Ρεβεγιόν στη Notre Dame με τον Ζαν Μισέλ Ζαρ (Τρέιλερ)

Ρεβεγιόν στη Notre Dame με τον Ζαν Μισέλ Ζαρ (Τρέιλερ) Facebook Twitter
0

Ένα ξεχωριστό ρεβεγιόν στην κλειστή Παναγία των Παρισίων επιφυλάσσει ο μάγος του ήχου και της εικόνας, ο Ζαν Μισέλ Ζαρ.


Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για τον Ζαν Μισέλ Ζαρ. Με την πρώτη μεγάλη υπαίθρια συναυλία του με ένα εκατομμύριο θεατές στην Place de la Concorde στη γαλλική εθνική επέτειο, στις 14 Ιουλίου του 1979, είχε μπει στο βιβλίο Γκίνες.

Με το μεγαλειώδες υπερθέαμα μουσικής και εικόνας στις πυραμίδες της Γκίζας σφράγισε τον ερχομό της νέας χιλιετίας. Στη φετινή ιδιαίτερη Πρωτοχρονιά εξαιτίας της πανδημίας και του λόκνταουν, ο Ζαν Μισέλ Ζαρ υπόσχεται να δώσει μια ακόμη ξεχωριστή παράσταση. Αυτή τη φορά στην Παναγία των Παρισίων.

Ρεβεγιόν στη Notre Dame με τον Ζαν Μισέλ Ζαρ (Τρέιλερ) Facebook Twitter


Μια πρόγευση για το τι πρόκειται να παρουσιάσει ο ευρηματικός μουσικός και περφόρμερ στη Notre-Dame στις 31 Δεκεμβρίου: Aκτίνες λέιζερ θα φωτίζουν δεξιά κι αριστερά τον ύψους 35 μέτρων κύριο ναό της Notre-Dame. Ένα παιχνίδι χρωμάτων και φωτός με τα μεσαιωνικά βιτρό θα θυμίζει την επιβλητική εικόνα της Παναγίας των Παρισίων πριν από την καταστροφική πυρκαγιά στις 16 Απριλίου του 2019.

 

Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί σύμβολο του χριστιανισμού και από το 1991 συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Aκριβώς στη μέση, στο ιερό του καθεδρικού ναού, θα εμφανιστεί ψηφιακά η φιγούρα του Ζαν Μισέλ Ζαρ, ο οποίος θα παίζει κομμάτια από τους θρυλικούς δίσκους Εlectronica, Oxyzène και Equinoxe.

«Welcome to the Other Side»

Ο τίτλος της 45λεπτης συναυλίας του Ζαν Μισέλ Ζαρ είναι «Welcome to the Other Side» (Καλώς ήλθατε στην άλλη πλευρά) και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Παρισίων και την UNESCO, πρέσβης καλής θελήσεως της οποίας είναι ο Ζαν Μισέλ Ζαρ από το 1993.

Ρεβεγιόν στη Notre Dame με τον Ζαν Μισέλ Ζαρ (Τρέιλερ) Facebook Twitter

Με αυτή τη συμβολική συναυλία ο 72χρονος πλέον μουσικός θέλει να μεταφέρει το δικό του μήνυμα εν καιρώ πανδημίας. «Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε η συναυλία αυτή θα είναι ένα μήνυμα ελπίδας και ένα αφιέρωμα στην Παναγία των Παρισίων, η οποία μοιάζει το ίδιο αδύναμη με εμάς», ανέφερε σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.


Ο Ζαν Μισέλ Ζαρ θα παίζει ζωντανά τη μουσική του από τις 23.25 ώρα Γαλλίας σε ένα στούντιο που δεν απέχει πολύ από την Παναγία των Παρισίων. Ταυτόχρονα στο κέντρο του ναού θα εμφανίζεται το ψηφιακό του ολόγραμμα. Μια μεγάλη τεχνική πρόκληση για τους σχεδόν 100 ανθρώπους που εργάζονται για την προετοιμασία του υπερθεάματος. Η παράσταση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Facebook και Youtube, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Παρισίων και της εφαρογής VRChat αλλά και από τα τηλεοπτικά δίκτυα France Inter και ΒFMTV.

 


Μουσική με εικονική πραγματικότητα της νέας χιλιετίας

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Ζαν Μισέλ Ζαρ πειραματίζεται με το ψηφιακό του είδωλο (avatar). Μια αντίστοιχη εμφάνιση με στοιχεία εικονικής πραγματικότητας είχε κάνει και στις 21 Ιουνίου με αφορμή τη Γιορτή της Μουσικής, μόνο που δεν έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Όπως λέει, τότε είχε μόνο τρεις εβδομάδες προετοιμασίας. Ωστόσο συνεχίζει να πιστεύει στις δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας και των σύγχρονων ψηφιακών μέσων στη μουσική.

Μάλιστα παραλληλίζει τις δυνατότητες της virtual reality στη μουσική με την εμφάνιση του κινηματογράφου ως εναλλακτικού μέσου προς το θέατρο. «Όταν εφευρέθηκε ο κινηματογράφος πριν από 125 χρόνια, τότε οι ηθοποιοί άρχισαν να μην παίζουν ζωντανά μπροστά σε ένα κοινό» παρατηρεί ο Γάλλος συνθέτης.

Ρεβεγιόν στη Notre Dame με τον Ζαν Μισέλ Ζαρ (Τρέιλερ) Facebook Twitter


Ο Ζαν Μισέλ Ζαρ, πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, μπορεί κάπως έτσι να γίνει πρωτοπόρος και των συναυλιών εικονικής πραγματικότητας. Ο ίδιος δεν το αποκλείει, αφού όταν παρουσίαζε πριν από δεκαετίες τα πρώτα έργα του με συνθεσάιζερ, δημιούργησε ένα εντελώς νέο μουσικό έδαφος. Κι όπως λέει: «Το συναίσθημα τότε ήταν συναρπαστικό. Το ίδιο συναίσθημα έχω και τώρα».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ