Τα εικαστικά και η μουσική βαδίζουν χέρι-χέρι από την αυγή ίσως του κόσμου.
Έτσι από τα γεννοφάσκια της ακόμα, και η hip hop μουσική ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την τέχνη μιας που το γκραφίτι αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή ένα από τα περιβόητα "τέσσερα στοιχεία του hip hop", μαζί με το Djing, το MCing, και το break dance.
Έκτοτε, το hip hop δεν σταμάτησε ποτέ να επηρεάζει καλλιτέχνες που έβρισκαν στην αμεσότητα και την forward σχεδόν επιθετική κουλτούρα της ραπ μουσικής ένα ηχητικό "στρώμα" έμπνευσης και έκφρασης.
Κανένα άλλο rap σχήμα όμως σε ολόκληρο τον κόσμο δεν επηρέασε την τέχνη αλλά και την γενικότερη ποπ κουλτούρα (κόμιξ, animation, illustration, video games, tattooing, κτλ) όσο οι Wu Tang.
H "κληρονομιά" που έχουν αφήσει οι Wu τα τελευταία χρόνια στην σύγχρονη μουσική ιστορία – και όχι μόνο στην ιστορία του hip hop - είναι ανυπολόγιστη, ενώ συχνά συναντάμε και εικαστικά έργα που λειτουργούν ως αναφορές στην πολύπλευρη ραπ κολεκτίβα από την Νέα Υόρκη, με τα περισσότερα να παραπέμπουν ευθέως στο εμβληματικό τους logo που λειτουργεί πλέον σαν μια αναγνωριστική "χειραψία" ανάμεσα σε όλους τους μουσικόφιλους , και όχι μόνο τους φίλους της hip hop μουσικής.
Σπανίως όμως στήνονται θεματικές ομαδικές εκθέσεις με έργα καλλιτεχνών εμπνευσμένων αποκλειστικά από τους Wu Tang. Μία τέτοια είναι και η έκθεση "Champagne Tigers" που εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Oakland των ΗΠΑ και αποτελείται από δεκάδες installations, print, γλυπτά αλλά και πίνακες και ελαιογραφίες.
Συμμ. Καλιτέχνες: John Felix Arnold III, Ken Davis, Mark Pricks, Sean Gillespie, Dana James, και Hunter de La Ghetto.
Ρίχνουμε μια ματιά..
- Α.Γ
σχόλια