Για «σενάριο που στήθηκε» περί παραίτησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και το οποίο δεν ευσταθεί, έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντας ότι στο υπουργείο «δεν έχει κατατεθεί καμία επίσημη, επώνυμη καταγγελία».
Η υπουργός Πολιτισμού απάντησε στον ΣΚΑΪ σε ερωτήσεις μετά τα ρεπορτάζ που προκάλεσε η έντονη φημολογία περί επικείμενης παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη. Χθες το υπουργείο αντέδρασε σε σχετική ανάρτηση της δημοσιογράφου και συγγραφέως Έλενας Ακρίτα που επικαλείτο δημοσιογραφικές πηγές. Με δελτίο τύπου επεσήμανε ότι οι αποφάσεις της υπουργού «ανακοινώνονται αποκλειστικά μέσω των δελτίων Τύπου και όχι από ιδιωτικά προφίλ στα social media», ενώ ακολούθησε ανακοίνωση του κ. Λιγνάδη στην οποία ανέφερε ότι «ουδέποτε υπήρξε παρώθηση, πολλώ δε μάλλον άνωθεν εντολή, προς υποβολή παραιτήσεως από πλευράς μου».
«Δεν ξέρω για συζητήσεις και φήμες, δεν μας αφορούν», είπε η κ. Μενδώνη αναφορικά με τη φημολογία στα social media. «Είμαστε κράτος δικαίου. Προφανώς όταν έχουμε συγκεκριμένες καταγγελίες, οφείλουμε να επέμβουμε. Δεν χωρά καμία ανοχή και καμία ανεκτικότητα σε θέματα βίας οποιασδήποτε μορφής, είτε είναι σωματική, είτε είναι σεξουαλική, είτε είναι ψυχική», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.
Όταν δεν υπάρχουν «συγκεκριμένες, επώνυμες καταγγελίες» μπαίνουμε σε άλλες ατραπούς, δημιουργούμε «ένα πλαίσιο ανθρωποφαγίας που δεν στέκει σε κράτος δικαίου», συνέχισε η κ. Μενδώνη. «Αν υπάρξουν συγκεκριμένες καταγγελίες για τον οποιονδήποτε, τότε οφείλουμε να παρέμβουμε. Όχι όμως σε φήμες, σε συζητήσεις που γίνονται ατελείωτα στα social media», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το αν το επόμενο βήμα είναι η παύση, σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες, απάντησε: «Μην λειτουργούμε με υποθέσεις, αφήστε τα πράγματα να εξελιχθούν, αν εξελιχθούν. Αν υπάρξουν καταγγελίες, οι καταγγελίες θα εξεταστούν» και πρόσθεσε ότι δεν έχει γίνει επίσημη καταγγελία στο υπουργείο.
«Επίσημη καταγγελία, επώνυμη καταγγελία, ούτε καν non paper που να αναφέρεται συγκεκριμένο όνομα δεν έχει κατατεθεί στο υπουργείο», ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε: «Κατόπιν αυτού είναι προφανές ότι όλο αυτό το σενάριο που στήθηκε χθες περί παραίτησης και αιτήματος παραίτησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου δεν ευσταθεί. Το απαντήσαμε νομίζω και με τη δήλωσή μου που έκανα χθες το απόγευμα».
Στα social media έχει ο καθένας δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του, «δεν μπορεί όμως το επίσημο κράτος να λειτουργεί με τις φήμες», επεσήμανε ακόμη η υπουργός.
Σε ό,τι αφορά τις επώνυμες καταγγελίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για τον χώρο του θεάτρου, υπογράμμισε πως αυτή η νοσηρή κατάσταση αφορά πολύ περισσότερους χώρους από ό,τι τον χώρο του πολιτισμού και «είναι καιρός να σπάσει αυτό το απόστημα».
«Από αυτή την άποψη θεωρώ ότι είναι μία στιγμή που πρέπει να ενισχύσουμε όλους τους ανθρώπους που έχουν υποστεί βία, άνδρες και γυναίκες, να βγουν και να καταγγείλουν επώνυμα. Διότι με αυτό τον τρόπο θα ξεκινήσει η εξυγίανση», τόνισε και έκανε αναφορά στις διαβουλεύσεις που ξεκίνησε το υπουργείο Πολιτισμού για τη συγκρότηση κώδικα δεοντολογίας στον χώρο.
Τέλος, όταν ρωτήθηκε αν δεν θα συνεχιστεί η συνεργασία της πολιτείας με άτομα του πολιτισμού για τα οποία θα υπάρξουν επώνυμες καταγγελίες, είπε: «Το έχουμε δηλώσει από τη στιγμή που ξεκίνησε όλη αυτή η συζήτηση. Καμία ανοχή, εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένες καταγγελίες οι οποίες παίρνουν συγχρόνως τον δρόμο της δικαιοσύνης».