Έλεος με την τελετή έναρξης! Από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο

Έλεος με την τελετή έναρξης! Από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο Facebook Twitter
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο τιμώμενος σκηνοθέτης, Τζιμ Τζάρμους, στην Τελετή Έναρξης του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
2

Μέρες Εξώστη Β' θύμισε η χθεσινή έναρξη του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Γιούχα και άκομψη αντίδραση, αλλά εντελώς δικαιολογημένη, σε μια βραδιά στην οποία παραδοσιακά ασελγούν ευγενικά πολιτικοί με λογύδρια-κονσέρβες, άνευ πλοκής και σημασίας, μόνο και μόνο επειδή έχουν τη δυνατότητα, από το καταστατικό. Το κράτος πληρώνει, άρα οι υπουργοί μπορούν να ανεβαίνουν στο βήμα και να εκστομίζουν τις υποσχέσεις και τις ασαφείς δεσμεύσεις τους, λέει η παράδοση.


Μόνο που τα πράγματα άλλαξαν άρδην και όλοι γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει μία. Το τρομερό είναι πάντως, πως κάποιοι από τους πολιτικούς είναι ατρόμητοι- διότι δε μπορεί να έχουν τόση άγνοια κινδύνου. Εκπροσωπώντας τον Υπουργό Πολιτισμού, ένας υφυπουργός αθλητισμού έβγαλε ένα speech που φαινόταν πως δεν ένιωθε, και μάλλον δεν καταλάβαινε. Όταν ανέβηκε τον χειροκρότησαν 4 άτομα από τα 1000 στην αίθουσα.


Με όσα είπε προκάλεσε κούραση, και την πλήρωσε ο επόμενος, ο ποιητής και καθηγητής, και σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα τέχνης, Δημοσθένης Δαββέτας. Προσπάθησε να αναλύσει απο που προέρχεται η λέξη φεστιβάλ και τι σημαίνει σινεμά, και αναιδώς κάποιος του φώναξε: Δεν ήρθαμε να δούμε εσένα, αλλά τον Τζιμ Τζάρμους. Ο κύριος Δαββέτας πάσχισε να πείσει την αίθουσα, πως μέσω της φιλιάς του με τον κριτικό Σερζ Ντανέ και της θητείας του Liberation, δεν είναι καθόλου άσχετος με το αντικείμενο. Είναι όμως, και με το παραπάνω. Διότι αν ήταν σχετικός κι ευαίσθητος, θα είχε πει καλησπέρα, ευχαριστώ και καληνύχτα, αντί να επιχειρήσει διάλεξη γνωριμίας, και μάλιστα με τη δασκαλίστικη εκείνη επιμονή που αντιστρατεύεται την συστολή του συγγραφέα. Μάλλον, δεν θα είχε ανέβει ποτέ στο πόντιουμ, καθώς δεν είχε τίποτε να πει, γι' αυτό και κατέβηκε πριν την ώρα του, νομίζω.


Επομένως, η γιούχα ήταν σωστή διότι οι ομιλητές, άκαιροι και φαύλοι, στο βήμα ενός θεσμού που παλεύει να κρατηθεί στις φουρτούνες, δεν έχουν θέση. Το ίδιο ισχύει και για τον σαφώς αγαπητότερο Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος, αναμενόμενα, απέσπασε θερμότατο χειροκρότημα. Σινεφίλ και ενεργός στα περί του φεστιβάλ, είχε το ουσιαστικό δικαίωμα να πει και δυο κουβέντες παραπάνω, αλλά δεν χρειαζόταν. Μόνο ο παρουσιαστής οφείλει να συντονίσει, ο διευθυντής να καλωσορίσει και ο τιμώμενος σκηνοθέτης να εισάγει την ταινία του.

Έλεος με την τελετή έναρξης! Από τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο Facebook Twitter
Στην πρώτη σειρά του Ολύμπιον, Γιάννης Μπουτάρης, Τζιμ Τζάρμους και στην άκρη Γιάννης Ιωαννίδης


Δεν μου αρέσουν οι ανάγωγοι, οι οπαδικές ατάκες σε αίθουσες και εκφοβιστικές αγριάδες. Ωστόσο, έπιασα τον εαυτό μου να συμφωνεί απόλυτα με την αντίδραση, τη θυμηδία, ακόμη και με την αποδοκιμασία προς την μερίδα της πολιτικής ηγεσία που επιμένει να επικαλείται την "υποχρέωση" της να σκορπίσει λόγια του αέρα για να υπάρξει.
Ο Τζιμ Τζάρμους ήταν πυκνός και γεμάτος χάρη, πραγματικός κύριος, σεμνός και κατατοπιστικός μέσα σε 3 λεπτά για την σωτήρια ελληνική παρέμβαση στην ταινία (από τον άγγελο, όπως τον χαρακτήρισε, Χρήστο Κωνσταντακόπουλο). Χαρισματικός είναι ο ομιλητής που δεν τον χορταίνεις, γιατί δεν έχει καταχραστεί τη φιλοξενία του βήματος, ή εκείνος τον οποίο θαυμάζεις τόσο, που θέλεις να τον χειροκροτήσεις για το έργο που σου έχει προσφέρει. Ο Τζάρμους είναι και τα δύο. Και όντως, γι' αυτό συνέρρευσαν στο Ολύμπιον χθες οι θεατές, κι όχι για έναν ακόμη ανόητο, αυτόματα συντεταγμένο λόγο.


Δεν είναι αργά να απαγορευτούν οι λόγοι των πολιτικών στο Φεστιβάλ. Όχι με νόμο, αλλά με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που είναι και της μόδας εσχάτως.

Οθόνες
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Μυθολογίες / «Όταν είδα το "Climax", δεν μπορούσα να συνέλθω για ώρες»: Οι δέκα αγαπημένες ταινίες του Capétte

Τι συνδέει τον Αρονόφσκι με τον Αλμοδόβαρ και τον Λάνθιμο με τον Βούλγαρη; Ο μουσικός Capétte φτιάχνει τη δική του αγαπημένη κινηματογραφική δεκάδα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
the last showgirl

Οθόνες / Πρεμιέρα προσεχώς: 10 ταινίες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο δίμηνο

Η επιστροφή του Βάλτερ Σάλες, ένας στοχαστικός Κώστας Γαβράς, τα φαντάσματα του Γιώργου Ζώη, ο Ντίλαν κατά τον Τιμοτέ Σαλαμέ, το βάπτισμα της Πάμελα Άντερσον στην υποκριτική, ένα χαμηλόφωνο διαμάντι από την Ινδία και η μεγαλόπνοη αλληγορία του Μπρέιντι Κόρμπετ είναι μερικές από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν τον χειμώνα του 2025.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Pulp Fiction / Phyllis Dalton (1925-2025): Η κορυφαία ενδυματολόγος της κινηματογραφικής ιστορίας

Πέθανε στα 99 της χρόνια η Βρετανή ενδυματολόγος που έντυσε χιλιάδες πρωταγωνιστές και κομπάρσους, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην αναπαραγωγή της αυθεντικότητας και στην αντίληψη της δραματικότητας του σεναρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε δια παντός την πραγματικότητα

Απώλειες / Το υπερβατικό σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς διέρρηξε διά παντός την πραγματικότητα

Το όνομα του Ντέιβιντ Λιντς (1946-2025) έγινε επιθετικός προσδιορισμός και οι ταινίες του μας προσκάλεσαν να βλέπουμε και να αισθανόμαστε αλλιώς τον κόσμο: με τα μάτια μιας απόκοσμης ψευδαίσθησης και την ψυχή της υπέροχης εμμονής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Μυθολογίες / «Μετά το “Blues Brothers” φορούσα μαύρα γυαλιά στην τάξη»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Αχιλλέα ΙΙΙ

Έχοντας συμπεριλάβει στη λίστα του από τους αδελφούς Μαρξ μέχρι μια ταινία με τον Θανάση Βέγγο, o συγγραφέας πιστεύει πως το τραγικό και το γελοίο συναντιούνται σε κάποιο σημείο, το οποίο δεν είναι πάντα ευδιάκριτο.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
pamela anderson

Οθόνες / H όψιμη δικαίωση της Πάμελα Άντερσον

Μια γυναίκα που επί δεκαετίες αντιμετωπιζόταν από τον πλανήτη ως αντικείμενο (ηδονής και χλεύης) βρίσκει στο «Last Showgirl» την ευκαιρία να αποδείξει ότι υπάρχει θέση γι’ αυτήν και σε άλλους ρόλους από εκείνους που της φόρεσε η βιομηχανία του θεάματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχιώτες

Οθόνες / Movie Galaxy: Το βιντεοκλάμπ που κρατάνε ανοιχτό οι σινεφίλ Εξαρχειώτες

Ο Λευτέρης Τζώρτζης έχει συγκεντρώσει 50.000 τίτλους. Το όνομά του έχει αναφερθεί σε έργο της Κιτσοπούλου, «ξεπουλάει» Ταρκόφσκι και έχει ζήσει επικούς καβγάδες για ταινίες - πιο πρόσφατα για τα «Μαγνητικά Πεδία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Οθόνες / Βαγγέλης Μουρίκης: «Tι σχέση έχω εγώ με τον Ντε Νίρο;»

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «Arcadia» του Γιώργου Ζώη στις αίθουσες, ο Βαγγέλης Μουρίκης μιλάει στη LiFO για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει έναν ρόλο, για τον Οικονομίδη, τον Γραμματικό, τα spoilers και τη χαμένη αρετή τού να ακούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Μυθολογίες / «Αγάπησα τόσο τη "Lola Rennt" που βάσισα το καλλιτεχνικό μου όνομα πάνω της»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Spyros Rennt

Λάρι Κλαρκ, Μίκαελ Χάνεκε, «Στρέλλα», «Κυνόδοντα» και Κωνσταντίνο Γιάνναρη περιλαμβάνει η δεκάδα αγαπημένων ταινιών του φωτογράφου Spyros Rennt.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Threads»: Η συγκλονιστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου /«Threads»: To βρετανικό «Chernobyl» εξακολουθεί να συγκλονίζει 40 χρόνια μετά

Οθόνες / «Threads»: Η ανατριχιαστική βρετανική ταινία που απεικόνισε τον φόβο του πυρηνικού ολέθρου

Σαράντα χρόνια κλείνει η σοκαριστική δημιουργία του BBC, που κάνει το «Chernobyl» του HBO να μοιάζει με τη «Mary Poppins» και αφορά τις πιθανές επιπτώσεις πυρηνικής επίθεσης σε μια βρετανική πόλη, όπως προκύπτουν μέσα από τις φριχτές δοκιμασίες των κατοίκων της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ