Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς Facebook Twitter
Τα κτίρια της αποβάθρας του Λιβερπουλ | Adjaye Associates
0

Το βρετανικό στούντιο του βραβευμένου αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Ατζάγιε ανέλαβε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό για την ανάπλαση του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας και του Ναυτικού Μουσείου του Λίβερπουλ, ενώ ο Ραλφ Άπλμπαουμ ανέλαβε τον σχεδιασμό της έκθεσης.

Η ανακαίνιση ύψους 57 εκατομμυρίων λιρών θα μετατρέψει το υπάρχον κτίριο του μουσείου Dr Martin Luther King Jr σε μια νέα είσοδο του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας (ISM), ενώ θα περιλαμβάνει επίσης πρόσθετα καταστήματα λιανικής πώλησης, καφετέρια, χώρους εκδηλώσεων και χώρους προσωρινών εκθέσεων.

«Το έργο αυτό μας δίνει την ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε τον ιστορικό ιστό αυτού του διατηρητέου κτιρίου και να το επανατοποθετήσουμε στο ισχυρό πλαίσιο της προκυμαίας του Λίβερπουλ και της σχέσης του με το υπερατλαντικό δουλεμπόριο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ατζάγιε.

«Αναμένουμε με ανυπομονησία να συνεργαστούμε με τα Εθνικά Μουσεία του Λίβερπουλ, την ευρύτερη ομάδα του έργου και την τοπική κοινότητα σε μια διαδικασία συμπαραγωγής χωρίς αποκλεισμούς, η οποία τοποθετεί τους απογόνους των ανθρώπων που επηρεάστηκαν από τη ναυτική ιστορία του Λίβερπουλ στο επίκεντρο της συζήτησης και της αναδυόμενης μουσειακής εμπειρίας».

Το 2021, η UNESCO αφαίρεσε από το Λίβερπουλ το καθεστώς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού μια επιτροπή του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του έργου Liverpool Waters, προκάλεσαν «μη αναστρέψιμη απώλεια χαρακτηριστικών».

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο Λίβερπουλ, στο Royal Albert Dock, και επικεντρώνεται στη θαλάσσια ιστορία της πόλης. Βρίσκεται μέσα σε μια αποθήκη του 19ου αιώνα, σχεδιασμένη από τον Jesse Hartley, η οποία παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη τσαγιού, λευκής ζάχαρης και οινοπνευματωδών ποτών.

Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς Facebook Twitter
Το μουσείο του Λίβερπουλ στην αποβάθρα της πόλης | Adjaye Associates

Το Διεθνές Μουσείο Δουλείας βρίσκεται σήμερα στον τρίτο όροφο του Ναυτικού Μουσείου και είναι αφιερωμένο στην ιστορία των σκλαβωμένων ανθρώπων, στο υπερατλαντικό δουλεμπόριο και στη σύγχρονη δουλεία.

Το ISM θα επεκταθεί στο κοντινό κτίριο Dr Martin Luther King Jr, ένα διατηρητέο κτίριο που χτίστηκε το 1846. Αυτό θα μετατραπεί σε κεντρική είσοδο για το μουσείο, ώστε να δημιουργηθεί καλύτερος προσανατολισμός των επισκεπτών κατά την άφιξή τους, καθώς και ειδικοί χώροι υποδοχής.

Το περίπτερο Hartley Pavilion του Ναυτικού Μουσείου θα ανακαινιστεί για να συμπεριλάβει μια σειρά από εμπορικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες, όπως χώρους λιανικής πώλησης, καφετέρια, χώρο προσωρινών εκθέσεων και χώρους εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί η κυκλοφορία του κτιρίου.

«Ποτέ δεν υπήρξε πιο σημαντική στιγμή για την αντιμετώπιση της κληρονομιάς του υπερατλαντικού δουλεμπορίου και η ανάπλαση του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας συμβολίζει τη δέσμευσή μας και της περιοχής μας στην αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που έπαιξε η πόλη στον βρετανικό ιμπεριαλισμό», δήλωσε η διευθύντρια των Εθνικών Μουσείων του Λίβερπουλ Laura Pye.

Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς Facebook Twitter
Η νέα είσοδος του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας (ISM) | Adjaye Associates

«Μαζί, θα τιμήσουμε την προκυμαία του Λίβερπουλ ως ιερό έδαφος – ένα μέρος που αντηχεί από τις εικόνες, τους ήχους και τις ψυχές όλων όσων συνδέονται με την παγκόσμια ιστορία του», δήλωσε ο διευθυντής του στούντιο σχεδιασμού Ralph Applebaum Associates, Φίλιπ Τεφτ.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης του μουσείου, οι Adjaye Associates και Ralph Appelbaum Associates θα συνδέσουν το εσωτερικό σχέδιο του μουσείου με το ιστορικό εξωτερικό.

Για την ανάπλαση του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας και του Ναυτικού Μουσείου ορίστηκαν μαζί με τον Ατζάγιε οι αρχιτέκτονες Ασίφ Καν και Μάριαμ Καμάρα και ο εικαστικός καλλιτέχνης Θίαστερ Γκέιτς, για το έργο Waterfront Transformation – ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην ανάπλαση του πολιτιστικού χώρου της προκυμαίας ως μέρος του δεκαετούς σχεδίου μετασχηματισμού των Εθνικών Μουσείων του Λίβερπουλ.

Το 2021, η UNESCO αφαίρεσε από το Λίβερπουλ το καθεστώς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού μια επιτροπή του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του έργου Liverpool Waters, προκάλεσαν «μη αναστρέψιμη απώλεια χαρακτηριστικών».

Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς Facebook Twitter
Το Ναυτικό Μουσείο του Λίβερπουλ | Adjaye Associates
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ