Η σπαρακτική σχέση του Τ.Σ Έλιοτ και της Έμιλι Χέιλ - Για πρώτη φορά στο φως η κρυφή αλληλογραφία τους

Η σπαρακτική σχέση του Τ.Σ Έλιοτ και της Έμιλι Χέιλ - Για πρώτη φορά στο φως η κρυφή αλληλογραφία τους Facebook Twitter
0

Στη δημοσιότητα δόθηκαν μετά από έξι δεκαετίες οι ερωτικές επιστολές μεταξύ του Βρετανού ποιητή Τ.Σ. Έλιοτ και της Αμερικανίδας καθηγήτριας Δραματικής Τέχνης, Έμιλι Χέιλ.

Πρόκειται για 1.131 επιστολές που έστειλε ο Έλιοτ μεταξύ 1930 έως 1957 και παρέμεναν σφραγισμένες από το θάνατο της Χέιλ, το 1969. Η ίδια τις είχε δωρίσει στη βιβλιοθήκη του Πρίντσον το 1956, με την επιθυμία να αποσφραγιστούν 50 χρόνια μετά το θάνατο και των δύο - ο Έλιοτ έφυγε από τη ζωή τέσσερα χρόνια πριν από τη Χέιλ, το 1965. 

Η αλληλογραφία θεωρείται από τα πιο φημισμένα σφραγισμένα λογοτεχνικά αρχεία στον κόσμο και η δημοσιοποίησή τους αναμενόταν με μεγάλη ανυπομονησία από τους απανταχού μελετητές, ακαδημαϊκούς και λάτρεις της λογοτεχνίας. Οι επιστολές αποσφραγίστηκαν μόλις αυτήν την εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, στο Νιου Τζέρσεϊ.

Έλιοτ και Χέιλ γνωρίστηκαν ως φοιτητές του Χάρβαρντ, το 1912 και η αλληλογραφία τους συνεχίστηκε για 26 και πλέον χρόνια, ενώ μάλιστα ο Βρετανός ποιητής είχε στο μεταξύ παντρευτεί την πρώτη του σύζυγο, Βίβιεν Χέι-Γουντ.

Η αλληλογραφία μαρτυρία μία σχέση έντονη και πνευματική που, ωστόσο, έληξε άδοξα και για τους δύο. Μάλιστα, θεωρείται πως η Χέιλ είχε εμπνεύσει στον Έλιοτ μερικούς από τους πιο εκπληκτικούς στίχους - μεταξύ αυτών και τις πρώτες γραμμές από το ποίημα Burnt Norton, από τη συλλογή «Τέσσερα Κουαρτέτα».

«Πρόκειται για το χαμένο κομμάτι στο παζλ της σταδιοδρομίας του και οπωσδήποτε την πιο σπουδαία αποκάλυψη για έναν μεγάλη ποιητή του 20ου αιώνα» τόνισε ο μελετητής του Έλιοτ, Tony Cuda του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Το 1930, μετά τη συνάντησή τους σε μία συγκέντρωση στο Λονδίνο, ο Τ.Σ. Έλιοτ - που ζει έναν δυστυχισμένο γάμο - γράφει στην Χέιλ: «Αν ήξερες πόσες και πόσες σελίδες τρυφερότητας δεν γράφω τώρα, νομίζω θα με εμπιστευόσουν. Δεν έχω στενούς φίλους, μόνο τεράστιες γνωριμίες. Για πρώτη και τελευταία φορά προσεύχομαι να μην σε έχω προσβάλει. Γιατί δεν βλέπω τίποτα σε αυτή τη σύγχυση για να ντρέπομαι - ο έρωτάς μου είναι αγνός... όσο αγνός μπορεί να είναι ένας έρωτας». Και καταλήγει: «Αν αυτό είναι μια ερωτική επιστολή, είναι η τελευταία που θα γράψω ποτέ και θα την υπογράψω».

Κάπως έτσι ενέδωσε η Χέιλ (της οποίες οι απαντητικές επιστολές έχουν χαθεί), ξεκινώντας μία σχέση αλληλογραφίας που συνεχίστηκε για δύο και πλέον δεκαετίες και ενώ εκείνη βρισκόταν στη Βοστώνη κι ο Έλιοτ στην Αγγλία. 

Με πληροφορίες από CNN, BBC, Guardian

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ