Πολεμικές ανταποκρίσεις και ονειρικά φωτομοντάζ: Η ιδιαίτερη προσωπική διαδρομή της Christine Spengler

Πολεμικές ανταποκρίσεις και ονειρικά φωτομοντάζ: Η ιδιαίτερη προσωπική διαδρομή της Christine Spengler Facebook Twitter
Η Όπερα του κόσμου, με βάση «Το βομβαρδισμό της Πνομ Πεν», Καμπότζη, Απρίλιος 1975 @ Christine Spengler
0

ΑΠΟ ΤΗN ΣΕΒΕΡΙΝ ΚΛΕΙΔΩΝΑ

Το καλό με τη rue de Fourcy είναι ότι, εάν και βρίσκεται πολύ κεντρικά συνδέοντας το Σηκουάνα και το νησάκι Σεν-Λουί με τη Rue de Rivoli και το Μαραί, είναι ένας αρκετά ήσυχος δρόμος, όσο ήσυχος μπορεί να είναι ένας δρόμος στο κέντρο του Παρισιού.


Είναι κάπως κέντρο-απόκεντρο και κάτι ανάλογο συμβαίνει με τη Maison européenne de la photographie (MEP), στον αριθμό 5-7 της rue de Fourcy. Κάθε σεζόν στο Παρίσι οι εκθέσεις «που δεν πρέπει να χάσεις» είναι πολλές, σημαντικές και με την ανάλογη μηντιακή προβολή. Η MEP, χωρίς να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της grand public πολιτιστικής ατζέντας, έχει πάντα ενδιαφέρουσες εκθέσεις, συνήθως από σύγχρονους φωτογράφους.


Μια από τις εκθέσεις αυτής της περιόδου είναι η αναδρομική έκθεση «L'Opéra du Monde», με έργα της Christine Spengler. H Christine Spengler (γενν.1945) είναι κατ'αρχήν μια γνωστή φωτογράφος πολέμου, μια από τις πρώτες γυναίκες που κάλυψε πολεμικές συγκρούσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου και συνεργάστηκε με μεγάλα περιοδικά. Είναι όμως και εικαστικός, τα έργα της είναι πολύ ιδιαίτερα και στην έκθεση «L'Opéra du Monde» στη ΜΕP παρουσιάζονται δείγματα και από τις δυο πλευρές της τέχνης της σε μια ενδιαφέρουσα αντιπαραβολή.

Πολεμικές ανταποκρίσεις και ονειρικά φωτομοντάζ: Η ιδιαίτερη προσωπική διαδρομή της Christine Spengler Facebook Twitter
Φωτομοντάζ με βάση πορτρέτο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ την εποχή του Εραστή, Saint-Paul- de-Vence, 1994, “Αυτή η φωτογραφία θα γίνει η αφίσα του Βραβείου Margueritte Yourcenar στην Tourville το 2012” @ Christine Spengler

Μέρος πρώτο: το μαύρο και το άσπρο

Όλα ξεκίνησαν από ένα παράτολμο, νεανικό ταξίδι περιπέτειας στο Τσαντ το 1970, που έληξε με 23 ημέρες φυλακή και μια μεγάλη προσωπική απόφαση. Παιδιά καλής οικογένειας από την Αλσατία, η Christine με τον αδερφό της Ερίκ θέλουν να ζήσουν το απόλυτο και να ξεφύγουν από αυτήν ακριβώς την καλή οικογένεια, γι'αυτό διασχίζουν με τζιπ μεγάλο μέρος της Σαχάρας για να φτάσουν στο Τιμπεστί, στο βόρειο Τσαντ και να βρεθούν κοντά στη φυλή των Τούμπου, τους ήρωες της προσωπικής τους μυθολογίας.


Εκεί η Christine Spengler τράβηξε την πρώτη της φωτογραφία, δυο αγωνιστές με τα καλάσνικωφ, πιασμένοι από το χέρι, βαδίζουν αργά, στην έρημο, προς το μέτωπο. Η φωτογραφία τραβήχτηκε σχεδόν κατά λάθος, με τη Nikon του Ερίκ, αλλά η στιγμή ήταν καθοριστική. «Γεννήθηκα την ημέρα που τράβηξα την πρώτη μου φωτογραφία» έχει δηλώσει η φωτογράφος και, αντί για συγγραφέας, αποφασίζει να γίνει πολεμική ανταποκρίτρια.


Ήταν εντελώς αυτοδίδακτη στη φωτογραφία, χωρίς καμιά σχέση με το χώρο, και αν είχε μια αναφορά σε σκηνή πολέμου, αυτή ήταν ο Γκόγια, αγαπημένος της ζωγράφος, και ο πίνακάς του «Los fusilamientos del 3 de mayo» με την αντίσταση των Ισπανών απέναντι στο Ναπολέοντα. Παρ'ολ'αυτά ξεκίνησε αμέσως τα μακρινά ταξίδια, με πολλή όρεξη και θάρρος.


Η είδηση της αυτοκτονίας του Ερίκ, στα 23, τη βρήκε στη Σαϊγκόν και το σοκ ήταν πολύ μεγάλο. Η πρώτη, βαθιά φάση του πένθους κράτησε δέκα ολόκληρα χρόνια και ήταν μια πολύ προσωπική υπόθεση αλλά και μια περίοδος ασταμάτητης, σκληρής δουλειάς με ανταποκρίσεις από πολλά μέρη του κόσμου, μόνο σε ασπρόμαυρο φιλμ, βιώνοντας την ατομική απώλεια μέσα στη γενικότερη καταστροφή.


Στην πρώτη αίθουσα της έκθεσης περιλαμβάνονται κυρίως φωτογραφίες από αυτή τη δεκαετία, Ιρλανδία, Ιράν, Καμπότζη, Βιετνάμ, Λίβανος, Βολιβία, Νικαράγουα, Αγφγανιστάν, Δυτική Σαχάρα. Οι φωτογραφίες είναι ασπρόμαυρες, σε μεγάλο μέγεθος και με ιδιόχειρη λεζάντα πού και πότε από τη φωτογράφο.


Οι επισκέπτες είναι αρκετοί, έρχεται διαρκώς κόσμος και οι περισσότεροι είναι Γάλλοι, νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία. Παρατηρώ και νομίζω ότι όλοι πλησιάζουν με κάποιο δέος στην αρχή τις φωτογραφίες, δεν αφορά ακριβώς τις συγκεκριμένες φωτογραφίες, αλλά τον πόλεμο, αυτό το αλλόκοτο και τρομερό γεγονός.


Κι ενώ περιμένει κανείς να δει σκληρά στιγμιότυπα βίας και καταστροφής, στην «L'Opéra du Monde» οι πιο πολλές είναι φωτογραφίες αμυδρής χαράς, καθημερινά στιγμιότυπα σε συνθήκες πολέμου αλλά σε περιβάλλον ανθρώπου και όχι μάχης.
Χωρίς να είναι αυτό ο βασικός σκοπός μου, είμαι ωστόσο πολύ χαρούμενη όταν, στο μέσο του πολέμου και της καταστροφής μπορώ να τραβήξω το χαμόγελο ενός παιδιού, μια αχτίδα ζωής ή την κοπέλα στο Λίβανο με το νυφικό της στη μέση των ερειπίων. Είναι μια μεγάλη χαρά για μένα να δείχνω, όταν μπορώ, την ελπίδα μέσα στην καταστροφή.


Αυτό που προσωπικά με συγκίνησε στη φωτογραφία με την κοπέλα (περισσότερο κι από τη φορμαρισμένη νυφική κουπ σε καιρό πολέμου) ήταν οι γκρεμισμένες πολυκατοικίες της Βηρυττού στο φόντο, ογκώδεις κι εγκαταλελειμμένες: αυτή η εικόνα από τις ειδήσεις της κρατικής τηλεόρασης του '80 διαμόρφωσε στο παιδικό μυαλό μου την έννοια του πολέμου, ελλείψει ευτυχώς άλλων παραστάσεων και παραμένει πολύ δυνατή μέχρι σήμερα.


Η πιο πρόσφατη φωτογραφία είναι από τη ζούγκλα του Καλαί (Απρίλιος 2016), όπου και πάλι αυτό που διάλεξε να φωτογραφήσει από τις τρομακτικές συνθήκες της ζωής εκεί είναι μια σκηνή ζωγραφισμένη αυτοσχέδια με πουλιά κι ο άντρας πίσω από το παράθυρο χαμογελάει, ελαφρώς αλλά χαμογελάει.


Οι περισσότερες φωτογραφίες έχουν τη μικρή λάμψη της ελπίδας αλλά όχι όλες. Ο βομβαρδισμός της Πνομ Πεν το 1975 απο τους κόκκινους Χμερ είναι μια εντελώς ανατριχιαστική φωτογραφία πολέμου, με όλες τις αποχρώσεις του μαύρου, του γκρι και του μεταλλιζέ (το προσωπικό μου χρώμα για το θάνατο), τραβήχτηκε σε real time, η απόγνωση των ανθρώπων είναι τρομαχτική κι όλα έχουν σκοτεινιάσει από την επιδρομή, ακόμα και ο ήλιος που είναι ψηλά... Είναι η φωτογραφία που επαγγελματικά την καθιέρωσε, χάρη σε αυτή έγινε μέλος του πρακτορείου Sygma και στα διάφορα λήμματα και σελίδες σχετικά με "Καμπότζη, Πολ Ποτ κλπ" ακόμα και σήμερα αυτή η φωτογραφία εμφανίζεται πολύ, με ή χωρίς τα credits.


Την ίδια εποχή η Christine Spengler δούλεψε πολύ στο Ιράν επί ΧομεΪνί όπου χάρη στη γυναικεία της ταυτότητα μπόρεσε να μπει σε σπίτια και σε κλειστούς χώρους για να φωτογραφήσει τις ιρανίδες κοπέλες και γυναίκες.


Από τα χιτ της έκθεσης είναι η φωτογραφία στο ιρανικό νεκροταφείο των μαρτύρων του Qöm, όπου δυο γυναίκες, καλυμμένες με τα μαύρα τσαντόρ, κυκλοφορούν ανάμεσα στους τάφους και ψιλοκουβεντιάζουν, μιας και το νεκροταφείο είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη που μπορούν να βρίσκονται χωρίς αντρική συνοδεία. Σε κάθε σημείο ταφής υπάρχει η φωτογραφία του πεθαμένου που είναι στολισμένη με λουλούδια και αγαπημένα μικροαντικείμενα. Αυτά θα είναι η έμπνευση για τα επόμενα, εικαστικά, έργα της Christine Spengler.

Μέρος δεύτερο : η εποχή των χρωμάτων

Πολεμικές ανταποκρίσεις και ονειρικά φωτομοντάζ: Η ιδιαίτερη προσωπική διαδρομή της Christine Spengler Facebook Twitter
Πορτρέτο της Μαρίας Κάλλας, Saint-Paul- de-Vence, 2013, “Ανάλογα με την εποχή, η Μαρία φορούσε μία ή περισσότερες σειρές πέρλες στο λαιμό” @ Christine Spengler

Μετά την πρώτη περίοδο της ασπρόμαυρης φωτογραφίας πολέμου, η Spengler ξεκίνησε το εικαστικό της έργο με αυτό που αποκαλεί «ονειρικά φωτομοντάζ»: φωτογραφίες ανθρώπων που θαυμάζει πολύ όπως η Μαργκερίτ Ντυράς, η Μαρία Κάλλας, ο Κάρλο Γκαρντέλ, μαντόνες, ταυρομάχοι, ή δικές της φωτογραφίες, τις οποίες επεξεργάζεται φωτογραφικά, επηρεάζοντας τη σύνθεση και το χρώμα και προσθέτοντας λουλούδια, πέτρες, φτερά κι άλλες αναπάντεχες ή περίεργες λεπτομέρειες σε εκθαμβωτικά χρώματα. Το αποτέλεσμα είναι μια ονειρική, μπαρόκ, αλμοδοβαρική σύνθεση ενός πολύ προσωπικού μικρο-σύμπαντος.


Για τη δημιουργία όλων αυτών ανακαλεί πολλά από τα παιδικά της χρόνια στην Ισπανία, όπου εγκαταστάθηκε από τα 6, για να μεγαλώσει με τους θείους της μετά το γονικό διαζύγιο. Το αστικό διαμέρισμα της οδού Βελάσκεζ με τους πίνακες του Σολάνα, οι επισκέψεις κάθε δεύτερη Παρασκευή στο Μουσείο του Πράδο, τα μαθήματα φλαμένκο, ο ταυρομάχος θείος, η σουρρεαλίστρια καλλιτέχνις μητέρα δημιουργούσαν το φλογερό εικαστικό σκηνικό των παιδικών χρόνων στη Μαδρίτη.


Με αυτά τα έγχρωμα φωτομοντάζ, νομίζω ότι βρήκα τον τρόπο να καταργήσω τα όρια μεταξύ της ζωής και του θανάτου. Από εκείνη την ημέρα, κάθε φορά που επέστρεφα από ρεπορτάζ, δημιουργούσα, όπου κι αν βρισκόμουν, νεκρές φύσεις γεμάτες χρώμα που με βοήθησαν σιγά-σιγά να συμφιλιωθώ με το θάνατο και να ξεπεράσω τα χρόνια, σε άσπρο-μαύρο, του πολέμου.


Σε μια εσοχή, με χαμηλό φωτισμό, τα ονειρικά φωντομοντάζ περιλαμβάνουν τα πορτρέτα των αγαπημένων της προσώπων που έχουν πεθάνει, στολισμένα κι αυτά με υφάσματα, κοσμήματα και κάθε είδους μεμοραμπίλια, όπως είχε δει να κάνουν οι χήρες στο νεκροταφείο του Ιράν.

Πολεμικές ανταποκρίσεις και ονειρικά φωτομοντάζ: Η ιδιαίτερη προσωπική διαδρομή της Christine Spengler Facebook Twitter
Η Μαργκερίτ Ντυράς παιδί en ménine, Saint-Paul- de-Vence, 2012 @ Christine Spengler


Στις συνεντεύξεις και τα κείμενα της καταλόγου της έκθεσης, η Christine Spengler μιλάει με μεγάλη έμφαση γι' αυτά τα έργα της, ήταν το απαραίτητο αντίβαρο ελεύθερης προσωπικής δημιουργίας μετά από τη μαυρίλα του θανάτου γενικά στο death wish που νιώθει κάθε πολεμικός ανταποκριτής όταν επιστρέφει στη βάση του. Επίσης, τη βοήθησαν πολύ, ψυχαναλυτικά, να αποκαταστήσει τις περίπλοκες οικογενειακές καταστάσεις του παρελθόντος (όπως par excellence η συγκρουσιακή σχέση μητέρας-κόρης) και να δεχτεί το θάνατο ειδικά.


Στις συνεντεύξεις αυτές μιλάει με τον αναμφίβολα γοητευτικό τρόπο κάποιου που έχει ταξιδέψει πολύ και σε συνθήκες κινδύνου, η προσωπικότητά της είναι μυθιστορηματική όταν διηγείται κομμάτια από την προσωπική και οικογενειακή σάγκα ενώ και η εμφάνισή της είναι κάπως αναπάντεχη σε σχέση με τις φωτογραφίες (μεγάλα κοσμήματα, λουλούδι στα μαλλιά, έντονο μακιγιάζ) αλλά πλήρως συντονισμένη με τα εικαστικά της έργα.

Πολεμικές ανταποκρίσεις και ονειρικά φωτομοντάζ: Η ιδιαίτερη προσωπική διαδρομή της Christine Spengler Facebook Twitter
Η μητέρα μου, Huguette Spengler, η τελευταία των σουρρεαλιστών, 2016. Φωτομοντάζ με βάση πορτρέτο της Ιρίνα Ιονέσκο @ Christine Spengler


Για προσωπική αντίληψη μπορεί κανείς να δει δύο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις με αφορμή την έκθεση που βρίσκονται εδώ και εδώ.  


Ένα από όσα μου έκαναν εντύπωση είναι όταν τη ρωτούν ΤΗΝ κλασική ερώτηση, εάν υπάρχει γυναικεία φωτογραφία, γυναικείο βλέμμα κλπ, η Christine Spengler απαντά, μιλώντας αποκλειστικά για την ίδια, «είχα πάντα τη ψυχική και φυσική αντοχή ενός άντρα για να τραβήξω τα σίγουρα στιγμιότυπα, αυτά που περίμενε από μένα το Παρί Ματς, το Τάιμ και το Λάιφ και μετά συνέχιζα πιο ελεύθερα, η γυναικεία καρδιά μου με πήγαινε σε αυτούς που είχαν μείνει ζωντανοί» (γιατί μια πραγματικά χειραφετημένη γυναίκα δεν έχει στερεότυπα).


Κατά τα άλλα, είναι φανερό ότι όλοι μας, οι περισσότεροι από μας, προχωράμε με αυτό που έχουμε, αυτό μεταφέρουμε σε όλη τη ζωή μας, αυτό το ένα προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε με το δικό του τρόπο καθένας, κι όποιος το καταφέρνει είναι πολύ τυχερός.

L'Opéra du Monde

Maison européenne de la photographie (MEP)
4 Ιουνίου 2016

ΥΓ Στην είσοδο της έκθεσης έχει τοποθετηθεί πορτρέτο της Λεϊλά Αλαουί, ως φόρος τιμής στη γαλλο-μαροκινή φωτογράφο που σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν σε επαγγελματική αποστολή στη Μπουρκίνα Φάσο, στην εξτρεμιστική επίθεση το Γενάρη του 2016.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μαγεία των Cabinets of Curiosities και ο φόβος του κενού σε μια έκθεση

Εικαστικά / Η μαγεία των Cabinets of Curiosities και ο φόβος του κενού σε μια έκθεση

Μια σύγχρονη και κριτική ανάγνωση των θαυμαστών ερμαρίων με αξιοπερίεργα αντικείμενα της Αναγέννησης από 78 σύγχρονους εικαστικούς, με «αφηγήσεις» ενός φανταστικού κόσμου και τις αντιστοιχίες του στις πραγματικότητες του σήμερα, στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Σοφία Ροζάκη / Το φεμινιστικό και κουίρ βλέμμα μιας νεαρής εικαστικού

Η νεαρή εικαστικός Σοφία Ροζάκη μάς ξεναγεί στην έκθεσή της «that’s what she said», στην οποία διερευνά εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από το σώμα, το φύλο, τη μνήμη, το τραύμα και τη σεξουαλικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση με τον θεατρικό και σουρεαλιστικό κόσμο των ρούχων της Ελένης Καββάδα

Εικαστικά / Tα ρούχα που σχεδιάζει η Ελένη Καββάδα είναι σαν έργα τέχνης

Οι δημιουργίες της ελληνίδας σχεδιάστριας παρουσιάζονται ως εκθεσιακά γλυπτά στην Intermission. Ογκώδη, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ξεπερνούν τα όρια της μόδας και αγγίζουν την τέχνη. Πρόκειται με διαφορά για ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα στον χώρο της μόδας και αξίζει μια βόλτα στον Πειραιά για να τα δείτε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Εικαστικά / Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Μια έκθεση εργαστηριακού χαρακτήρα με εκθέματα καλούπια, εργαλεία, προπλάσματα, ημιτελή έργα, σχέδια αλλά και ολοκληρωμένα έργα που για πρώτη φορά βγαίνουν από το εργαστήρι του γλύπτη Γιάννη Παππά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Pulp Fiction / Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος μιλά με τον ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη Στέλιο Κρασανάκη για το αθέατο σύμπαν του ασυνείδητου στο σινεμά, το οποίο υπηρέτησε και απογείωσε ο Λιντς μέσα από το απαράμιλλο έργο του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θόδωρος, γλύπτης: Αντί αναδρομικής» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εικαστικά / Ο γλύπτης Θόδωρος παίρνει επιτέλους την αναδρομική έκθεση που του αξίζει

Ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της δημιουργίας ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Σήμερα, στον δεύτερο όροφο του ΕΜΣΤ, το ανατρεπτικό του έργο, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της παραδοσιακής γλυπτικής, παρουσιάζεται μέσα από έντεκα ενότητες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Εικαστικά / Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Αμερική αφιερωμένη στο έργο του Γερμανού ζωγράφου που στους πολλούς είναι γνωστός για τον πίνακα «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
CHECK Έκθεση Ephemeral Party

Εικαστικά / Ephemeral Party: Μια έκθεση εικαστικών σε ένα πάρκινγκ στη Βασιλίσσης Σοφίας

Οι χώροι στάθμευσης αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης για τους Αθηναίους. Και τώρα, ένας τέτοιος χώρος θα συζητηθεί έντονα για εντελώς άλλους λόγους από τους γνωστούς και συνηθισμένους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ