις ανάσες του Χένρικσεν, το βλέμμα της Λόρα Λίνεϊ, δίνουν τόσο πολλά που το laptop αφαιρεί. Για την αίθουσα το γύρισα το «Falling»…

————————————-

Το «Falling» δεν έχει προβληθεί ακόμη στις ελληνικές αίθουσες

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Inland Empire, Κάψε το μετάξι

Pulp Fiction / Inland Empire: Μυστηριώδες και σκοτεινό, όσο αξίζει σε έναν Λιντς

Μία ακόμη παραβολή για τον απόηχο του Χόλιγουντ -πιο υποκειμενική και σουρεαλιστική από εκείνη του Mulholland Drive-, το γλυκόπικρο κλείσιμο του ματιού ενός δημιουργού που τα έκανε όλα μόνος του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Δανέζη

Μυθολογίες / «Ήτανε πέναλτι, κύριε Πάνο;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Δανέζη

Από μια εισπρακτική αποτυχία και απαγορευμένη ταινία του 1932, μέχρι την ωμή βία της Pieta (που δεν ξέρει γιατί την έχει δει επανειλημμένα) και την cult σουρεαλιστική ματιά του Τσιώλη, η σκηνοθέτρια μας χαρίζει μια σπάνια σινεφίλ λίστα που συνδυάζει θράσος και ανθρωπισμό.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε το δρόμο για τα Όσκαρ 

Daily / Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε τον δρόμο για τα Όσκαρ

Υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους είναι αυτή η εκπληκτική ταινία που εκθέτει με αποκαλυπτικό τρόπο τη μεταχείριση της αφρόκρεμας της τζαζ μουσικής ως «βιτρίνας» για την καθαίρεση και τη δολοφονία του ηγέτη της ανεξαρτησίας του Κογκό, Πατρίς Λουμούμπα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
125 λεπτά με την Πόπη Διαμαντάκου/ Πόπη Διαμαντάκου: «Δεν με αγγίζουν οι επιθέσεις, δεν κάνω δημόσιες σχέσεις, δεν γλείφω»

Media / «Δεν υπάρχει τηλεκριτική σήμερα, όλα είναι δημόσιες σχέσεις»

Η γνωστή τηλεκριτικός Πόπη Διαμαντάκου μιλά στη LiFO για τη μακρά επαγγελματική της διαδρομή, την τηλεόραση του χθες και του σήμερα και απαντά για πρώτη φορά στα επικριτικά σχόλια που προκαλούν κατά καιρούς τα κείμενα της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Μυθολογίες / «Όταν είδα το "Climax", δεν μπορούσα να συνέλθω για ώρες»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Τι συνδέει τον Αρονόφσκι με τον Αλμοδόβαρ και τον Λάνθιμο με τον Βούλγαρη; Ο μουσικός Capétte φτιάχνει τη δική του αγαπημένη κινηματογραφική δεκάδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ