Ένας μπρούτζινος ανδριάντας του πρώην προέδρου, Θίοντορ Ρούσβελτ θα απομακρυνθεί από τη θέση του εν μέσω συνεχιζόμενων αντιδράσεων κατά συμβόλων φυλετικού ρατσισμού και αποικιοκρατίας.
Το άγαλμα που βρίσκεται έξω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη απεικονίζει τον Ρούσβελτ έφιππο και συνοδευόμενο από έναν Ινδιάνο και έναν αφροαμερικανό. Το άγαλμα στέκει σε περίοπτη θέση σε βάθρο έξω από την κύρια έξοδο του κτιρίου, που δεσπόζει στο Σέντραλ Παρκ. Πολλοί επικριτές του θεωρούν πως το άγαλμα του Ρούζβελτ συμβολίζει τις φυλετικές διακρίσεις και την αποικιοκρατία.
Ο δισέγγονος του πρώην προέδρου συμφώνησε με την απομάκρυνση του αγάλματος, λέγοντας πως δεν ανταποκρίνεται με την κληρονομιά του παππού του και πως «είναι πλέον ώρα να αποσύρουμε το άγαλμα και να προχωρήσουμε μπροστά».
Ωστόσο, ο νυν πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ διαφώνησε μέσω Twitter: «Είναι γελοίο, μην το κάνετε!»
Ridiculous, don’t do it! https://t.co/VYez8p9AJh
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 22, 2020
Το μνημείο τούτο «επί μακρόν υπήρξε αντικείμενο μίας διαμάχης εξαιτίας της ιεραρχικής δομής του», τονίζει στη χθεσινή του ανακοίνωση το Μουσείο, που αποτελεί μία πολύ δημοφιλή τουριστική τοποθεσία της Νέας Υόρκης. «Πολλοί εξ ημών βρίσκουμε πως η αναπαράσταση των Αφρικανών και Αμερινδών προσώπων και η θέση τους επί του μνημείου αυτού είναι ρατσιστική», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το Μουσείο. Όπως υπενθυμίζει στην ιστοσελίδα του το Μουσείο, ο Θίοντορ Ρούζβελτ θεωρείτο μεν πρωτοπόρος υπερασπιστής του περιβάλλοντος στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά παράλληλα υποστήριζε ρατσιστικές απόψεις.
Η πόλη της Νέας Υόρκης ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Μουσείου για απομάκρυνση του αγάλματος, που «αναπαριστά σαφώς τους Μαύρους και τους Αμερινδούς ως ανδράποδα και φυλετικά κατώτερους», τονίζει στο δικό του δελτίο Τύπου ο δήμαρχος της αμερικανικής μητρόπολης Μπιλ Ντε Μπλάζιο.
Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη, υπάρχει έντονη αντιπαράθεση στις ΗΠΑ για τα αγάλματα και τα μνημεία -ιδίως εκείνα που συνδέονται με τη Συνομοσπονδία, τη δουλοκτητική κυβέρνηση στα τέλη του 19ου αιώνα- ανθρώπων που υποστήριζαν τη δουλοκρατία και την αποικιοκρατία.
Με πληροφορίες από BBC/ΑΠΕ
σχόλια