Ο ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί, υποψήφιος για Όσκαρ στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ανακοίνωσε τελικά σήμερα ότι δεν θα παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων καταγγέλλοντας τους περιορισμούς εισόδου που επέβαλε το διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Νωρίτερα, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ έκανε παρέμβαση σχετικά με το θέμα και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της απέναντι στο διάταγμα.
«Λυπάμαι που ανακοινώνω μέσω αυτής της δήλωσης πως πήρα την απόφαση να μην παραστώ στην τελετή των Όσκαρ μαζί με τους συναδέλφους μου από την κινηματογραφική κοινότητα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και παρά τις άδικες συνθήκες που προέκυψαν για τους μετανάστες και τους ταξιδιώτες από διάφορες χώρες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόφασή μου είχε παραμείνει η ίδια: να παραστώ στην τελετή και να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με αυτές τις συνθήκες στον Τύπο».
«Η πρόθεσή μου δεν ήταν να μην παραστώ στην τελετή ή να την μποϊκοτάρω για να δείξω την αντίθεσή μου στις πολιτικές του Τραμπ, διότι γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία και στην Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου είναι αντίθετοι στον φανατισμό και τον εξτρεμισμό που σήμερα κυριαρχούν περισσότερο παρά ποτέ», αναφέρει ο Ιρανός σκηνοθέτης.
«Ωστόσο τώρα φαίνεται ότι το ενδεχόμενο της παρουσίας μου θα συνοδεύεται με «εάν» και «αλλά» και αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από εμένα, ακόμη και αν γινόταν εξαίρεση για τη δική μου μετακίνηση», προσθέτει.
«Ως εκ τούτου, θα ήθελα να μεταφέρω μέσω αυτής της δήλωσης, τι θα είχα εκφράσει στον Τύπο αν μπορούσα να ταξιδέψω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σκληροπυρηνικοί, παρά την εθνικότητά τους, τα πολιτικά επιχειρήματα και τους πολέμους τους, αντιλαμβάνονται τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο. Για να κατανοήσουν τον κόσμο, δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά μόνο μέσω της νοοτροπίας "εμείς και αυτοί" την οποία χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν μια φοβερή εικόνα για τους «άλλους» και να προκαλέσουν φόβο στους ανθρώπους των δικών τους χωρών», προσθέτει στην ανακοίνωση.
«Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη χώρα μου, οι σκληροπυρηνικοί κάνουν το ίδιο. Για χρόνια και στις δύο πλευρές του ωκεανού, οι ομάδες των σκληροπυρηνικών έχουν προσπαθήσει να παρουσιάσουν στο λαό τους εικόνες μη ρεαλιστικές που προκαλούν φόβο για διάφορα έθνη και πολιτισμούς, προκειμένου να μετατρέψουν τις διαφορές τους σε διαφωνίες, τις διαφωνίες τους σε έχθρες και τις έχθρες τους σε φόβους. Η ενστάλαξη φόβου στους ανθρώπους είναι ένα σημαντικό μέσο που χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει εξτρεμιστικέ και φανατισμένες συμπεριφορές σε στενόμυαλα άτομα», τονίζει ο Φαραντί.
«Ωστόσο, πιστεύω ότι οι ομοιότητες μεταξύ των ανθρώπων σε αυτή τη γη, τα διάφορα εδάφη της, και μεταξύ των πολιτισμών και των θρησκειών τους, υπερβαίνουν κατά πολύ τις διαφορές τους. Πιστεύω ότι η βασική αιτία πολλών εχθροπραξιών μεταξύ των εθνών του κόσμου σήμερα θα πρέπει να αναζητηθεί στην αμοιβαία ταπείνωσή τους κατά το παρελθόν. Και χωρίς αμφιβολία, η σημερινή ταπείνωση των άλλων εθνών είναι ο σπόρος των αυριανών εχθροπραξιών. Το να ταπεινώσεις ένα έθνος με το πρόσχημα της ασφάλειας ενός άλλου, δεν είναι ένα νέο φαινόμενο στην ιστορία και πάντα έθετε τις βάσεις για τη δημιουργία του μελλοντικού διχασμού και τη εχθρότητας. Ως εκ τούτου εκφράζω την καταδίκη μου για τις άδικες συνθήκες που επεβλήθησαν σε συμπατριώτες μου και πολίτες των άλλων έξι χωρών που επιχειρούν να εισέλθουν νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ελπίζω ότι η σημερινή κατάσταση δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω χάσμα μεταξύ των εθνών.
σχόλια