Η ανάβαση στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, η οποία θεωρείται από την UNESCO ένα αθάνατο σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι μια από τις εμπειρίες που πρέπει να κανείς να βιώσει για τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Ωστόσο, η επίσκεψη σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο στην καρδιά της Αθήνας συνεχίζει να παραμένει για πολλούς ένα άπιαστο όνειρο.
Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε τον Νοέμβριο μια εντυπωσιακή αποστολή να καταγράψει τους μοναδικούς πολιτιστικούς θησαυρούς της Ελλάδας με κάμερες εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality-VR) και με μικρές ιπτάμενες συσκευές (drones), δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να έχουν μια πανοραμική εικόνα των ιστορικών μνημείων.
Η ομάδα του Xinhua δημιουργεί ένα ντοκιμαντέρ για τα ιστορικά μνημεία της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας για να αποτυπώσει την Ακρόπολη καθώς και να καταγράψει τους υποβρύχιους θησαυρούς που ανακαλύφθηκαν στη νότια Πελοπόννησο.
Η Βασιλική Ελευθερίου, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αναστήλωσης των Μνημείων της Ακρόπολης, μίλησε στο Xinhua για τις προκλήσεις που ενέχει η προσπάθεια αυτή, η οποία αποτελεί εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες. Η Ελευθερίου καλωσόρισε θερμά τη χρήση τεχνολογίας στην αποτύπωση του μνημείου με μεγαλύτερη ακρίβεια και την παρουσίασή του στο ευρύ κοινό.
Οι ιπτάμενες συσκευές (drones) που πετούν πάνω από τα Προπύλαια, το Ερεχθείο και το ναό της Αθηνάς Νίκης καταγράφουν τα μηχανήματα, τους αρχαιολόγους και τους μαρμαροτεχνίτες που εργάζονται στο χώρο.
Η Αγγελική Σίμωσι, επικεφαλής της ελληνικής Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, επίσης μιλά με ενθουσιασμό για τις νέες προοπτικές που προσφέρει αυτή η τεχνολογία, ενώ ξενάγησε την ομάδα του Xinhua στους υποθαλάσσιους θησαυρούς στον Κόλπο του Ναυαρίνου κοντά στην πόλη της Πύλου.
Κοντά στις ακτές της Σαπιέντζας, το Xinhua γύρισε ένα υποθαλάσσιο βίντεο VR το οποίο θα βοηθήσει να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες και ίσως να λύσει το μυστήριο των δύο ρωμαϊκών ναυαγίων καθώς και τη βύθιση του ελληνικού δεξαμενόπλοιου Irene Serenade το 1980.
Σε αντίθεση με την Ακρόπολη των Αθηνών, οι υποθαλάσσιοι θησαυροί του Ναυαρίνου, που βρίσκονται σε βάθος 10-15 μέτρων, δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί πλήρως. Η παραγωγή του Xinhua θα προσφέρει για πρώτη φορά στο κοινό ένα ταξίδι εικονικής πραγματικότητας στην περιοχή αυτή, όπου οι ελληνικές αρχές έχουν στόχο να δημιουργήσουν υποβρύχια μουσεία και καταδυτικά πάρκα στο μέλλον προκειμένου να προωθήσουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
σχόλια