Να πληρώνουν οι ξένοι για τις ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούν. Αν το έλεγε ο Notis, τότε θα μιλούσαμε για φαιδρές απόψεις και επηρμένο εθνικισμό. Τι γίνεται όμως όταν το λέει το “τρομερό παιδί” του γαλλικού κινηματογράφου, αν και ογδοντάρησε πια, ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ; Σε συζήτηση του με δημοσιογράφο του βρετανικού Guardian, ο Γκοντάρ πρότεινε να βοηθηθεί η Ελλάδα ώστε να ξεπεράσει την κρίση με την πληρωμή από τον υπόλοιπο κόσμο των νόμιμων δικαιωμάτων για όσα προσέφερε ανά τους αιώνες και ειδικά στην αρχαιότητα, ξεκινώντας από την ίδια τη Λογική.
"Οι Ελληνες μας έδωσαν τη Λογική. Τους χρωστάμε γι΄αυτό. Ο Αριστοτέλης ήταν αυτός που ανακάλυψε τη χρήση του μεγάλου "συνεπώς" (therefore). Όπως στη φράση "Δεν με αγαπάς πια, συνεπώς..." ή "Σε έπιασα στο κρεβάτι με άλλον, συνεπώς...". Εκατομμύρια φορές χρησιμοποιούμε αυτή την έννοια για να πάρουμε τις πιο σοβαρές μας αποφάσεις. Είναι καιρός να αρχίσουμε να πληρώνουμε γι' αυτό", είπε ο Γάλλος σκηνοθέτης στη συνέντευξη που έγινε με αφορμή τη νέα του ταινία.
Μάλιστα, κοστολόγησε το “συνεπώς”, λέγοντας ότι κάθε φορά που εκστομίζεται θα πρέπει να καταβάλλονται 10 ευρώ στην Ελλάδα. “Έτσι η κρίση θα είχε τελειώσει σεμμια νύχτα και οι Ελληνες δεν θα ήταν αναγκασμένοι να πουλήσουν τον Παρθενώνα στους Γερμανούς”.
Ο Γκοντάρ πρότεινε και τον τρόπο με τον οποίο τα “συνεπώς” θα μετρώνται ώστε να μην ξεφύγει κανένα από την ελληνική τιμολόγηση του. “Μπορούμε-είπε- με τη διαθέσιμη τεχνολογία να παρακολουθούμε όλα αυτά τα "συνεπώς" μέσω της Google. Μπορούμε να χρεώνουμε χρήστες μέσω iPhone".
Μάλλον κάνοντας χιούμορ ο Γκοντάρ σημείωσε ότι “κάθε φορά που η Μέρκελ λέει "σας δανείζουμε όλα αυτά τα χρήματα, συνεπώς πρέπει να μας τα αποπληρώσετε με τόκο" πρέπει και αυτή συνεπώς να πληρώσει πρώτη στην Ελλάδα τα νόμιμα δικαιώματα".
σχόλια