Kινεζικά drones πετούν πάνω από ελληνικά μνημεία

Kινεζικά drones πετούν πάνω από ελληνικά μνημεία Facebook Twitter
0

Η ανάβαση στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, η οποία θεωρείται από την UNESCO ένα αθάνατο σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι μια από τις εμπειρίες που πρέπει να κανείς να βιώσει για τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Ωστόσο, η επίσκεψη σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο στην καρδιά της Αθήνας συνεχίζει να παραμένει για πολλούς ένα άπιαστο όνειρο.

 Το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε τον Νοέμβριο μια εντυπωσιακή αποστολή να καταγράψει τους μοναδικούς πολιτιστικούς θησαυρούς της Ελλάδας με κάμερες εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality-VR) και με μικρές ιπτάμενες συσκευές (drones), δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να έχουν μια πανοραμική εικόνα των ιστορικών μνημείων.

 Η ομάδα του Xinhua δημιουργεί ένα ντοκιμαντέρ για τα ιστορικά μνημεία της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας για να αποτυπώσει την Ακρόπολη καθώς και να καταγράψει τους υποβρύχιους θησαυρούς που ανακαλύφθηκαν στη νότια Πελοπόννησο.

 Η Βασιλική Ελευθερίου, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αναστήλωσης των Μνημείων της Ακρόπολης, μίλησε στο Xinhua για τις προκλήσεις που ενέχει η προσπάθεια αυτή, η οποία αποτελεί εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες. Η Ελευθερίου καλωσόρισε θερμά τη χρήση τεχνολογίας στην αποτύπωση του μνημείου με μεγαλύτερη ακρίβεια και την παρουσίασή του στο ευρύ κοινό.

 Οι ιπτάμενες συσκευές (drones) που πετούν πάνω από τα Προπύλαια, το Ερεχθείο και το ναό της Αθηνάς Νίκης καταγράφουν τα μηχανήματα, τους αρχαιολόγους και τους μαρμαροτεχνίτες που εργάζονται στο χώρο.

 Η Αγγελική Σίμωσι, επικεφαλής της ελληνικής Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, επίσης μιλά με ενθουσιασμό για τις νέες προοπτικές που προσφέρει αυτή η τεχνολογία, ενώ ξενάγησε την ομάδα του Xinhua στους υποθαλάσσιους θησαυρούς στον Κόλπο του Ναυαρίνου κοντά στην πόλη της Πύλου.

 Κοντά στις ακτές της Σαπιέντζας, το Xinhua γύρισε ένα υποθαλάσσιο βίντεο VR το οποίο θα βοηθήσει να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες και ίσως να λύσει το μυστήριο των δύο ρωμαϊκών ναυαγίων καθώς και τη βύθιση του ελληνικού δεξαμενόπλοιου Irene Serenade το 1980.

 Σε αντίθεση με την Ακρόπολη των Αθηνών, οι υποθαλάσσιοι θησαυροί του Ναυαρίνου, που βρίσκονται σε βάθος 10-15 μέτρων, δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί πλήρως. Η παραγωγή του Xinhua θα προσφέρει για πρώτη φορά στο κοινό ένα ταξίδι εικονικής πραγματικότητας στην περιοχή αυτή, όπου οι ελληνικές αρχές έχουν στόχο να δημιουργήσουν υποβρύχια μουσεία και καταδυτικά πάρκα στο μέλλον προκειμένου να προωθήσουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ