Στη Γερμανίδα φωτογράφο Γκέρντα Τάρο αφιερώνει το σημερινό της doodle η Google, με αφορμή τη συμπλήρωση 108 χρόνων από τη γέννησή της.
Γνωστή ως «μικρή κόκκινη αλεπού», η Τάρο ήταν η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ που ασχολήθηκε με την πολεμική φωτογραφία και η οποία βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή των μαχών.
Η Τάρο έγινε διάσημη για τις φωτογραφίες από τον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας εκεί που τελικά έμελλε να χάσει και τη ζωή της στις 26 Ιουλίου 1937 σε ηλικία μόλις 26 ετών, όταν ένα τανκ συνέτριψε το φορτηγό στο οποίο είχε επιβιβαστεί.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Γκέρτα Ποχορίλε (Gerta Pohorylle)- γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Στουτγάρδη της Γερμανίας. Το 1929 η οικογένειά της μετακόμισε στη Λειψία, λίγο πριν την άνοδο του ναζιστικού κινήματος.
Έτρεφε ισχυρά αντιναζιστικά αισθήματα και εντάχθηκε σε αριστερά γκρουπούσκουλα, ενώ το 1933 συνελήφθη από το ναζιστικό καθεστώς για διανομή αντιναζιστικού προπαγανδιστικού υλικού.
Η Τάρο και η οικογένειά της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Γερμανία, ακολουθώντας χωριστούς δρόμους έκτοτε, με την Τάρο να μη συναντά ποτέ ξανά την οικογένειά της.
Κατέφυγε στο Παρίσι, όπου γνώρισε τον Ούγγρο φωτορεπόρτερ Έντρε Φρίντμαν, γνωστό με το προσωνύμιο Ρόμπερτ Κάπα και ιδρυτή του
μετέπειτα κορυφαίου φωτογραφικού πρακτορείου Magnum.
Δίπλα του έμαθε τα μυστικά της φωτογραφίας και έγινε το δεξί του χέρι. Εκεί ήταν που άλλαξε και το επώνυμό της σε Γκέρντα Τάρο, προς τιμήν του Ιάπωνα καλλιτέχνη Τάρο Οκαμότο.
Όπως παραδέχεται η βιογράφος της Jane Rogoyska, το ζευγάρι είχε παθιαστεί με τον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας, ο οποίος τελικά της στέρησε και τη ζωή της Γκέρντα Τάρο.
«Δεν έπρεπε να βρεθεί εκεί. Ήταν ένα πολύ επικίνδυνο μέρος της μάχης, αλλά πίστεψε πως μπορούσε να γίνει μάρτυρας των σκηνών που εξελίσσονταν. Ο Κάπα την προειδοποίησε να μη διακινδυνεύσει τόσο» παραδέχτηκε.
Ένας υπασπιστής του εμφυλίου πολέμου που έζησε από κοντά τη φωτορεπόρτερ μίλησε σε αφιέρωμα που έκανε πριν 5 χρόνια το BBC για τη Γκέρντα Τάρο.
«Όλοι αγαπούσαμε την Γκέρντα πάρα πολύ. Ήταν μικροσκοπική αλλά είχε τη γοητεία και την ομορφιά ενός παιδιού. Αυτό το μικρό κορίτσι ήταν γενναίο και ο στρατός τη θαύμαζε γι 'αυτό» ανέφερε στο BBC ο Alexander Szurek.
Λόγω των πολιτικών της πεποιθήσεων η Τάρο έγινε σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα. Την 1η Αυγούστου του 1937, την ημέρα δηλαδή που θα έκλεινε τα 27α της χρόνια, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα οργάνωσε μία μεγαλοπρεπή κηδεία.
Θάφτηκε στο νεκροταφείο Père Lachaise Cemetery, ενώ ανατέθηκε στον Αλμπερτο Τζιακομέτι η δημιουργία ενός μνημείου για τον τάφο της.
Με πληροφορίες από Newsweek
σχόλια