Τους λόγους που οδήγησαν τον Πέτρο Μάρκαρη να μεταφράσει ολόκληρο το διασημότερο έργο του Γκαίτε θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε στην εκδήλωση «Faust by Markaris», την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στο Ινστιτούτο Γκαίτε.
Ο μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος, και μεταφραστής που έγινε αρχικά γνωστός για τα αστυνομικά του μυθιστορήματα υπέγραφε την μετάφραση του «Φάουστ» που κυκλοφόρησε το 2001 ενώ φέτος παρουσίασε, για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, την πρώιμη έκδοση του έργου, γνωστή ως «Urfaust».
Η ενδιαφέρουσα ιστορία της παράδοσης και επανανακάλυψης του πρώιμου Φάουστ είναι μια από τις πτυχές που θα φωτίσουν ο Πέτρος Μάρκαρης με την θεωρητικό της λογοτεχνίας Εύη Πετροπούλου. Στη συζήτηση θα συμμετέχει ο θεατρικός σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου, ο οποίος διαβάζει και αποσπάσματα του κειμένου.
Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες. Έγινε γνωστός με τα αστυνομικά μυθιστορήματα του. Η μετάφραση του «Φάουστ» κυκλοφόρησε το 2001. Το 2019 παρουσίασε την μετάφραση του Urfaust. Έχει επίσης μεταφράσει θεατρικά έργα των Μπέρτολτ Μπρεχτ, Φρανκ Βέντεκιντ, και Άρτουρ Σνίτσλερ.
Η Εύη Πετροπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γερμανικής Λογοτεχνίας του 20ού αιώνα και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ και Συγκριτική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Ζάαρλαντ στη Γερμανία, όπου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με υποτροφία του γερμανικού κράτους (DAAD).
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται τόσο στις σχέσεις της ελληνικής με τη γερμανική λογοτεχνία όσο και της γερμανικής με τη λογοτεχνία άλλων χωρών (παγκόσμια λογοτεχνία), στη συγκριτική γραμματολογία, στη θεωρία της λογοτεχνίας και στις θεωρίες μνήμης.
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. 45 χρόνια ασχολείται ποικιλοτρόπως με το θέατρο ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής, συγγραφέας. Τελευταία του δουλειά «Τους Ζυγούς Λύσατε» που παίζεται στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου.
Info
Faust by Markaris
Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019
Goethe-Institut Athen, Φουαγιέ
Ομήρου 14-16, Tηλ. 210 36 61 000
Ώρα: 19:30 - 21:00
Είσοδος ελεύθερη
σχόλια