Παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια θα τελεστούν σήμερα τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Το Θέατρο παρέμενε κλειστό τα τελευταία 14 χρόνια προκειμένου να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασής του.
Το Δημοτικό Θέατρο, το οποίο έχει ιστορία 118 χρόνων, ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο κοινό με στόχο να χαράξει «μία εντελώς σύγχρονη και δημιουργική πορεία, αντάξια όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών θεάτρων», όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Τάκης Τζαμαργιάς.
Αμέσως μετά τα εγκαίνια, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παραδίδεται στο κοινό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την παράσταση του Φωκά Ευαγγελινού «Δρόμοι του Πειραιά» από την Πέμπτη 24 έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.
Πηγή έμπνευσης στάθηκε το ίδιο το θέατρο, οι μνήμες - καλλιτεχνικές και ιστορικές - και βεβαίως η σημασία του για το λιμάνι του Πειραιά.
Την παράσταση του Φωκά Ευαγγελινού υποστηρίζουν με τις ερμηνείες τους γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Μπέζος ,ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ελένη Κοκκίδου και η Κερασία Σαμαρά.
Τη δεύτερη ημέρα των εγκαινίων, τη σκυτάλη παίρνει η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου , η οποία θα ερμηνεύσει αγαπημένες άριες του λυρικού ρεπερτορίου, με τη συνοδεία του Μανώλη Παπασηφάκη στο πιάνο και του τενόρου Γιάννη Χριστόπουλου.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί και έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Κούκου, η οποία αποτύπωσε με το φακό της, εικόνες του θεάτρου.
"Η κεντρική του θεάτρου είσοδος έσται ευρεία και πολυτελής"
Η κατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ξεκίνησε το 1883 σε σχέδια που εκπόνησε ο Πειραιώτης αρχιτέκτονας Ι. Λαζαρίμος, καθηγητής του Πολυτεχνείου με προϋπολογισθείσα δαπάνη 450.000 δραχμές που τελικά ανήλθε, παρά τις χαρακτηριστικές περικοπές της αρχιτεκτονικής πρόσοψης στο διπλάσιο, από τις οποίες οι 200.000 δραχμές είχαν διατεθεί μόνο για την εντυπωσιακή διακόσμηση.
Το όλο όμως οικοδόμημα ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας Θεοδώρου Ρετσίνα, το 1895.
Στις 23 Οκτωβρίου του 1883 οι αθηναϊκές εφημερίδες αναδημοσιεύουν, σύμφωνα με την wikipedia, σχόλιο της πειραϊκής εφημερίδας "Σφαίρα" που πρώτη κοινοποίησε περιγραφή του εγκριθέντος τελικά σχεδίου του "αναγερθησομένου δημοτικού θεάτρου" του Πειραιά.
Σύμφωνα με αυτήν:
« το μήκος του θέλει είναι 45 μέτρων, 34 δε το πλάτος και 30 το ύψος, διηρημένον ανά 10 μέτρα εις την σκηνήν τον υπ΄ αυτήν χώρον και τον υπέρ την σκηνήν. Θα περιέχη τρεις σειράς θεωρείων, εκάστην ανά 23 και υπερώον μετά τριών σειρών βαθμίδων, αμφιθεατρικώς. Ούτω θα δύναται να εμπεριλάβη ανέτως 1154, εν ανάγκη 1400 θεατάς. Έχει επτά εν συνόλω εξόδους, δύο δια τους εν τη σκηνή και πέντε δια τους εν πλατεία και τοις θεωρείοις. Η κεντρική δε του θεάτρου είσοδος έσται ευρεία και πολυτελής. Η θέρμανση αυτού θέλει γίνεσθαι κατά το σύστημα όπερ εφήρμοσαν εν θεάτρω της Βιέννης. Εν τω ισοπέδω της πλατείας θέλουσιν είναι, εις την διάθεσιν των θεατών, δύο ευρύχωρα καφενεία, υπεράνω δε αυτών, δια τους εν τοις θεωρείοις, δύο όμοιαι αίθουσαι. Έξωθεν επί των παροδίων του θεάτρου θέλουσι κατασκευασθή οκτώ αποθήκαι διατιθέμεναι υπό του Δήμου επί ενοικίω. Υπολογίζονται τα υπέρ αυτού κατά μέσον όρον ετησίως έσοδα εις 42.000 δραχμές, περίπου, το ποσόν δε τούτο προς 7% ανταποκρίνεται εις κεφάλαιον 600.000 δραχμών. "