Πορτρέτο του Μότσαρτ πουλήθηκε για 4 εκατ. ευρώ - Γιατί συναρπάζει τους μουσικούς

Πορτρέτο του Μότσαρτ πουλήθηκε για 4 εκατ. ευρώ - Γιατί συναρπάζει τους μουσικούς Facebook Twitter
0

Ένα σπάνιο πορτρέτο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ πουλήθηκε για 4 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Christie's στο Παρίσι - ποσό πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Ο πίνακας απεικονίζει τον Μότσαρτ σε ηλικία 13 ετών να παίζει ένα αρπίχορδο, στη διάρκεια ταξιδιού του στην Ιταλία, τον Ιανουάριο του 1770.

Ο οίκος δημοπρασιών λέει πως ο συνθέτης και ο πατέρας του έμεναν στη Βερόνα μαζί με τον Pietro Lugiati, ανώτατο αξιωματούχο της Βενετικής Δημοκρατίας. Το πορτρέτο παρήγγειλε ένας θαυμαστής του Μότσαρτ και αποδίδεται σε καλλιτέχνη της Βερόνας.

«Το πιθανότερο είναι πως φιλοτεχνήθηκε από τον Giambettino Cignaroli, που ήταν εξάδελφος του Lugiati», είπε ο Astrid Centner, επικεφαλής του τμήματος Old Masters του οίκου δημοπρασιών στο Παρίσι.

Πορτρέτο του Μότσαρτ πουλήθηκε για 4 εκατ. ευρώ - Γιατί συναρπάζει τους μουσικούς Facebook Twitter

Μόνο πέντε πορτρέτα του Μότσαρτ έχουν φιλοτεχνηθεί ενώ βρισκόταν εν ζωή.

Το συγκεκριμένο πορτρέτο, που πουλήθηκε την Τετάρτη, συναρπάζει τους σπουδαστές, κυρίως επειδή δείχνει μια ολόκληρη σύνθεση μπροστά από τον Μότσαρτ, η οποία υπάρχει μόνο στον πίνακα και όχι ως χειρόγραφο. Όταν έκανε το ταξίδι στην Ιταλία, ο Μότσαρτ ήταν ήδη «παιδί θαύμα» της μουσικής.

Το μουσικό θέμα χαρακτηρίζεται «molto allegro» (πολύ γρήγορο) και είναι γνωστό ως «Allegro of Verona, KV72a in G Major». Κάποιοι μουσικολόγοι λένε πως θα μπορούσε να το είχε συνθέσει ο Μότσαρτ, άλλοι όμως διαφωνούν λέγοντας πως το στιλ παραπέμπει περισσότερο στον συνθέτη Baldassare Galuppi από τη Βενετία.

Πορτρέτο του Μότσαρτ πουλήθηκε για 4 εκατ. ευρώ - Γιατί συναρπάζει τους μουσικούς Facebook Twitter

Το πορτρέτο ήρθε στα χέρια του οίκου δημοπρασιών Christie's από την συλλογή του Γάλλου πιανίστα και μαέστρου Alfred Cortot.

Με πληροφορίες από BBC

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ