Για πρώτη φορά, ένα δικαστήριο συνεδρίασε τη Δευτέρα στο Βρετανικό Μουσείο, με αντικείμενο ένα άγαλμα του 3ου αιώνα πΧ από την ελληνική αποικία της Κυρήνης στη Λιβύη, το οποίο πιστεύεται ότι αποτέλεσε αντικείμενο λαθρανασκαφής και εξήχθη παράνομα από τη χώρα το 2011.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, το «μοναδικό» άγαλμα, ύψους περίπου ενός μέτρου, αποκαλύφθηκε σε μια αποθήκη του δυτικού Λονδίνου από τελωνειακούς υπαλλήλους δύο χρόνια αργότερα και μεταφέρθηκε στο Βρετανικό Μουσείο, αν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου σχετικά με την ιδιοκτησία.
Το άγαλμα απεικονίζει μία Ελληνίδα γυναίκα, σύμφωνα με την εφημερίδα, και έχει μοναδικό αντίστοιχο δείγμα στο Μουσείο του Λούβρου. Η αξία του υπολογίζεται σε δύο εκατομμύρια λίρες.
Ο δικαστής John Zani από το Ειρηνοδικείο του Γουεστμίνστερ, που επιβλέπει την υπόθεση, άφησε για μία ημέρα την αίθουσα του δικαστηρίου και μετέβη στο Μουσείο, προκειμένου να επιθεωρήσει από κοντά το άγαλμα και να ενημερωθεί λεπτομερώς για τα στοιχεία που αφορούν το εύρημα. Σημειώνεται ότι η Λιβύη διεκδικεί τον επαναπατρισμό του.
Σύμφωνα με τον επιμελητή των ελληνικών Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, δρ. Peter Higgs, πρόκειται για ένα επιτύμβιο άγαλμα και πιστεύεται ότι απεικονίζει την Περσεφόνη.
Η Κυρήνη αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ από το 2011 και την εκδίωξη του Καντάφι από την εξουσία, η Λιβύη έχει υποστεί σοβαρές λεηλασίες και βανδαλισμούς.