Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς Facebook Twitter
Τα κτίρια της αποβάθρας του Λιβερπουλ | Adjaye Associates
0

Το βρετανικό στούντιο του βραβευμένου αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Ατζάγιε ανέλαβε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό για την ανάπλαση του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας και του Ναυτικού Μουσείου του Λίβερπουλ, ενώ ο Ραλφ Άπλμπαουμ ανέλαβε τον σχεδιασμό της έκθεσης.

Η ανακαίνιση ύψους 57 εκατομμυρίων λιρών θα μετατρέψει το υπάρχον κτίριο του μουσείου Dr Martin Luther King Jr σε μια νέα είσοδο του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας (ISM), ενώ θα περιλαμβάνει επίσης πρόσθετα καταστήματα λιανικής πώλησης, καφετέρια, χώρους εκδηλώσεων και χώρους προσωρινών εκθέσεων.

«Το έργο αυτό μας δίνει την ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε τον ιστορικό ιστό αυτού του διατηρητέου κτιρίου και να το επανατοποθετήσουμε στο ισχυρό πλαίσιο της προκυμαίας του Λίβερπουλ και της σχέσης του με το υπερατλαντικό δουλεμπόριο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ατζάγιε.

«Αναμένουμε με ανυπομονησία να συνεργαστούμε με τα Εθνικά Μουσεία του Λίβερπουλ, την ευρύτερη ομάδα του έργου και την τοπική κοινότητα σε μια διαδικασία συμπαραγωγής χωρίς αποκλεισμούς, η οποία τοποθετεί τους απογόνους των ανθρώπων που επηρεάστηκαν από τη ναυτική ιστορία του Λίβερπουλ στο επίκεντρο της συζήτησης και της αναδυόμενης μουσειακής εμπειρίας».

Το 2021, η UNESCO αφαίρεσε από το Λίβερπουλ το καθεστώς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού μια επιτροπή του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του έργου Liverpool Waters, προκάλεσαν «μη αναστρέψιμη απώλεια χαρακτηριστικών».

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο Λίβερπουλ, στο Royal Albert Dock, και επικεντρώνεται στη θαλάσσια ιστορία της πόλης. Βρίσκεται μέσα σε μια αποθήκη του 19ου αιώνα, σχεδιασμένη από τον Jesse Hartley, η οποία παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη τσαγιού, λευκής ζάχαρης και οινοπνευματωδών ποτών.

Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς Facebook Twitter
Το μουσείο του Λίβερπουλ στην αποβάθρα της πόλης | Adjaye Associates

Το Διεθνές Μουσείο Δουλείας βρίσκεται σήμερα στον τρίτο όροφο του Ναυτικού Μουσείου και είναι αφιερωμένο στην ιστορία των σκλαβωμένων ανθρώπων, στο υπερατλαντικό δουλεμπόριο και στη σύγχρονη δουλεία.

Το ISM θα επεκταθεί στο κοντινό κτίριο Dr Martin Luther King Jr, ένα διατηρητέο κτίριο που χτίστηκε το 1846. Αυτό θα μετατραπεί σε κεντρική είσοδο για το μουσείο, ώστε να δημιουργηθεί καλύτερος προσανατολισμός των επισκεπτών κατά την άφιξή τους, καθώς και ειδικοί χώροι υποδοχής.

Το περίπτερο Hartley Pavilion του Ναυτικού Μουσείου θα ανακαινιστεί για να συμπεριλάβει μια σειρά από εμπορικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες, όπως χώρους λιανικής πώλησης, καφετέρια, χώρο προσωρινών εκθέσεων και χώρους εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί η κυκλοφορία του κτιρίου.

«Ποτέ δεν υπήρξε πιο σημαντική στιγμή για την αντιμετώπιση της κληρονομιάς του υπερατλαντικού δουλεμπορίου και η ανάπλαση του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας συμβολίζει τη δέσμευσή μας και της περιοχής μας στην αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που έπαιξε η πόλη στον βρετανικό ιμπεριαλισμό», δήλωσε η διευθύντρια των Εθνικών Μουσείων του Λίβερπουλ Laura Pye.

Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς Facebook Twitter
Η νέα είσοδος του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας (ISM) | Adjaye Associates

«Μαζί, θα τιμήσουμε την προκυμαία του Λίβερπουλ ως ιερό έδαφος – ένα μέρος που αντηχεί από τις εικόνες, τους ήχους και τις ψυχές όλων όσων συνδέονται με την παγκόσμια ιστορία του», δήλωσε ο διευθυντής του στούντιο σχεδιασμού Ralph Applebaum Associates, Φίλιπ Τεφτ.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης του μουσείου, οι Adjaye Associates και Ralph Appelbaum Associates θα συνδέσουν το εσωτερικό σχέδιο του μουσείου με το ιστορικό εξωτερικό.

Για την ανάπλαση του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας και του Ναυτικού Μουσείου ορίστηκαν μαζί με τον Ατζάγιε οι αρχιτέκτονες Ασίφ Καν και Μάριαμ Καμάρα και ο εικαστικός καλλιτέχνης Θίαστερ Γκέιτς, για το έργο Waterfront Transformation – ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην ανάπλαση του πολιτιστικού χώρου της προκυμαίας ως μέρος του δεκαετούς σχεδίου μετασχηματισμού των Εθνικών Μουσείων του Λίβερπουλ.

Το 2021, η UNESCO αφαίρεσε από το Λίβερπουλ το καθεστώς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού μια επιτροπή του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του έργου Liverpool Waters, προκάλεσαν «μη αναστρέψιμη απώλεια χαρακτηριστικών».

Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς Facebook Twitter
Το Ναυτικό Μουσείο του Λίβερπουλ | Adjaye Associates
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Design / Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Συνδυάζοντας τον τρόπο που διακοσμούσαν τα αρχαία ελληνικά αγγεία με τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις κινεζικές πορσελάνες και φέρνοντάς τα όλα αυτά στο σήμερα, η βραβευμένη Κύπρια εικονογράφος δημιουργεί κεραμικά έργα που δεν μοιάζουν με άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ