Πέθανε ο φιλόσοφος Τσβετάν Τοντόροφ

Πέθανε ο φιλόσοφος Τσβετάν Τοντόροφ Facebook Twitter
0

Πέθανε χθες Τρίτη, σε ηλικία 77 χρόνων, ο γνωστός Γαλλοβούλγαρος φιλόσοφος Τσβετάν Τοντόροφ.

Σημειολόγος, κριτικός λογοτεχνίας, ιστορικός, ανθρωπολόγος και δοκιμιογράφος, ο Τσβετάν Τοντόροφ πέρασε όλα τα διανοητικά στάδια της μετα-κομμουνιστικής εποχής.

Γεννημένος το 1939 στη Σόφια της Βουλγαρίας, ο Τοντόροφ πέρασε τα παιδικά του χρόνια κάτω από το κομμουνιστικό καθεστώς.

Επικεφαλής της σχολικής οργάνωσης «Μικροί Πρωτοπόροι», θα χάσει τη στρατιωτική του «πίστη» στο δίγλωσσο ρωσικό λύκειο όπου φοιτούσε, το 1953, χρονιά που πέθανε ο Στάλιν.

Το 1956, χρονιά που σημαδεύτηκε από τα «ανοίγματα» του Χρουστσόφ, και από την καταστολή της εξέγερσης στη Βουδαπέστη, βρίσκει τον Τοντόροφ πρωτοετή φοιτητή στο τμήμα βουλγαρικής φιλολογίας του πανεπιστημίου. Την εποχή εκείνη είναι παθιασμένος με τη λαϊκή ποίηση, τους μύθους και τα δημοτικά τραγούδια.

Συναναστρεφόμενος ακαδημαϊκούς κύκλους αρχίζει να διερωτάται για τη ζωή και τον θάνατο, το καλό και το κακό, το νόημα της ζωής και πού καταλήγει αυτό. Τη φαντασία του αρχίζουν να τροφοδοτούν οι μεγάλοι Ρώσοι κλασικοί: Τολστόι, Ντοστογέφσκι, Τσέχοφ, Μαγιακόφσκι.

«Είχα ανάγκη να παρακάμψω την ιδεολογία που κρύβεται πίσω από το ενδιαφέρον μου για τους Ρώσους φορμαλιστές, μόλις έφθασα στην Γαλλία», είχε δηλώσει σε μία συνέντευξή του το 2002.

Χάρη στη γενναιοδωρία μίας θείας του, ο Τοντόροφ εγκαταλείπει το 1963 τη Βουλγαρία και το κομμουνιστικό καθεστώς που τον πνίγει για τη Γαλλία, όπου έζησε έως τον θάνατό του. Η μεγαλύτερη συμβολή του Τοντόροφ στη λογοτεχνία είναι ο ορισμός του φανταστικού. Ορίζει ως φανταστικό οποιοδήποτε γεγονός που συμβαίνει στον κόσμο μας, το οποίο φαίνεται να είναι υπερφυσικό. Μετά την επέλευση του γεγονότος, σύμφωνα με τη θεωρία του Τοντόροφ, θα πρέπει να αποφασίσουμε αν το γεγονός ήταν μια ψευδαίσθηση ή αν είναι πραγματικό και έχει όντως συμβεί.

Ζώντας στη Γαλλία, έγραψε δεκάδες βιβλία και δοκίμια με σημαντική επιρροή στην ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία και την κριτική της λογοτεχνίας. Τα ιστορικά του βιβλία επικεντρώνονταν σε θέματα όπως η κατάκτηση της Αμερικής, ο ναζισμός και τα σταλινικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πίστευε στην ικανότητα του ανθρώπου να αντισταθεί, να διατηρήσει την αίσθηση της ηθικής, ακόμη και εάν υποβληθεί σε βάναυση μεταχείριση και ανείπωτα βασανιστήρια.

Το 2008 τιμήθηκε με το Βραβείο «Πρίγκιπας των Αστουριών» για τις Κοινωνικές Επιστήμες, ενώ βραβεύθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία για το σύνολο του έργου του.

Μαθητής του Ρολάν Μπαρτ, από τη δεκαετία του '80 στράφηκε στη μελέτη του ρατσισμού, της αποικιοκρατίας, του εθνοκεντρισμού, καθώς και στην αναζήτηση ενός νέου ανθρωπισμού. Ήταν επίτιμος διευθυντής ερευνών στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και παντοτινός θαυμαστής των Εντίθ Πιάφ και Ιβ Μοντάν. Στα ελληνικά κυκλοφορούν πολλά βιβλία του και συμμετοχές του σε συλλογικά έργα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ