Πέθανε η Λουκία Δρούλια, ιστορικός και ομότιμη διευθύντρια Ερευνών στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ).
Διετέλεσε εκπρόσωπος του EIE στην μη κυβερνητική Eπιτροπή Aνθρωπιστικών Σπουδών του European Science Foundation στο Στρασβούργο. Από το 1989 έως το 1996 ήταν συντονίστρια και μέλος της επιτροπής του προγράμματος της UNESCO: Δρόμοι του μεταξιού, δρόμοι επικοινωνίας. Από το 1995 έως το 1997 υπήρξε μέλος της Eφορείας των Γενικών Aρχείων του Kράτους και μέλος της Εφορείας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Για την απώλεια της Λουκίας Δρούλια εξέδωσε ανακοίνωση η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Έφυγε χτες από κοντά μας η Λουκία Δρούλια. Μία σπουδαία γυναίκα, επιστήμων διεθνούς κύρους, σεβαστή προσωπικότητα που μας ενέπνεε με την αφοσίωσή της στις ανθρωπιστικές σπουδές, την εργατικότητα, το ήθος, την αρχοντιά της. Υπηρέτησε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών επί 36 έτη, προωθώντας την έρευνα στις νεοελληνικές σπουδές από όποιο μετερίζι τής δόθηκε. Καταπιάστηκε με θέματα Κοινωνίας και Παιδείας στην περίοδο του Ελληνικού Διαφωτισμού και τη συνέχειά τους στον 19ο αιώνα. Ερεύνησε διεξοδικά το φιλελληνικό κίνημα, την Ιστορία του Ελληνικού Βιβλίου και του Τύπου, αφήνοντας πίσω της ένα πλούσιο έργο-ορόσημα για τον νέο ερευνητή.
»Η τελευταία μεγάλη προσφορά της Λουκίας Δρούλια ήταν η δωρεά της βιβλιοθήκης της, περισσότεροι από 13.000 τόμοι, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, μοναδικό θησαυρό για τις σπουδές τού 18ου και 19ου αιώνα. Αυτό που δεν προέβαλε ποτέ η Λουκία Δρούλια ήταν η καταγωγή της από παλιά φαναριώτικη οικογένεια που υπηρέτησε για πολλές γενεές την Ελλάδα. Ωστόσο, η ευγένεια, η συναδελφικότητα και η κρίση της θα συντροφεύουν όσους ευτύχησαν να συνυπηρετήσουν μαζί της. Ο σεβασμός στο έργο της θα συνοδεύει τη μνήμη της στις επερχόμενες γεννεές των ερευνητών. Στην οικογένειά της εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».
σχόλια