Περισσότεροι από 900 καλλιτέχνες ζητούν να δοθεί τέλος στην καταπίεση της Παλαιστίνης, γυρίζοντας την πλάτη τους στο Ισραήλ.
Σκηνοθέτες, μουσικοί, ηθοποιοί , και συγγραφείς από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Μπράιν Ίνο, Μάικ Λι, και Κεν Λόουτς , έχουν ήδη ανακοινώσει ένα πολιτιστικό μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ μέχρι η κυβέρνηση να έρθει «σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τις οικονομικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»
Η πρωτοβουλία ανήκει στον βρετανικό οργανισμό Artists For Palestine ο οποίος στοχεύει σε μία εκστρατεία για μία «μη βίαιη χειρονομία υποστήριξης των Παλαιστινίων που είναι παγιδευμένοι στη Λωρίδα της Γάζας.»
Σε μια επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian, οι «Καλλιτέχνες για την Παλαιστίνη» δηλώνουν:
«Ανακοινώνουμε σήμερα ότι δεν θα προχωρήσουμε σε πολιτιστικές σχέσεις με το Ισραήλ ούτε θα δεχτούμε επαγγελματικές προσκλήσεις από οποιοδήποτε πολιτιστικό ίδρυμα της χώρας που συνδέεται με την κυβέρνησή της. Από το καλοκαίρι οι Παλαιστίνιοι της Γάζας δεν έχουν σταματήσει αν βιώνουν την αδυσώπητη επίθεση του Ισραήλ και να στερούνται το δικαίωμά τους στη ζωή.»
Μερικοί καλλιτέχνες, όπως ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, έχουν εδώ και χρόνια ταχθεί υπέρ ενός «απόλυτου μποϊκοτάζ όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχουν την υποστήριξη του κράτους του Ισραήλ», ενώ σε δήλωσή του ο Μπράιν Ίνο είπε ότι αποφάσισε να πάρει μέρος στο μποϊκοτάζ μετά από πάρα πολύ σκέψη.
«Είναι μια δύσκολη απόφαση, στην οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπεί ο πολιτισμός σε πολιτικό όπλο», εξήγησε ο Ίνο. «Αλλά σήμερα στο Ισραήλ, ο πολιτισμός αποτελεί ήδη ένα πολιτικό όπλο. Και ο κίνδυνος είναι ότι ο πολιτισμός που δημιουργούμε γίνεται ενισχύει το ισραηλινό οπλοστάσιο.»
Περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες υπέγραψαν την επιστολή την ίδια μέρα που η εκστρατεία ανακοινώθηκε από τον οργανισμό Artists For Palestine , στις 13 Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός φτάνει τους χίλιους καλλιτέχνες.
Η σύγκρουση Γάζας-Ισραήλ που έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 2.200 Παλαιστινίων και μόλις 72 Ισραηλινών.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη εκτίμηση του ΟΗΕ, περισσότερα από 100.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς κατά τις εχθροπραξίες.
σχόλια