Από τον Ιανουάριο του 2014 στην επαρχία Νεβσεχίρ της Καππαδοκίας, πέτρα την πέτρα, ερχόταν στην επιφάνεια μία ολόκληρη υπόγεια πολιτεία, με ατόφιες τις γειτονιές, τις ορθόδοξες εκκλησίες και κομμάτια ιστορίας που έμειναν αναλλοίωτα στον χρόνο.
Στα μέσα του Ιανουαρίου του 2015 οι ανασκαφές για λίγο σταμάτησαν, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας στη γείτονα και των χιονοπτώσεων που απειλούσαν να καταστρέψουν, ό,τι η αρχαιολογική σκαπάνη είχε φέρει στην επιφάνεια. Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού δεν ήθελε να ρισκάρει ευρήματα 5.000 ετών, τα οποία ήρθαν στο φως, από ένα τυχαίο γεγονός: την προσπάθεια ανάπλασης του συγκεκριμένου σημείου του Νεβσεχίρ.
Ωστόσο, και αυτό το διάστημα της υποχρεωτικής ανάπαυλας των αρχαιολόγων, ήταν σημαντικό για διαπιστώσεις, αφού σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, οι ανακαλύψεις είναι συγκλονιστικές. Τόσο για το χρονολογικό βάθος που αγγίζουν, όσο και για την καλή κατάσταση των ευρημάτων.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Hurriyet ο καθηγητής Γεωλογίας και εμπλεκόμενος με τις ανασκαφές Özcan Çakır, οι μέχρι στιγμής διαπιστώσεις είναι ότι αυτό που βρέθηκε στα έγκατα του Νεβσεχίρ, εκτός από μία πολιτεία 5.000 ετών, ήταν ένας αγροτικός οικισμός, με πλούσια εμπορική δραστηριότητα.
"Πιστεύουμε ότι μέσω των τούνελ που είχαν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την πόλη, ο αγροτικός – ως επί το πλείστον – πληθυσμός μετέφερε τα αγαθά του με ασφάλεια, και για εμπορικούς λόγους, από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη", είπε χαρακτηριστικά πριν από λίγες μέρες ο Özcan Çakır.
σχόλια