ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Πέθανε η Νίκη Γουλανδρή, η φιλάνθρωπος και ζωγράφος που ίδρυσε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Πέθανε η Νίκη Γουλανδρή, η φιλάνθρωπος και ζωγράφος που ίδρυσε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Facebook Twitter
Η Νίκη Γουλανδρή στο ατελιέ της
1

Πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 94 ετών η Νίκη Γουλανδρή, η Ελληνίδα ευεργέτιδα και επιτυχημένη βοτανική ζωγράφος η οποία ίδρυσε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Η κηδεία της Νίκης Γουλανδρή θα γίνει την Τρίτη το πρωί στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισιάς.

Η Νίκη Γουλανδρή, μια προσωπικότητα με διεθνή φήμη η οποία αναγνωρίστηκε το 1991 καθώς ανακηρύχθηκε γυναίκα της Ευρώπης, ήταν γνωστή για τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος και υπήρξε μια πρωτοπόρος του κινήματος που εξέφραζε την ανησυχία της για το μέλλον του πλανήτη καλώντας σε οικολογική αφύπνιση.

Η Νίκη Γουλανδρή βοήθησε στην εικονογράφηση αρκετών βοτανολογικών βιβλίων, όπως τα Wild Flowers of Greece (Άγρια άνθη της Ελλάδας) από τους Κ. Γουλιμή και W.T. Stearn, και and Peonies of Greece (Παιώνιες της Ελλάδας) από τους U.T. Stearn και P.H. Davies.

Ήταν πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή από το 1996.

Στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1974), Γενική Γραμματέας Υγείας (1974), επίτιμη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (1975–80), και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO.

Νικήτρια του βραβείου Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών το 1990, ενώ το 1991 ονοματίστηκε «Γυναίκα της Ευρώπης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κίνημα.

Ήταν παντρεμένη με τον Άγγελο Γουλανδρή, με τον οποίον ίδρυσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1965.

Αφού αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, η Νίκη Γουλανδρή σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης υπό την επίβλεψη των φιλοσόφων Τέοντορ Αντόρνο και Μαξ Χορκχάιμερ. Υπήρξε επίτιμη διδάκτωρ φιλοσοφίας στην επιστήμη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία.

Πέθανε η Νίκη Γουλανδρή, η φιλάνθρωπος και ζωγράφος που ίδρυσε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Facebook Twitter

Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, η Νίκη Γουλανδρή ήταν γνωστή διεθνώς για τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος. Το μήνυμά της συνδέει οικολογικούς στόχους με πολιτιστικές αξίες. Από πολύ νέα αφιέρωσε τη ζωή της στην μάθηση, στον στοχασμό και στην επιστήμη.

Με την συνεχή υποστήριξη του συζύγου της Άγγελου Γουλανδρή, καλλιέργησε το ερευνητικό της πνεύμα και έμεινε αδιάφορη σε ιδεολογίες που θεωρούσε εφήμερες και απηρχαιωμένες. Πάντοτε πίστευε ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αξίες προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Τόσο η  ίδια και ο άνδρας της Άγγελος Γουλανδρής - θεωρούνται πρωτοπόροι στη σκέψη και στην πράξη. Με την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1964, ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, τέθηκαν επί κεφαλής της μάχης για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της επαναφοράς του ανθρώπου σε ένα νέο κώδικα αξιών.

Σήμερα το Μουσείο συμμετέχει σε προγράμματα της ΕΕ και άλλων ευρωπαϊκών και ελληνικών οργανισμών.

Πέθανε η Νίκη Γουλανδρή, η φιλάνθρωπος και ζωγράφος που ίδρυσε το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Facebook Twitter


Η σταδιοδρομία της επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση των πιστεύω της.

1964 Με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, ίδρυσαν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Το Μουσείο αποτελεί σήμερα σημαντικό κέντρο οικολογικής έρευνας και εκπαίδευσης.

1974-1975 Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Καραμανλή με ιδιαίτερη αποστολή την μέριμνα των 200.000 προσφύγων της Κύπρου.

1975-1981 Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

1989-1991 Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

1980- 2002 Πρόεδρος του Σωματείου  Σώστε τα Παιδιά.

1992- 1995 Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ερευνών Διεθνούς Ανάπτυξης (IDCR) του Καναδά.

1992 Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Συνδιάσκεψη του Ρίο.

1993- 1996 Μέλος της 12μελούς Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, υπό την Προεδρία του κ. Perez de Cuellar.

1996- Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Culture
1

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Τι ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ένα Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δείχνει το μέγεθος της αδιαφορίας του ελληνικού κράτους σχετικά με την φυσική μας κληρονομιά και την προστασία της. Την ίδια στιγμή μάλιστα που γειτονικές χώρες με πολύ πιο περιορισμένες δυνατότητες διαθέτουν αντίστοιχες υποδομές (Βουλγαρία, Σκόπια!). Η κληρονομιά της Γουλανδρή είναι πολύ βαριά και η χώρα της χρωστά ένα πολύ μεγάλο χρέος.