Τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι θα μετατραπούν σε «θερινό σινεμά» για μία νύχτα, στις αρχές του Σεπτέμβρη.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, θα προβληθεί σε υπαίθριο χώρο του παλιού παλατιού η ταινία «Οι απάχηδες των Αθηνών», του 1930, σε σκηνοθεσία και παραγωγή των αδελφών Γαζιάδη. Είναι η πρώτη «άδουσα και ηχητική» ελληνική ταινία, που επί δεκαετίες θεωρείτο χαμένη. Η προβολή θα γίνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» με παραγωγές σε 70 αρχαιολογικούς χώρους.
Η κόπια σε θετικό βρέθηκε πριν τέσσερα χρόνια στην Γαλλική Ταινιοθήκη, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθώς πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία η οποία συνοδευόταν από συγχρονισμένη ηχογράφηση της μουσικής και των τραγουδιών. Η αποκατάσταση της εικόνας πραγματοποιήθηκε το 2019, για λογαριασμό της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Σελίν Ρουιβό της Γαλλικής Ταινιοθήκης, στο εργαστήριο L'Immagine Ritrovata στην Μπολόνια, από αυτή τη μοναδική κόπια, σε βάση νιτρικής κυτταρίνης με γαλλικούς μεσότιτλους.
Η ιστορική αυτή ταινία, πολύτιμο ντοκουμέντο για την Αθήνα της εποχής του ΄30, «ζωντανεύει» και πάλι υπό την αιγίδα του Κώστα Γαβρά, μέσα από τη συνέργεια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, της Γαλλικής Ταινιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν θρυλικές μορφές της ελληνικής οπερέτας όπως ο Πέτρος Κυριακός, η Μαίρη Σαγιάνου, ο Πέτρος Επιτροπάκης, ο Γιάννης Πρινέας, κ.α. αποτελεί έναν σημαντικό, χαμένο μέχρι χθες, κρίκο στην ιστορία του πρώιμου ελληνικού κινηματογράφου.
Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε η πρώτη παγκόσμια προβολή της αποκατεστημένης κόπιας της ταινίας στην κατάμεστη Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Απάχηδες των Αθηνών επιστρέφουν για πρώτη φορά σε δύο ανοιχτούς εμβληματικούς χώρους. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε ένα από τα τοπία των γυρισμάτων της ταινίας, το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου και στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με τη συνοδεία της Ορχήστρας της ΕΛΣ. Διευθύνει ο Στάθης Σούλης.
Την ανασύσταση της μουσικής που συνόδευε την ταινία ανέλαβε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής. Η επιμέλεια και η προσαρμογή της μουσικής επένδυσης έγινε από τον Γιάννη Τσελίκα και η μουσικολογική έρευνα από τον Γιάννη Σαμπροβαλάκη. Η αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Προβολές:
12 Σεπτεμβρίου, Πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου
15 Σεπτεμβρίου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
σχόλια