«Ο τάφος του Αθλητή» - Η συναρπαστική, τυχαία ανακάλυψη που έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους στη Ρώμη

«Ο τάφος του Αθλητή» - Η συναρπαστική, τυχαία ανακάλυψη που έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους στη Ρώμη Facebook Twitter
3

Μερικές φορές τα πιο εκπληκτικά ευρήματα προκύπτουν από καθαρή τύχη και μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο ταφικός θάλαμος που ήρθε στο φως πριν από πέντε εβδομάδες σε προάστιο της Ρώμης.

Ένας άντρας που έκανε χωματουργικές εργασίες άνοιξε τυχαία μια τρύπα στην πλευρά του θαλάμου. «Αν η μηχανή τρυπούσε μόλις τέσσερα εκατοστά προς τα αριστερά, δεν θα βρίσκαμε ποτέ τον τάφο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Francesco Prosperetti, ειδικός επιθεωρητής αρχαιολογίας της Ρώμης. Ο τάφος περιείχε τα υπολείμματα τεσσάρων ανθρώπων, τριών ανδρών και μιας γυναίκας, και τα ταφικά αντικείμενα, σχεδόν άθικτα.

Οι αρχαιολόγοι τον ονομάζουν «Τάφο του Αθλητή» καθώς μέσα του βρέθηκαν δύο στλεγγίδες, το βασικό εξάρτημα των αθλητών στους αρχαίους ελληνορωμαϊκούς χρόνους το οποίο χρησιμοποιούσαν στο τέλος της προπόνησης ή των αγώνων για να απομακρύνουν από το σώμα τον ιδρώτα, την σκόνη και το έλαιο με το οποίο είχαν αλειφθεί.

«Ο τάφος του Αθλητή» - Η συναρπαστική, τυχαία ανακάλυψη που έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους στη Ρώμη Facebook Twitter
«Ο τάφος του Αθλητή» - Η συναρπαστική, τυχαία ανακάλυψη που έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους στη Ρώμη Facebook Twitter

Στην πραγματικότητα, οι σκελετοί στον τάφο ανήκαν σε ηλικιωμένους άνδρες (και οι τρεις ήταν πάνω από 35 και θεωρούνται ηλικιωμένοι για την εποχή). 

Ο τάφος χρονολογείται μεταξύ 335 και 312 π.Χ., με βάση ένα νόμισμα που βρέθηκε δίπλα σε έναν σκελετό. Από τη μία πλευρά απεικονίζεται η θεά του πολέμου, Μινέρβα, ενώ η άλλη πλευρά ένα κεφάλι αλόγου με τα γράμματα: Romano.

«Ο οικογενειακός τάφος είναι εντυπωσιακός επειδή παρέμεινε άθικτος και δεν έχει συληθεί ποτέ», δήλωσε ο αρχαιολόγος Stefano Musco, επιστημονικός διευθυντής της ανασκαφής.

Η ποιότητα και τα σχέδια των κεραμικών, που κάποια είχαν μέσα σκελετούς μικρών ζώων, είναι στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο τάφος άνηκε σε μια οικογένεια προνομιακής κοινωνικής τάξης.

«Ο τάφος του Αθλητή» - Η συναρπαστική, τυχαία ανακάλυψη που έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους στη Ρώμη Facebook Twitter
«Ο τάφος του Αθλητή» - Η συναρπαστική, τυχαία ανακάλυψη που έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους στη Ρώμη Facebook Twitter

Την Παρασκευή, αρχαιολόγοι άρχισαν να απομακρύνουν τους σκελετούς και τα αρχαία αντικείμενα, τα οποία θα αποσταλούν σε εργαστήριο για να γίνει εξέταση DNA στους σκελετούς και να προσδιοριστεί η οικογενειακή σύνδεση.

Ένας εμπειρογνώμονας συνέλεξε προσεκτικά αρχαία δείγματα γύρης και φυτών από τον τάφο και θα τα μελετήσει για να αναδομήσει ενδεχομένως τη χλωρίδα και το τοπίο της περιοχής, καθώς και τα ταφικά τελετουργικά.

Ο τάφος χαρτογραφήθηκε με έναν ανιχνευτή λέιζερ, και μόλις αδειάσει, θα σφραγιστεί.

Ένας από τους αρχαιολόγους που συμμετείχαν στην ανασκαφή,  είπε ότι η περιοχή όπου βρίσκεται ο τάφος - στα ανατολικά της Ρώμης - είχε ήδη ερευνηθεί πριν αρχίσουν τα έργα, οπότε κανείς δεν ήταν έτοιμος για μια τέτοια ανακάλυψη και μάλιστα τόσο τυχαία.

Με πληροφορίες από New York Times/ ANSA.it

Culture
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
"Στην πραγματικότητα, οι σκελετοί στον τάφο ανήκαν σε ηλικιωμένους άνδρες (και οι τρεις ήταν πάνω από 35 και θεωρούνται ηλικιωμένοι για την εποχή)."Αυτό είναι λάθος και μάλλον συγχέει διαφορετικά δεδομένα. Αν περνούσε κανείς την παιδική ηλικία και τις σχετικές ασθένειες, το προσδόκιμο ήταν πάνω από τα 50. Οι τριαντάχρονοι με κανένα σκεπτικό δεν θεωρούνταν ηλικιωμένοι και σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούσαν καν να διεκδικήσουν αξιώματα.https://revealedrome.com/2012/06/ancient-rome-daily-life-women-age/
Δεν νομίζω. Είναι γνωστή παραπληροφόρηση και το έχω ακούσει πολύ συχνά και από έλληνες ξεναγους και οδηγούς (οτι στην αρχαία ελλάδα στα 30-40 ήσουν ηλικιωμένος). Κάτι που ισχύει μόνο αν για τον μέσο όρο ηλικίας υπολογιστούν και θάνατοι στην γέννα, τον πόλεμο ή στην νηπιακή ηλικία. Στην πραγματικότητα αν καβάτζωνες τα 20-30 ήταν σιγουράκι οτι θα φτάσεις τουλάχιστον τα 60.