Ο Anthony Bila είναι ένας νέος αφρικανός φωτογράφος. Εχει κουραστεί από τις παρανοήσεις, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που αναπαράγονται για την Αφρική μέσα από τη σύγχρονη φωτογραφία.
"Οι συγκρούσεις, η φτώχεια, οι ασθένειες και δυστυχία", λέει, "είναι αυτά που πωλούνται περισσότερο από τους φωτορεπόρτερς όλου του κόσμου. "Οσο πιο σπαρακτική είναι μια φωτογραφία τόσο καλύτερα πουλιέται. Αν μια φωτογραφία γάμου, επετείων και γενεθλίων έχει ένα δολάριο, μια φωτογραφία θυμάτων βιασμών έχει 1.000. Θέλω να σταματήσει να υπάρχει αυτή τη μονοδιάστατη άποψη που τροφοδοτείται από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η Αφρική δεν είναι μια ήπειροα που τα έχει χάσει όλα. Είναι ένα μέρος του πλανήτη γεμάτο ομορφιά και δυνατότητες. Αυτό θέλουμε. Να πούμε την ιστορία μας με το δικό μας τρόπο".
Οι νέοι αφρικανοί φωτογράφοι προσπαθούν να προωθήσουν και μια άλλη όψη της ηπείρου τους απεικονίζοντας και μια άλλη πλευρά της ζωής. Δεν αγνοούν τη φτώχεια, απλώς τα θέματά τους προβάλλουν και άλλες πλευρές της ζωής και των ανθρώπων. Ο φωτογράφος Joe Lukhovi κάνει μεγάλα ταξίδια για να φωτογραφίσει την πραγματική ζωή στην Κένυα. Η εικοσιτετράχρονος φωτογράφος από το Ναϊρόμπι αισθάνεται ότι είναι καθήκον του να δείξει την «αόρατη πραγματικότητα» της χώρας του και να λάμψει ένα φως σε αυτές τις πτυχές που ποτέ δεν πολλοί ξένοι δε βλέπουν ποτέ.
"Η φωτογραφία είναι ο τρόπος μου για να δείξω την ταυτότητά μου σε κάθε κοινότητα, ανοιχτή ή κλειστή", λέει. "Είναι εντελώς λάθος να δείξει κανείς μόνο τις αρνητικές πλευρές μιας χώρας και να παραλείψει τα θετικά. Έχουμε πέσει θύματα των φωτογράφων που εξυπηρετούν μόνο τους λάθος λόγους. Ως Αφρικανός αισθάνομαι σαν καθήκον μου να δείξουμε στους ανθρώπους την πραγματική εικόνα".
Υπάρχουν αρκετοί φωτογράφοι που φτάνουν στην Αφρική και θέλουν και εκείνοι να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται η ήπειρος παγκοσμίως.
Ο 33χρονος γερμανός φωτογράφος Marc Hofer, για παράδειγμα, εγκατέλειψε την εργασία του στη Microsoft για να κυνηγήσει το όνειρό του να γίνει φωτορεπόρτερ. Ζει στην στην Καμπάλα, στην Ουγκάντα, και καλύπτει την νότια και ανατολική Αφρική, με μια νέα άποψη.
"Εχει τελειώσει η εποχή", υποστηρίζουν οι νέοι αφρικανοί φωτογράφοι, που "πουλάει" μόνο η απλοϊκή ήπειρος. Σιγά – σιγά, δημιουργείται ένα πλαίσιο και αρχίζει να φτάνει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μια πιο ισορροπημένη εικόνα η οποία συμβάλλει ώστε η ζωή μας εδώ να είναι πιο δημιουργική και παραγωγική".
"Η φωτογραφία έχει να πει πολλά, είναι το καλύτερο μέσο για να αφηγηθεί κάποιος συναρπαστικές ιστορίες και από πολιτισμική και από καλλιτεχνική άποψη. Είμαστε ακόμα στην αρχή και είναι δύσκολο να δούμε τις φωτογραφίες μας να δημοσιεύονται στον ξένο τύπο, αλλά ξέρουμε ότι εμείς είμαστε οι χρονικογράφοι της καθημερινής ζωής. Αυτή είναι μια αντίληψη που βρίσκει κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερους υποστηρικτές".
*****
σχόλια