Η πρώτη μεγάλη ρετροσπεκτίβα ομοφυλοφιλικής τέχνης θα ανοίξει τις πύλες της την Τετάρτη στην Γκαλερί Tate του Λονδίνου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης μισού αιώνα από την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη Βρετανία.
Η έκθεση που τιτλοφορείται «Queer British Art 1861-1967» και καλύπτει σχεδόν έναν αιώνα, από την κατάργηση της θανατικής ποινής για τις ομοφυλοφιλικές πράξεις μέχρι την αποποινικοποίησή τους. Η έκθεση, η πρώτη που είναι αφιερωμένη στη βρετανική ομοφυλοφιλική τέχνη, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και ένα πορτρέτο του Όσκαρ Ουάιλντ, του 1881, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο βρετανικό κοινό.
«Το πορτρέτο τον εικονίζει την εποχή που βρισκόταν στον κολοφώνα της δόξας του» εξήγησε η έφορος της Πινακοθήκης, Κλερ Μπάρλοου. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η πόρτα του κελιού του στη φυλακή του Ρέντινγκ, όπου κρατήθηκε ο Ουάιλντ αφού καταδικάστηκε σε διετή καταναγκαστικά έργα ως ομοφυλόφιλος, το 1895.«Όταν βλέπει κανείς ένα τέτοιο αντικείμενο καταλαβαίνει ότι (οι διώξεις) υπήρχαν πραγματικά, ότι η ζωή αυτού του ανθρώπου καταστράφηκε εντελώς», πρόσθεσε.
Η αναδρομική έκθεση εκτείνεται σε οκτώ αίθουσες και εξερευνά διάφορες θεματικές όπως την κωδικοποιημένη ή συγκαλυμμένη έκφραση του πάθους, την υπέρβαση των συμβάσεων και τη δυσαρμονία μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας ζωής. Δείχνει επίσης πώς οι καλλιτέχνες του 19ου αιώνα χρησιμοποιούσαν την αμφιβολία για να απεικονίσουν αυτά που δεν επιτρεπόταν να δηλώσουν –για παράδειγμα, ένας πίνακας που δείχνει άνδρες να κολυμπούν γυμνοί– και πώς εξερεύνησαν νέα καλλιτεχνικά μονοπάτια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Θα πρέπει να κοιτάμε κάτω από την επιφάνεια. Στα έργα αυτά υπάρχει απίστευτος πλούτος ιστοριών που περιμένουν να τις αφηγηθεί κάποιος. Είναι οι ιστορίες ανθρώπων που απελευθερώνονται, που αναζητούν τον τρόπο για να είναι ο εαυτός τους», συνέχισε η Μπάρλοου.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Φράνσις Μπέικον, Ντέιβιντ Χόκνεϊ, Σέσιλ Μπίτον και άλλων, καθώς και αντικείμενα όπως η μεταξωτή, κόκκινη ρόμπα του θεατρικού συγγραφέα Νόελ Κάουαρντ.
«Η έκθεση αυτή είναι σημαντική γιατί λειτουργεί σαν ανασκαφή στο κρυμμένο παρελθόν», εξήγησε ο διευθυντής της Tate Άλεξ Φάρκουαρσον. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι την 1η Οκτωβρίου.