The godfather of jazz-fusion

The godfather of jazz-fusion Facebook Twitter
0

Από το τέλος της δεκαετίας του '60 που ξεκίνησε η μουσική του πορεία μέχρι σήμερα ο Larry Coryell είναι ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες του κόσμου. Οι πιστοί οπαδοί του τον αποκαλούν «θεό της κιθάρας, έναν ευρηματικό μουσικό που αποδίδει τα μέγιστα σε ό,τι παίζει», για τη "New York Times" είναι ένας πραγματικός «στρατιώτης της ροκ τζαζ fusion», ενώ στο «Down Beat Magazine» τον έχουν χαρακτηρίσει «νονό της fusion». Καινοτόμος και ευρηματικός, ήταν από τους πρώτους σημαντικούς εκπροσώπους του ροκ-τζαζ fusion, παίζοντας δίπλα σε ονόματα-θρύλους όπως οι Eric Clapton, Chick Corea, Albert Dailey, Jimi Hendrix, Paco de Lucia, John McLaughlin, Billy Cobham, Keith Jarrett, Miles Davis και πολλοί άλλοι. Επηρεασμένος από τους Chet Atkins, Chuck Berry και Wes Montgomery, o Larry Coryell ξεκίνησε την καριέρα του από τη Νέα Υόρκη και έγινε γνωστός στην Αμερική το 1967, μετά τη συνεργασία του με τους Gary Barton Quartet.

«Έγινα κιθαρίστας επειδή ήταν αδύνατο να το αποφύγω» λέει. «Δεν έχω ιδέα τι το προκάλεσε. Ήταν απλά τη φυσική ροή των πραγμάτων. Ήμουν μουσικόφιλος. Μπορεί να ήταν κάτι που υπέβοσκε, αλλά υπήρχε πάντα. Η μητέρα μου έπαιζε πιάνο και ο βιολογικός μου πατέρας ξέρω ότι ήταν πιανίστας, αν και δεν τον γνώρισα ποτέ».

«Στην τζαζ με τράβηξαν η πολυπλοκότητα των συνθέσεων και η ελευθερία που σου δίνει να αυτοσχεδιάζεις - γι' αυτό ενδιαφέρθηκα. Όταν κατάλαβα ότι είναι κάτι που μπορείς να κάνεις αυθόρμητα, με κέρδισε ολοκληρωτικά». Μιλάει για τη γνωριμία του με τον Wes Montgomery και τον Gabor Szabo και την επιρροή τους σε μια ολόκληρη γενιά μουσικών, τον πιανίστα Bill Evans και τον Grant Green. «Η πρώτη φορά που είδα τον Grant Green να παίζει ήταν καθοριστική για μένα» λέει. «Κατάλαβα πόσο σκληρά χρειαζόταν να δουλέψω για να γίνω καλλιτέχνης».

«Έχουν αλλάξει πολλά στην τζαζ μουσική όλα αυτά τα χρόνια που παίζω. Τώρα πια έχει γίνει βιομηχανία. Το 1965 που ξεκίνησα δεν ήταν έτσι, αλλιώς τη γνώρισα. Ειδικά μετά την επέκταση των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και την Ασία άλλαξαν πολλά πράγματα. Αυτή η πλευρά που με ενδιαφέρει όμως, το να παίζω δηλαδή σε ένα κλαμπ, έχει παραμείνει ίδια».

«Η σκληρή δουλειά δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Κι η δική μας ήταν δυο φορές πιο σκληρή, επειδή θέλαμε να μάθουμε από τους δασκάλους μας, να πάρουμε όσο πιο πολλά μπορούσαμε και να φτιάξουμε κάτι καινοτόμο...».

Στα άλμπουμ του, που κυκλοφόρησαν την περίοδο 1960-70, ήταν πραγματικά από τους πρωτοπόρους που συνδύασαν ροκ και τζαζ με ανατολικές επιρροές μαζί με κλασικούς έγχορδους ήχους. Το 1974 δημιούργησε τους 11th House, τη πιο δημοφιλή και επιτυχημένη fusion band της εποχής. Μετά τη διάλυσή της υπέγραψε με τον Clive Davis στην Arista Records και κυκλοφόρησε μια σειρά από σόλο άλμπουμ.

Το 2007 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του Improvising my Life with Music, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Washington και κυκλοφόρησε παράλληλα δύο βιβλία όπου διοχέτευσε τη γνώση που του χάρισαν οι πολύχρονες εμπειρίες του γύρω από τη μουσική.

Επίσης, έχει σχεδιάσει τη δική του σειρά από κιθάρες με την Cort. Οι τελευταίες του ηχογραφήσεις κυκλοφορούν από την Chesky Records («Impressions», «Traffic», «Electric»), τη Rhombus Records («Laid Back & Blues»), τη High Notes («Cedars of Avalon»), και τη Favored Nations («Tricycles»).

Στην Αθήνα θα εμφανιστεί την Παρασκευή το βράδυ μαζί με τον οργανίστα Joey DeFrancesco και τον κορυφαίο ντράμερ Alphonse Mouzon σε μία «μοναδική καλλιτεχνική σύμπραξη», για πρώτη φορά στην Ελλάδα

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξανθιά φιλοδοξία της Sabrina Carpenter

Μουσική / Η Sabrina Carpenter ξέρει ακριβώς τι κάνει στην ποπ

Η πρώτη καλλιτέχνιδα που είχε ταυτόχρονα ένα νο1 άλμπουμ και τρία τραγούδια στην πεντάδα των UK Charts και τρια κομμάτια στην πεντάδα του Billboard Hot 100 –κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή των Beatles– δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Στην πορεία, έχει σπάσει αρκετά στερεότυπα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT