Όλη η Δρέσδη συγκέντρωσε χρήματα για να αγοράσει αυτόν τον πίνακα του Κίρχνερ, που είχε κατασχεθεί από τους Ναζί

Όλη η Δρέσδη συγκέντρωσε χρήματα για να αγοράσει αυτόν τον πίνακα του Κίρχνερ, που είχε κατασχεθεί από τους Ναζί Facebook Twitter
«Σκηνή δρόμου μπροστά στο κομμωτήριο»
1


 

Στις Κρατικές Συλλογές Καλλιτεχνικών Μουσείων της Δρέσδης ανήκει πια ένα σπάνιο έργο του εξπρεσιονιστή Ερνστ Λούντβιχ Κίρχνερ,  περίπου 80 χρόνια μετά την κατάσχεση του από τους Ναζί, όταν κοσμούσε τη Δημοτική Πινακοθήκη της γερμανικής πόλης.  

«Σκηνή δρόμου μπροστά στο κομμωτήριο», είναι ο τίτλος του πίνακα που, μέχρι πρότινος κατείχε η ελβετική γκαλερί “Henze & Ketterer” και είχε αποκτήσει το 2008 μέσω δημοπρασίας του οίκου Christie’s καταβάλλοντας το ποσό των 916.500 λιρών.  

Στη Δρέσδη, ο πίνακας επέστρεψε μετά την κινητοποίηση όλης της επίσημης και μη πολιτείας, και ύστερα από γενναιόδωρες χορηγίες ιδρυμάτων, χρηματοπιστωτικών οργανισμών, καλλιτεχνικών ενώσεων και εύπορων ιδιωτών. Παρ' όλα αυτά, παραμένει άγνωστο το ποσό που τελικώς καταβλήθηκε στη γκαλερί της Βέρνης, για την απόκτηση του.

«Η απόκτηση αυτού του έργου του Κίρχνερ είχε ιδιαίτερη σημασία για τη Δρέσδη», λέει η Hilke Wagner, Διευθύντρια του μουσείου Albertinum, όπου και θα εκτίθεται πλέον το έργο τέχνης.

Κι αυτό γιατί η Wagner θεωρεί τη Δρέσδη ως τη γενέτειρα του γερμανικού εξπρεσιονισμού, ενός καλλιτεχνικού κινήματος που διώχθηκε συστηματικά από τον ναζιστικό καθεστώς.

Το περιπετειώδες ταξίδι του συγκεκριμένου πίνακα στον χρόνο, ξεκινά το 1926, όταν ο Hans Posse, Διευθυντής του Μουσείου Τέχνης της Δρέσδης εκείνη την εποχή, αγοράζει απευθείας από τον Κίρχνερ το έργο και μάλιστα ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τον καλλιτέχνη, ο οποίος ισχυριζόταν ότι συνομιλούσε και με άλλους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Τελικώς, ο Posse πλήρωσε 4.000 μάρκα του Ράιχ για να αποκτήσει την «Σκηνή». Λίγο αργότερα θα γινόταν ο άνθρωπος που για λογαριασμό του Αδόλφου Χίτλερ θα αποκτούσε έργα τέχνης για τη συλλογή του προσωπικού μουσείου του «Φύρερ».

Ωστόσο, όπως η ιστορία έδειξε, το Γ’ Ράιχ δεν εκτίμησε ποτέ την πρωτοπορία και δη τον εξπρεσιονισμό, βασικός εκπρόσωπος του οποίου υπήρξε ο Κίρχνερ.

Η «εκφυλισμένη τέχνη» του ίδιου και των ομότεχνων του καταστράφηκε, πετάχτηκε στην πυρά, κατηγορήθηκε για προώθηση «άρρωστων» αντιλήψεων που καμία σχέση δεν είχαν με την κουλτούρα της «Αρίας Φυλής».

Την περίοδο εκείνη χιλιάδες έργα κατασχέθηκαν από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές – ακριβώς όπως ο συγκεκριμένος πίνακας – ή στην καλύτερη περίπτωση βρέθηκαν στα χέρια εύπορων εραστών της Τέχνης (κυρίως Αμερικανών), ύστερα από πλειστηριασμούς.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, βαθιά επηρεασμένος από τις ναζιστικές πρακτικές – και ήδη ψυχικά κλονισμένος από την εμπειρία του στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο- έβαλε τέλος στη ζωή του, «σημαδεύοντας» με τραγικό τρόπο τις διώξεις εναντίον των εξπρεσιονιστών και εκπροσώπων της αφηρημένης τέχνης. 

 

«Μετά το 1949, τα μουσεία της ανατολικής Γερμανίας μπόρεσαν να επανορθώσουν για κάποιες μόνο από τις ζημιές και τις απώλειες που προκάλεσαν οι Εθνικοσιαλιστές από το 1937 με τις κατασχέσεις έργων της λεγόμενης τότε εκφυλισμένης τέχνης», επισήμανε και ο Hartwig Fischer, γενικός διευθυντής των Κρατικών Μουσείων της Δρέσδης, μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη – φόρο τιμής σε έναν μεγάλο δημιουργό.  

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Πολύ ωραίο το άρθρο σας όμως μια διευκρίνιση: Δε θεωρεί η Wagner τη Δρέσδη ως γενέτειρα του γερμανικού εξπρεσιονισμού από μόνη της. Η «Ομάδα της Δρέσδης» από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας στις αρχές του 1900 ήταν γνωστή ως εισηγήτρια του γερμανικού εξπρεσιονισμού.