John Giorno: O άνθρωπος που το 1968 θέλησε να κάνει την ποίηση viral

John Giorno: O άνθρωπος που το 1968 θέλησε να κάνει την ποίηση viral Facebook Twitter
0

 

John Giorno: O άνθρωπος που το 1968 θέλησε να κάνει την ποίηση viral Facebook Twitter

"Στις αρχές των '60s είχα την τύχη να γνωρίσω πολλούς καλλιτέχνες. Andy Warhol, Jasper Johns, Robert Rauschenberg, John Cage, Trisha Brown και Carolee Schneeman. Αυτοί οι καλλιτέχνες και ζωγράφοι με επηρέασαν βαθιά ως ποιητή. Είτε παρουσίαζαν μια περφορμανς είτε έναν πίνακα ζωγραφικής, ενσάρκωναν ότι προέκυπτε στο μυαλό τους και το παρουσίαζαν. Τότε σκέφτηκα ότι η ποίηση είχε μείνει εβδομήντα πέντε χρόνια πίσω από την ζωγραφική, την γλυπτική, τον χορό και την μουσική. Κι αναρωτήθηκα αφού αυτοί το κάνουν, εγώ δεν μπορώ να κάνω το ίδιο για την ποίηση;"

John Giorno

Η έκθεση "UGO RONDINONE : I ♥ JOHN GIORNO" είναι η πρώτη ρετροσπεκτίβα της ζωής και του έργου του Αμερικανού ποιητή John Giorno (1936) που ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη. Πρόκειται για εμβληματική προσωπικότητα της underground σκηνής των '60s. Η έκθεση είναι βασισμένη σε μια ιδέα του Ελβετού καλλιτέχνη Ugo Rondinone (1964) που επίσης ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη, και αποτελεί η ίδια ένα έργο τέχνης.

"Έχω δομήσει την έκθεση σε οκτώ κεφάλαια ώστε το κάθε ένα να αντιπροσωπεύει μία πτυχή του πολυεπίπεδου έργου του Giorno. Ιδωμένα συνολικά αντικατοπτρίζουν τον τρόπο εργασίας του και μας βοηθούν να καταλάβουμε τις διττές επιρροές της αμερικανικής κουλτούρας και του Βουδισμού στην ζωή και την τέχνη του." εξηγεί ο Rondinone.

John Giorno: O άνθρωπος που το 1968 θέλησε να κάνει την ποίηση viral Facebook Twitter
Ο John Giorno στο σπίτι του στη Βοwery της Νέας Υόρκης, όπου ζεί και εργάζεται τον τελευταίο μισό αιώνα
John Giorno: O άνθρωπος που το 1968 θέλησε να κάνει την ποίηση viral Facebook Twitter

Ο Giorno, ο οποίος υπήρξε συντελεστής στα πρώιμα φιλμ του Andy Warhol, αντλούσε έμπνευση από την οικειοποίηση εικόνων των Pop καλλτεχνών και την καθομιλουμένη γλώσσα των διαφημίσεων, της τηλεόρασης, των εφημερίδων και την αργκό του δρόμου. Ηγετική φιγούρα της γενιάς Beat, αναβίωσε το είδος της found poetry και εργάστηκε για να κάνει την ποίηση προσβάσιμη σε όλους.

Ο Giorno, ο οποίος υπήρξε συντελεστής στα πρώιμα φιλμ του Andy Warhol, αντλούσε έμπνευση από την οικειοποίηση εικόνων
των Pop καλλτεχνών και την καθομιλουμένη γλώσσα των διαφημίσεων, της τηλεόρασης, των εφημερίδων και την αργκό του δρόμου. Ηγετική φιγούρα της γενιάς Beat, αναβίωσε το είδος της found poetry και εργάστηκε για να κάνει την ποίηση προσβάσιμη σε όλους.

Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '60, ο Giorno ανέπτυξε αυτό που σήμερα αποκαλούμε στρατηγικές viral για να μοιραστεί την ποίηση με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Το 1968 δημιούργησε το Dial-A-Poem, μια τηλεφωνική γραμμη που προσέφερε τυχαία πρόσβαση σε ποιήματα, ηχητικά έργα τέχνης, τραγούδια και πολιτικές ομιλίες. Μια νέα εκδοχή του θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στον τηλεφωνικό αριθμό 0800 106 106 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2016, προσφέροντας μια ανασκόπηση ενός αιώνα ηχητικής ποίησης, από το 1915 μέχρι σήμερα. Καλώντας μπορείτε να ανακαλύψετε τις αυθεντικές φωνές που στιγμάτισαν την ιστορία της τέχνης, την πολιτιστική ζωή και τα κοινωνικά κινήματα όπως την κατάργηση της θανατικής ποινής και τα δικαιώματα των γυναικών... Τα τυχαία αναπαραγόμενα ηχητικά αρχεία αποκαλύπτουν την ποικιλία των πεδίων που μας προτείνει να ανακαλύψουμε ο Giorno από τον Antonin Artaud στην Louise Bourgeois, Serge Gainsbourg, Simone de Beauvoir, Bernard Heidsieck, Brigitte Fontaine ή και τον Eric Duyckaerts...

John Giorno: O άνθρωπος που το 1968 θέλησε να κάνει την ποίηση viral Facebook Twitter
Εγκατάσταση στο Palais de Tokyo στα πλαίσια της ρετροσπεκτίβας "UGO RONDINONE : I ♥ JOHN GIORNO".

Είτε ηχογραφούνται σε ένα άλμπουμ, ζωγραφίζονται σε έναν καμβά, απαγγέλονται σε σκηνή ή αποδομούνται μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου, ο Giorno αντιμετωπίζει τα ποιήματα ως εικόνες που μπορούν να αναπαραχθούν αέναα με την χρήση διαφορετικών τεχνολογιών. "Στην εποχή του sampling, copy paste και της ψηφιακής επεξεργασίας του κειμένου η οικειοποίηση ως μορφή τέχνης κορυφώνεται στην τέχνη του hip-hop και το κειμενικό όργιο του παγκόσμιου ιστού, και ο κόσμος επιτέλους εξοικειώνεται κι αναγνωρίζει τις τεχνικές και τα στυλ στα οποία πρωτοπόρησε ο Giorno πριν από δεκαετίες. Συνδυάζοντας ποίηση, οπτικές τέχνες και περφόρμανς η έκθεση αποκαλύπτει την σημαντική επίδραση του έργου και της ζωής του Giorno σε αρκετές γενιές καλλιτεχνών.

Από το κινηματογραφικό αριστούργημα του Andy Warhol "Sleep" το 1963 και το remake του από τον Pierre Huyghe, στους R.E.M, Rirkrit Tiravanija, Elizabeth Peyton, Françoise Janicot, Verne Dawson, Billy Sullivan και Judith Eisler.

John Giorno: O άνθρωπος που το 1968 θέλησε να κάνει την ποίηση viral Facebook Twitter
John Giorno: O άνθρωπος που το 1968 θέλησε να κάνει την ποίηση viral Facebook Twitter
John Giorno: O άνθρωπος που το 1968 θέλησε να κάνει την ποίηση viral Facebook Twitter
John Giorno: O άνθρωπος που το 1968 θέλησε να κάνει την ποίηση viral Facebook Twitter
John Giorno: O άνθρωπος που το 1968 θέλησε να κάνει την ποίηση viral Facebook Twitter
John Giorno: O άνθρωπος που το 1968 θέλησε να κάνει την ποίηση viral Facebook Twitter

Ο Rondinone είναι διάσημος για τα ανθρωπομορφικά του γλυπτά, τις μαύρες μάσκες και τους υπερρεαλιστικούς κλόουν και προάγει μια μορφή πνευματικότητας μέσω των συνδέσεων της τέχνης με την ποίηση.

Ο τίτλος της έκθεσης "UGO RONDINONE : I ♥ JOHN GIORNO" κρυβει μια συλλογικότητα στο «Ι» όπου καθένας μπορεί να αναγωρίσει τον εαυτό του καθώς καλούμαστε να μοιραστούμε και να νιώσουμε την πνευματική και πολιτική δέσμευση μιας εμβληματικής φιγούρας της Αμερικανικής αντικουλτουρας.

info:

Η έκθεση στο Palais de Tokyo στο Παρίσι διαρκεί ως τις 10/01/2016 με έργα των: Angela Bulloch, Anne Collier, Verne Dawson, Judith Eisler, John Giorno, Mark Handforth, Matthew Higgs, Pierre Huyghe, Françoise Janicot, Scott King, Elizabeth Peyton, Ugo Rondinone, Erik Satie, Michael Stipe, Billy Sullivan, Rirkrit Tiravanija, Andy Warhol.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Schütte στην Αθήνα 

Εικαστικά / Τραχύτητα και χιούμορ: Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του Thomas Schütte στην Αθήνα 

Μνημειακού τύπου γλυπτά, επιτοίχια κεραμικά, παραμορφωμένα πρόσωπα, λουλούδια και άγγελοι, μια έκρηξη χρωμάτων: Το μικροσύμπαν του σπουδαίου καλλιτέχνη στην γκαλερί Bernier/ Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Εικαστικά / Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Μια έκθεση στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου φέρνει στο προσκήνιο μετά από έξι αιώνες τη θρυλική καλλιτεχνική «μονομαχία» μεταξύ Ντα Βίντσι και Μικελάντζελο με δυο έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Tependris vs Tependris

Εικαστικά / Tependris vs Tependris

Μια αναδρομική έκθεση με πίνακες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και ηχογραφήσεις, έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά από το 1996 μέχρι σήμερα, με θεματικές που εκτείνονται από τα βαθιά παιδικά τραύματα μέχρι το χιούμορ που χαρακτηρίζει τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Εικαστικά / Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Η National Portrait Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις της χρονιάς παγκοσμίως, μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη που άλλαξε την προσωπογραφία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ζωγραφική της φιγούρας με σπαραγμό, απελπισία και ευαισθησία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Ο Τζάκσον Πόλοκ και η επιρροή που είχαν στο έργο του ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες

Πολιτισμός / Ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ

Μια μοναδική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει πίνακές του από τα χρόνια που τον επηρέαζαν οι σουρεαλιστές και ο Καρλ Γιουνγκ, πριν ακόμα γίνει γνωστός για τα αφηρημένα έργα του με την τεχνική «dripping», το 1947.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Εικαστικά / Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Η μοναδική οπτική του Λουκά Σαμαρά παρουσιάζεται στο μουσείο Dia Beacon της Νέας Υόρκης, στην πρώτη μεταθανάτια έκθεσή του και τελευταία στην οποία συνεργάστηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ