Τα κορίτσια έβαλαν τα πλουμιστά τους φορεματάκια, τα σκουλαρίκια που γυάλιζαν στ' αυτιά τους, έβαψαν τα μάτια τους και βγήκαν χορεύοντας στη σκηνή, με τη συνοδεία των μικρών αγοριών που χοροπηδούσαν ολόγυρά τους. Έστρωσαν ένα μεγάλο χαλί, καταμεσής της σκηνής και η Αννούλα Μάγκα έκατσε στην άκρη του, φορώντας την κατακόκκινη, παραδοσιακή, τσιγγάνικη στολή της. Οι φωνές και τα γέλια σταμάτησαν και τότε η Αννούλα άρχισε να αφηγείται στα ρομανί "Το παιχνίδι της τύχης", ένα παραδοσιακό τσιγγάνικο παραμύθι που το θυμόταν από τις αφηγήσεις του παππού της.
H αφήγηση του παραμυθιού στα ρομανί έγινε στο πλαίσιο της Γιορτής Πολυγλωσσίας που διοργανώθηκε πρόσφατα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στον υπαίθριο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου. Για την υλοποίηση της δράσης συνεργάστηκαν οι μαθητές του νηπιαγωγείου του τσιγγάνικου οικισμού Αγίας Σοφίας, ο Σύλλογος Ελληνίδων Γυναικών Ρομ Δενδροποτάμου, η "ΑΡΣΙΣ" - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Παιδιών Ρομά στις περιφέρειες Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το τσιγγάνικο παραμύθι που έχει διασωθεί προφορικά, καταγράφηκε ειδικά για την εκδήλωση, στην οποία την σκηνική παρουσία επιμελήθηκε ο Απόστολος Βέττας, σκηνογράφος, καθηγητής του τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ και ο Κώστας Βόμβολος, μουσικός, καθηγητής του τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ. Αφηγήτρια ήταν η Αννούλα Μάγγα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνίδων Γυναικών Ρομ και τη συνόδευσε με την κιθάρα του ο Γιάννης Πουρνάρας.
"Θυμάμαι που μου έλεγε το παραμύθι ο παππούς μου και το ίδιο έλεγα κι εγώ στα παιδιά μου. Μιλάει για την τύχη και τον ρόλο που παίζει στη ζωή μας γιατί ο πλούσιος προσπαθεί να βοηθήσει τον φτωχό αλλά αυτός είναι άτυχος και κάνει λανθασμένες κινήσεις" εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ. Μάγγα.
σχόλια