ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Άννα Καραμάνου: «Η μετριότητα σε έναν επώνυμο άντρα συγχωρείται, εμείς πρέπει να είμαστε τέλειες σε όλα μας»

Άννα Καραμάνου: «Η μετριότητα σε έναν επώνυμο άντρα συγχωρείται, εμείς πρέπει να είμαστε τέλειες σε όλα μας» Facebook Twitter
Η πραγματική «αποκάλυψη» συνέβη όταν χάρη σε μια υποτροφία βρέθηκα να σπουδάζω στην Καλιφόρνια μεταξύ '65-'66. Σκεφτείτε τώρα πώς ένιωσα εγώ, ένα επαρχιωτάκι από συντηρητικό οικογενειακό περιβάλλον ζώντας από κοντά όλο αυτό το κλίμα αμφισβήτησης, απελευθέρωσης και διεκδίκησης δικαιωμάτων που επικρατούσε τότε εκεί. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
15

Μέλος παλιότερα του Ευρωκοινοβουλίου (1997-2004) και του προεδρείου της Ομάδας Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών, ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, η φιλική, ευπροσήγορη, μικροκαμωμένη αλλά θαρραλέα, δυναμική γυναίκα απέναντί μου υπήρξε από τις μαχητικότερες φεμινίστριες πολιτικούς μας – δεν δίστασε να συγκρουστεί ακόμα και με το εκκλησιαστικό κατεστημένο για το θέμα του γυναικείου «άβατου» στον Άθω, τα «μισογύνικα» αποσπάσματα των ιερών κειμένων και την ιεροσύνη των γυναικών. Παρότι δεν ασχολείται πια ενεργά με την πολιτική, εξακολουθεί να παθιάζεται με τον φεμινισμό, είχε μάλιστα πρόσφατα προτείνει γυναίκα για ΠτΔ. Το τελευταίο της πόνημα «Η Ευρώπη και τα Δικαιώματα των Γυναικών» (εκδ. Παπαζήση) εξετάζει και συγκρίνει θεωρητικά και πρακτικά την ευρωπαϊκή επίδραση στην έμφυλη ισότητα και τη διεκδίκηση των γυναικείων δικαιωμάτων στην Ελλάδα αλλά και την Τουρκία τους τελευταίους δύο αιώνες, ανατρέχοντας σε όλες τις μεγάλες στιγμές αλλά και τις μορφές του γυναικείου κινήματος στις δύο χώρες, παραθέτοντας πλήθος ενδιαφέροντα στοιχεία και μαρτυρίες. Συζητήσαμε μαζί την ελληνική (κυρίως) εμπειρία, το παρόν και το μέλλον του γυναικείου κινήματος αλλά και τα δικά της φεμινιστικά βιώματα. Έχοντας κάνει «μότο ζωής» τη φράση-σύνθημα της πρωτοπόρας Ελληνίδας φεμινίστριας Καλλιρρόης Παρρέν «να επιτύχουμε εκεί που απέτυχαν οι άντρες» στηλιτεύει τις διακρίσεις, τον κακοποιητικό λόγο και τη βία κατά των γυναικών, επιμένοντας ότι η ισότητα των δύο φύλων είναι προϋπόθεση εκσυγχρονισμού, ανάπτυξης, ευημερίας και μείωσης τόσο του ανταγωνισμού όσο και των βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε έθνη και λαούς.

—Πότε αρχίσατε να έχετε φεμινιστικές «ανησυχίες»;
Από μικρή προβληματιζόμουν με τις διακρίσεις, τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά – μέχρι τα δώδεκα ήμασταν μαζί με τα αγόρια, μετά χωρίζαμε, εμείς στο Θηλέων, προσανατολισμένες καταρχήν στο να γίνουμε καλές μητέρες και σύζυγοι, εκείνα στο Αρρένων με τους ορίζοντες ανοικτούς. Δεν μου άρεσε καθόλου αυτό, ήθελα να το αλλάξω. Αλλά η πραγματική «αποκάλυψη» συνέβη όταν χάρη σε μια υποτροφία βρέθηκα να σπουδάζω στην Καλιφόρνια μεταξύ '65-'66. Σκεφτείτε τώρα πώς ένιωσα εγώ, ένα επαρχιωτάκι από συντηρητικό οικογενειακό περιβάλλον ζώντας από κοντά όλο αυτό το κλίμα αμφισβήτησης, απελευθέρωσης και διεκδίκησης δικαιωμάτων που επικρατούσε τότε εκεί. Παρατηρούσα πόσο πιο ελεύθερες ήταν οι γυναίκες στα κολέγια, στα πάρτι, στα κλαμπ, την καθημερινή ζωή, πόσο είχαν προχωρήσει σε θέματα ισότητας κι αυτοπραγμάτωσης. Εδώ δεν τολμούσαμε να κοιταχτούμε στα μάτια με τα αγόρια, εκεί πήγαιναν παντού χεράκι-χεράκι! Μετά τον Μάη του '68, το γυναικείο κίνημα «φούντωσε» και στην Ευρώπη. Γυρίζοντας βέβαια στην Ελλάδα, προσγειώθηκα άσχημα σε μια πραγματικότητα πολύ πιο αναχρονιστική. Επιπλέον, τις όποιες προόδους καθυστέρησε ακόμα περισσότερο ο ερχομός της χούντας.

Σαφώς και ως δημόσια πρόσωπα κρινόμαστε πολύ αυστηρότερα. Διακρίσεις, σεξιστικός κι απαξιωτικός λόγος, αθέμιτος ανταγωνισμός... Η αξία, οι ικανότητες, η ίδια θηλυκότητά μας αμφισβητούνται διαρκώς. Η μετριότητα σε έναν επώνυμο άντρα συγχωρείται, εμείς πρέπει να είμαστε τέλειες σε όλα μας! Κάποιες μάλιστα σπεύδουν να υιοθετήσουν αρσενικά πρότυπα, υπηρετώντας έτσι την πατριαρχία καλύτερα κι από τους άντρες.

—Κάνατε πάντως τον πρώτο σας γάμο σε νεαρή ηλικία.
Ναι, με πίεζαν βλέπεις φορτικά – η μαμά με ήθελε νύφη από τα 19! Ήταν μια μεγάλη υποχώρηση για έναν άνθρωπο σαν κι εμένα που πάντα ήμουν κόντρα στο ρεύμα. Εντέλει κατάφερα να κάνω δύο επιτυχημένους γάμους, τους οποίους ακολούθησαν δύο επίσης επιτυχημένα διαζύγια! Δεν ανεχόμουν βλέπεις να βρίσκομαι «υπό», ήθελα ισοτιμία. Ευτυχώς η κόρη μου κι ακόμα περισσότερο οι τρεις εγγονές μου – γυναικοκρατία και στην οικογένεια, όπως βλέπετε - μεγαλώνουν σε έναν κόσμο πολύ πιο ανοικτό στα δικαιώματά τους. Οι εγγονές μου ειδικά φαίνεται από τώρα ότι ποτέ δεν πρόκειται να διανοηθούν καν το ρόλο του υπηρετικού προσωπικού, που ήταν αυτονόητος για τις γιαγιάδες μας, ξέρουν τι θέλουν και τι ζητάνε.


—Τεράστιες ήταν παλιότερα και οι εργασιακές διακρίσεις...
Δεν φαντάζεστε. Τις βίωσα από πρώτο χέρι όταν προσελήφθηκα στον ΟΤΕ. Οι γυναίκες υπάλληλοι τότε, μόλις το 18% του συνόλου, προορίζονταν αποκλειστικά για γραμματείς, τηλεφωνήτριες και καθαρίστριες, ανεξαρτήτως προσόντων. Αμείβονταν εννοείται λιγότερο, υποχρεώνονταν δε εμμέσως να συνταξιοδοτηθούν στη 15ετία. Ο ίδιος ο Σύλλογος Τηλεφωνητριών υπερασπίζονταν αυτές τις διακρίσεις προβάλλοντας τη γυναικεία «ιδιαιτερότητα». Θεώρησα χρέος μου ως φεμινίστρια και συνδικαλίστρια να συμβάλω στην ανατροπή αυτού του status quo, όπως και συνέβη με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ (τότε ΕΟΚ) που δρομολόγησε την εξίσωση αμοιβών κι ευκαιριών. Λίγο αργότερα το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ανέλαβε την εξουσία. Τη δεκαετία του '80 υπήρξε πραγματική κοσμογονία σε θέματα έμφυλης ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων, όχι χωρίς αντιδράσεις που ξεκινούσαν από την ανοικτή εχθρότητα μέχρι την ειρωνεία και την απαξίωση. Άλλαξε το οικογενειακό δίκαιο, που ως τότε αναγνώριζε τον άντρα ως «κεφαλή» της οικογένειας, καθιερώθηκε ο πολιτικός γάμος, αποποινικοποιήθηκε η μοιχεία, συγχωνεύτηκαν τα σχολεία, άρχισαν να εξισώνονται οι αμοιβές... Ωστόσο ο ίδιος ο Ανδρέας κι οι άντρες υπουργοί του δεν ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για το γυναικείο ζήτημα. Ήταν βασικά οι φεμινίστριες εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ που διεκδίκησαν μαχητικά την ισότητα. Μέγιστη ήταν, μάλιστα, η συμβολή της Μαργαρίτας Παπανδρέου σε αυτή την προσπάθεια. Ένα δημοφιλές σλόγκαν ήταν τότε το «δεν είμαι του πατρός μου, δεν είμαι του ανδρός μου, είμαι ο εαυτός μου». Συνταξιοδοτήθηκαν κιόλας για πρώτη φορά οι αγρότισσες, τις οποίες ωστόσο δεν βλέπω μαζί με τους άντρες τους στα μπλόκα των τρακτέρ κι ο λόγος σίγουρα δεν είναι ότι τα έχουν όλα λυμένα! Είχαμε επίσης τότε μια αγνότητα, μια ανιδιοτέλεια. Δεν μας ενδιέφεραν τα δημόσια αξιώματα - εγώ είχα πια πενηνταρίσει (και χωρίσει!) όταν εκδήλωσα ενδιαφέρον για την Ευρωβουλή, έχοντας πριν εργαστεί στα γυναικεία δίκτυα της Κομισιόν σε ζητήματα διεύρυνσης επαγγελματικών επιλογών.


—Υπήρξαν κατηγορίες για «κομματικοποίηση», για «κυβερνητικό» φεμινισμό.
Ναι, υπήρξε μια «ενσωμάτωση» αν θέλετε, όμως κανείς δεν εμπόδισε τις γυναικείες οργανώσεις να υπάρχουν και να δρουν. Απλά λόγω κοινωνικών συνθηκών το γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε τόσο μαζικό όσο σε ΗΠΑ-Δυτική Ευρώπη – θεωρητικά, ισότητα είχαν κατακτήσει ήδη οι γυναίκες σε ΕΣΣΔ, Κίνα και χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, που όμως στην πραγματικότητα επίσης ανδροκρατούνταν. Βοήθησαν έπειτα πολύ οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα που προωθήθηκαν τότε «από τα μέσα» - σήμερα, οι γυναίκες αριστούχες ξεπερνούν αριθμητικά τους άντρες σε Πανεπιστήμια, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, έχουν δε «κατακλύσει» τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Άννα Καραμάνου: «Η μετριότητα σε έναν επώνυμο άντρα συγχωρείται, εμείς πρέπει να είμαστε τέλειες σε όλα μας» Facebook Twitter
Ακόμα και το σπίτι δεν είναι ασφαλής χώρος για τις γυναίκες. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα 9 στα 10 διαζύγια τα ζητούν γυναίκες – η οικονομική κρίση συνέβαλε βέβαια επίσης συμβάλλει στην στην όξυνση και την αντιπαλότητα των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα, ενώ έπληξε περισσότερο εμάς αφού η ανεργία σε μας αγγίζει το 60% στις νέες ηλικίες. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


—Ποιο θεωρείτε σήμερα το καταρχήν γυναικείο ζητούμενο;
Την έξαρση της βίας και ειδικά της ενδοοικογενειακής, κάτι που επιβεβαίωσαν δραματικά οι δύο πρόσφατες φριχτές δολοφονίες γυναικών που θέλησαν να χωρίσουν τους συζύγους τους. Ακόμα και το σπίτι δεν είναι ασφαλής χώρος για τις γυναίκες. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα 9 στα 10 διαζύγια τα ζητούν γυναίκες – η οικονομική κρίση συμβάλλει βέβαια επίσης στην όξυνση και την αντιπαλότητα των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα, ενώ έπληξε περισσότερο εμάς αφού η ανεργία σε μας αγγίζει το 60% στις νέες ηλικίες.


—Κρίνοντας πάντως από το πώς αντιμετωπίζουν συχνότατα τα ΜΜΕ αλλά κι οι πολιτικοί τους αντίπαλοι τις γυναίκες πολιτικούς ακόμα και σήμερα, μια γυναίκα χρειάζεται περίσσια δύναμη για να εκτεθεί στα δημόσια πράγματα.
Σαφώς και τα δημόσια πρόσωπα θηλυκού γένους κρίνονται πολύ αυστηρότερα από τα αρσενικού. Διακρίσεις, σεξιστικός κι απαξιωτικός λόγος, αθέμιτος ανταγωνισμός... Η αξία, οι ικανότητες, η ίδια θηλυκότητά μας αμφισβητούνται διαρκώς. Η μετριότητα σε έναν επώνυμο άντρα συγχωρείται, εμείς πρέπει να είμαστε τέλειες σε όλα μας! Κάποιες μάλιστα σπεύδουν να υιοθετήσουν αρσενικά πρότυπα, υπηρετώντας έτσι την πατριαρχία καλύτερα κι από τους άντρες. Για να αλλάξουν αυτά χρειαζόμαστε εφαρμοσμένες πολιτικές ισότητας και περισσότερες γυναικείες παρουσίες σε βουλή, δημόσια διοίκηση, κέντρα αποφάσεων, γιατί όχι και στην προεδρία της Δημοκρατίας: στην τελευταία εκλογή, κάποιες είχαμε προτείνει τη Μαριέττα Γιαννάκου που παρότι συντηρητική διαθέτει πολλές ικανότητες κι ευρεία αντίληψη, ενώ δίνει κι έναν σπουδαίο αγώνα με την αναπηρία της. Προτίμησαν όμως τον Πάκη.


—Οι δηλώσεις και οι πρωτοβουλίες σας για την άρση του γυναικείου «άβατου» στον Άθω είχαν δημιουργήσει αίσθηση κάποια χρόνια πριν.
Χαμός είχε γίνει αλλά δεν δόθηκε δυστυχώς η ανάλογη συνέχεια. Ήμουν πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Δύο Φύλων όταν καταθέσαμε το σχετικό ψήφισμα. Ύστερα ήρθαν οι καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου (2001 και 2003). Είχα συζητήσει το θέμα ακόμα και με τον Πατριάρχη όταν βρέθηκα στο Φανάρι, που επικαλέστηκε την παράδοση. Αλλά ούτε στον προοδευτικό κόσμο βρήκαμε πολλούς πρόθυμους συμμάχους...


—Είχατε εκφραστεί θετικά και για την ιεροσύνη των γυναικών, θυμάμαι.
Βεβαίως διότι μπορεί να συνιστά μια ανατομική διαφορά λόγο αποκλεισμού από οποιονδήποτε χώρο ή αξίωμα. Αλλού η Εκκλησία έχει φιλελευθεροποιηθεί αρκετά, χειροτονούνται και οι γυναίκες. Υπάρχουν κι εδώ φωτισμένοι κληρικοί, είναι όμως ελάχιστοι. Η Ορθόδοξη Εκκλησία επιμένει να λειτουργεί αυστηρά πατριαρχικά και άρα αντιδημοκρατικά. Σκεφτείτε π.χ. πόσο απαράδεκτο είναι να ευλογούνται τα κοριτσάκια που βαπτίζονται έξω από το ιερό, ενώ τα αγοράκια μέσα... Ας όψεται η λεγόμενη ελληνική ιδιαιτερότητα!


—Την οποία εσείς πώς την ορίζετε;
Την εντοπίζω βασικά στα 400 χρόνια τουρκοκρατίας. Για να αλλάξει η κουλτούρα ενός λαού χρειάζονται τουλάχιστον 2-3 αιώνες κι εμείς δεν έχουμε καν υπάρξει για τόσο διάστημα ανεξάρτητο κράτος. Είμαστε ακόμα διχασμένοι ανάμεσα Δύση-Ανατολή, με την πλάστιγγα να γέρνει στη δεύτερη. Όπως βέβαια αναφέρω και στο βιβλίο, η Τουρκία του Κεμάλ έκανε εντυπωσιακά βήματα σε θέματα ισότητας ανδρών-γυναικών, ήταν πιο μπροστά κι από τη Δυτική Ευρώπη: Κατάργησε τη μαντίλα, έδωσε δικαίωμα εκπαίδευσης, ψήφου κ.λπ. Αντίστοιχα στην Ελλάδα γίνανε κάποια βήματα επί Βενιζέλου.

—«Σταθμό» για τα γυναικεία δικαιώματα στην Ευρώπη αποτέλεσε, διαβάζω, η Συνθήκη της Ρώμης το 1957.
Ναι γιατί θέσπισε ίσα εργασιακά δικαιώματα και ίσες αμοιβές για άντρες και γυναίκες – δεν το έκανε βέβαια τόσο για λόγους ευαισθησίας όσο οικονομικού ανταγωνισμού. Και εννοείται ότι οι περισσότερες χώρες άργησαν πολύ να ενσωματώσουν αυτές τις οδηγίες.


—Πώς άραγε κρίνετε οι «βετεράνες» φεμινίστριες τις Femen και τις νεότερες θεωρίες της αποδόμησης των φύλων που επιχείρησε η Τζούντιθ Μπάτλερ;
Ήμουν πάντα ανοικτή σε νέες ιδέες και η Μπάτλερ λέει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, όμως πιστεύω ότι τα φύλα είναι διακριτά. Όλοι βεβαίως διαθέτουμε ανδρικές και γυναικείες ορμόνες, άρα το ένα φύλο διαθέτει de facto ιδιότητες του άλλου. Σίγουρα δεν υπάρχει αυτό που λέμε τέλεια γυναίκα ή τέλειος άντρας. Νομίζω όμως ότι το ζήτημα δεν είναι να εξαλείψουμε τα βιολογικά φύλα αλλά το σύστημα των ανδρικών προνομίων και την πατριαρχία, γιατί από εκεί πηγάζουν οι διακρίσεις. Οι Femen τώρα προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή των ΜΜΕ με τρόπους «ακραίους» που δεν με βρίσκουν πάντα σύμφωνη, ωστόσο είναι κι αυτές μια δυναμική μειοψηφία που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την πλειοψηφία όπως οι πρώτες φεμινίστριες.

Άννα Καραμάνου: «Η μετριότητα σε έναν επώνυμο άντρα συγχωρείται, εμείς πρέπει να είμαστε τέλειες σε όλα μας» Facebook Twitter
Νομίζω όμως ότι το ζήτημα δεν είναι να εξαλείψουμε τα βιολογικά φύλα αλλά το σύστημα των ανδρικών προνομίων και την πατριαρχία, γιατί από εκεί πηγάζουν οι διακρίσεις. Οι Femen τώρα προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή των ΜΜΕ με τρόπους «ακραίους» που δεν με βρίσκουν πάντα σύμφωνη, ωστόσο είναι κι αυτές μια δυναμική μειοψηφία που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την πλειοψηφία όπως οι πρώτες φεμινίστριες. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


—Πολύς λόγος γίνεται επίσης για τον σεξισμό στη γλώσσα. Στον αντίποδα, προκρίνεται η χρήση της διπλής κατάληξης, ακόμα και το σύμβολο @ ως πιο «ουδέτερο».
Σαφώς και υπάρχει σεξισμός στην καθομιλουμένη κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολεί τους προοδευτικούς γλωσσολόγους. Εννοείται ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται το θηλυκό γένος όπου υπάρχει, να λέμε π.χ. πρέσβειρα, διοικήτρια, βουλεύτρια ή βουλευτίνα και όχι το αντίστοιχο αρσενικό όπως συνηθίζεται – όχι τυχαία! - ειδικά σε θέσεις εξουσίας. Συμφωνώ και με τη διπλή κατάληξη, εξάλλου η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται διαρκώς, βρίσκω όμως παρατραβηγμένη τη χρήση του @.


—Αντίπαλος ή σύμμαχος ο άντρας;
Τίποτα από τα δύο, απλά προσπαθούμε να συνυπάρξουμε! Ο άντρας μπορεί να είναι βέβαια και σύμμαχος υπό προϋποθέσεις. Άλλωστε θυματοποιείται κι ο ίδιος όντας διαρκώς υποχρεωμένος να δικαιολογεί την υποτιθέμενη ανωτερότητά του. Του «απαγορεύεται» να εκδηλώνει τα συναισθήματά του, να δείχνει ευάλωτος, να δακρύζει... Εκείνο που χρειάζεται στους άντρες είναι ένα κίνημα απαλλαγής τους από τα στερεότυπα του φύλου τους. Προσωπικά πάντως αγαπώ τους άντρες που δεν ντρέπονται να κλάψουν!


—Η διαμαρτυρία με την κότα στο Μαξίμου τις προάλλες χαρακτηρίστηκε επίσης σεξιστική κι ας την έκανε γυναίκα.
Βεβαίως ήταν και χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία να το πω! Δεν ξέρω τι είδους ακτιβισμό νόμιζε ότι κάνει εκείνη η γυναίκα. Διαφωνώ κι εγώ με την κυβερνητική πολιτική αλλά δεν μπορώ να σεβαστώ οποιονδήποτε διαιωνίζει κλισέ και προκαταλήψεις.


—Με το προσφυγικό να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, πόσο έχουν ευαισθητοποιηθεί οι Ελληνίδες φεμινίστριες για τις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες; Μόνο στα Εξάρχεια είδα τέτοιες πρωτοβουλίες.
Όχι, υπάρχει ενδιαφέρον και γίνεται δουλειά από πολλές ανθρωπιστικές και άλλες οργανώσεις, άσχετα αν αυτό γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Χρειάζεται φυσικά μια συνολική αντιμετώπιση του προσφυγικού – σώζεις μια ζωή, την επομένη ακούς στις ειδήσεις ότι χάθηκαν καμια εικοσαριά άλλες... Όσο υπάρχουν πόλεμοι κι ανέχεια, πρόσφυγες και μετανάστες θα καταφθάνουν συνεχώς σε μια Ευρώπη που στα μάτια τους παραμένει μια μυθική Γη της Επαγγελίας, παρότι η σημερινή Ευρώπη δεν είναι ακριβώς εκείνη που κάποτε οραματιζόμασταν.


—Για τις ομαδικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις της Πρωτοχρονιάς στη Γερμανία τι λέτε;
Βεβαίως και ήταν απαράδεκτες, καταλύουν κάθε κουλτούρα έμφυλης ισότητας, αξιοπρέπειας κι αλληλοσεβασμού. Όχι, δεν νομίζω πως ήταν κάτι οργανωμένο – σχετίζεται με μαζική ψυχολογία, στερήσεις κι απωθημένα, σεξουαλικά και πολιτιστικά. Παρόμοια σκηνικά είχαν συμβεί παλιότερα στο Σύνταγμα αλλά και κατά την «Αραβική Άνοιξη» στο Κάιρο. Αλλά η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι βέβαια τωρινό φαινόμενο, ούτε... «φερτό». Κάθε γυναίκα την έχει υποστεί όχι μία αλλά πολλές φορές στη ζωή της – όταν παύει να υφίσταται το πρόβλημα, καταλαβαίνεις πια ότι μεγάλωσες!


—Πώς κρίνετε τις μουσουλμάνες αλλά και κάποιες Δυτικές ακτιβίστριες που θεωρούν τη μαντίλα δικαίωμα;
Εννοείται διαφωνώ. Η μαντίλα – που προϋπήρχε του Ισλάμ - είναι σύμβολο διάκρισης, όχι αυτοδιάθεσης, γι΄αυτό και ήμουν πάντα υπέρ της απαγόρευσής της σε δημόσιους χώρους. Η ακάλυπτη γυναικεία κεφαλή καταδικαζόταν επίσης από τον χριστιανισμό, από τον ίδιο τον Παύλο, όμως στη Δύση καταφέραμε να απαλλαγούμε από τέτοια ανελεύθερα δεσμά, δεν γίνεται να επιστρέψουμε σε αυτά. Κάθε παράδοση είναι σεβαστή στον βαθμό που δεν προσβάλλει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και το αίσθημα προσωπικής αξιοπρέπειας. Δεν μπορούμε να ισοπεδώσουμε όλες τις κουλτούρες στο όνομα της αποδοχής του διαφορετικού. Φανταστείτε ότι πρόσφατα Γερμανός δικαστής δεν επικύρωσε διαζύγιο μουσουλμάνας που το ζήτησε επειδή την έδερνε ο άντρας της με το σκεπτικό ότι αυτό δεν είναι κατακριτέο στο Ισλάμ. Αν είναι δυνατόν! Γίνεται έπειτα να αποδεχτούμε π.χ. τους γάμους παιδιών ή την κλειτοριδεκτομή επειδή είναι, λέει, «έθιμο»; Κι όμως 3.000 κορίτσια την υφίστανται κάθε χρόνο, στην Αγγλία παρακαλώ, όχι στην Αφρική. Βεβαίως υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις και στην Ελλάδα, απλώς δεν είναι γνωστές. Να θυμίσω βέβαια κιόλας ότι στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ισχύει ακόμα η Σαρία και είναι απαράδεκτο που καμια κυβέρνηση ως τώρα δεν τόλμησε να την καταργήσει.


Info:

Το βίβλίο της Άννας Καραμάνου «Η Ευρώπη και τα Δικαιώματα των Γυναικών – ο εξευρωπαϊσμός σε Ελλάδα και Τουρκία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση

15

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν μαύρη: Η εξωπραγματική ιστορία της επιμελήτριας του JP Morgan

Βιβλίο / Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν μαύρη: Η εξωπραγματική ιστορία της επιμελήτριας του JP Morgan

Υπεύθυνη για τα πιο πολύτιμα αποκτήματα της ιδιωτικής συλλογής του διάσημου τραπεζίτη, η απέριττα κομψή βιβλιοθηκάριος Μπελ ντα Κόστα Γκριν ήταν μαύρη αλλά εμφανιζόταν ως λευκή στον αφρό της υψηλής κοινωνίας μέχρι και τον θάνατό της το 1950.
THE LIFO TEAM
Leslie Absher: «Κόρη κατασκόπου, queer κορίτσι» 

Βιβλίο / Κόρη κατασκόπου, queer κορίτσι, συγγραφέας

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Leslie Absher μάς ξεναγεί στο «Σπίτι με τα μυστικά», εκθέτοντας ταυτόχρονα την προσωπική της πορεία προς την απελευθέρωση, την «ελληνική» της εμπειρία και τις εντυπώσεις της από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολυτεχνείο - Ένα παραμύθι που δεν λέει παραμύθια»

Βιβλίο / Το Πολυτεχνείο έγινε κόμικ: Μια νέα έκδοση για μια μονίμως επίκαιρη εξέγερση

Παραμονές της φετινής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι εκδόσεις Red ‘n’ Noir κυκλοφόρησαν ένα έξοχο κόμικ αφιερωμένο σε αυτή, που το υπογράφουν ο συγγραφέας Γιώργος Κτενάς και ο σκιτσογράφος John Antono.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Μάλκολμ Λόουρι και το «Κάτω από το ηφαίστειο»

Βιβλίο / Το μεγαλόπνοο «Κάτω από το ηφαίστειο» του Μάλκολμ Λόουρι, μια προφητεία για την αποσύνθεση του κόσμου

Οι αναλογίες μεταξύ του μυθιστορηματικού βίου του Βρετανού συγγραφέα και του κορυφαίου έργου του είναι παραπάνω από δραματικές, όπως και αυτές μεταξύ της υπαρξιακής πτώσης του και του σημερινού, αδιέξοδου κόσμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Βιβλίο / Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Στο νέο του βιβλίο, «Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο Νικόλας Σμυρνάκης καταρρίπτει 23 μύθους που μας καταπιέζουν, βοηθώντας μας να ζήσουμε ουσιαστικότερα.
ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
https://en.wikipedia.org/wiki/Tawakkol_KarmanΑ! δηλαδή αν η παραπάνω γυναίκα μας μιλήσει για θέματα φύλου, εμείς θα ασχολούμαστε με την μαντήλα της.(επίσης γιατί μπλέκουμε τους ξυλοδαρμούς / γάμους παιδιών / ακρωτηριασμούς των γεννητικών οργάνων ....με ρούχα δεν το πολυαντιλαμβάνομαι, εκτός αν θεωρούνται ένα και το αυτό, που προφανώς δεν είναι)Παρεμπιπτόντως:"U.S. emergency rooms treated 123,355 high-heel-related injuries between 2002 and 2012, say researchers from the University of Alabama at Birmingham. More than 19,000 of those injuries occurred in 2011 alone."http://www.cbsnews.com/news/injuries-from-high-heels-on-the-rise/και γαμώ τις ελευθερίες...
Προφανώς κανέναν άνθρωπο δεν θα τον κρίνουμε *μόνο* από τη μαντήλα του.Ωστόσο είναι άστοχο να συγκρίνεις ενδυματολογικές επιλογές (όσο άβολες/μη πρακτικές κι αν είναι) με την κάλυψη τμήματος του κεφαλιού ή και του προσώπου μου επειδή θεωρώ ότι είναι άσεμνο να το βλέπουν οι άντρες και να σκανδαλίζονται από τις τρίχες μου.Επίσης, δεν υπάρχουν μέρη στον κόσμο όπου θα αντιμετωπιζόμουν ως έκφυλη και μίασμα επειδή φοράω... φλατ αντί για τακούνια."Μα το επιλέγουν με την ελεύθερη θέλησή τους" σε ακούω να μου απαντάς.Αν εγώ βγω κι αρχίσω να λέω, με τη θέλησή μου, μπαρούφες όπως "ε το πλύσιμο πιάτων δεν είναι αντρική δουλειά" ή "οι γυναίκες που έχουν πάει με πάνω από 3 είναι ξετσίπωτες" κλπ, αμέσως θα μιλήσουν όλοι για εσωτερικευμένο μισογυνισμό, και θα έχουν και μέγαλο δίκιο.Αλλά μια γυνάικα που εσωτερικεύει με τον πιο χειροπιαστό τρόπο την πατριαρχική καταπίεση αιώνων απλώς "τιμά τις πολιτισμικές της παραδόσεις"...Ηλίθιες παραδόσεις είχαμε κι εδώ (προίκα, "το σεντόνι", τα εγκλήματα τιμής κ.α.) αλλά τις αποβάλαμε, και αγωνιζόμαστε να αποτινάξουμε τα κατάλοιπά τους - όχι να αποδεχθούμε άλλες παρόμοιες.
Αυτό που λέω (και φυσικά είναι η προσωπική μου άποψη) είναι ότι ως φεμινιστικό άτομο του δυτικού (…λέμε τώρα) κόσμου και μη μουσουλμάνα-ος δεν θα ήθελα να μπαίνω, πλέον, σαν «μπροστάρης-ισσα» στις ενδυματολογικές επιλογές των γυναικών μουσουλμάνων.Υπάρχει ισλαμικός φεμινισμός, υπάρχουν φωνές από τον ίδιο και μέσα από τον ίδιο τον κόσμο που δεν είναι άλλωστε μία ομοιογενής μάζα. Υπάρχουν φεμινίστριες και lgbtq άτομα μουσουλμάν@ που αισθάνονται εξοστρακισμένοι και από τ@ς μουσουλμάν@ς αλλά ταυτόχρονα και από φεμινιστικούς+lgbtq χώρους και αυτό, για μένα, είναι απαράδεκτο. Ίσως πρέπει να πάψουμε να θεωρούμε ότι «εμείς» ξέρουμε πάντοτε τι είναι καλύτερο για τους άλλους.Θα πω εγώ στις κυρίες (*) ότι είναι «παραπλανημένες» και ότι πρέπει να «σωθούν»; Δεν νομίζω.(*)http://www.tikkun.org/nextgen/wp-content/uploads/2011/05/uddin_tshirt_cc_Laggard.jpghttps://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/e1/65/c2/e165c27c137fe476246bde272b9636f0.jpg
http://mystealthyfreedom.net/en/Όσον αφορά στη γυναίκες που δείχνεις, μπράβο τους που έκαναν κάποια (πολλά ίσως) βήματα παραπάνω από άλλες γυναίκες των κοινοτήτων τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει επιπλέον απόσταση να διανυθεί.Προσωπικά, πάντως, δεν διαχωρίζω τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε δυτικά και ανατολίτικα.Τι γίνεται πχ. με τους ομοφυλόφιλους; Προφανώς, το πρώτο και κύριο βήμα είναι να μην τους εκτελούν/φυλακίζουν. Αυτό σημαίνει ότι είναι περίεργο να λαχταρούν την πραγματική εξίσωση, όπως αυτή έχει επιτευχθεί σε πολλές δυτικές χώρες (όχι στη δική μας φυσικά) και την οποία αξίζουν ως ανθρώπινα όντα;Προφανώς δεν θα κυνηγούσα γυναίκες με μαντήλα να τους κάνω κήρυγμα για να "σωθούν", αλλά όταν εκφέρω δημόσια άποψη δεν θα φοβηθώ μη θίξω κάποια θρησκεία, όποια κι αν είναι αυτή. Οποιοσδήποτε πιστεύει πχ. ότι το προγαμιαίο σεξ είναι αμαρτία που επιφέρει τιμωρία (εγκόσμια ή, έστω, μεταθανάτια) πιστεύω ότι ναι, έχει πρόβλημα στις απόψεις του και δεν θα διστάσω να του το πω.
Αναφορικά με το link. Ναι, αυτό λέω υπάρχουν διάφορες τάσεις και προσεγγίσεις. Προτιμώ σίγουρα τις «δικές» τους φωνές όμως, εφόσον το θέμα τους αφορά κυρίως ή περισσότερο.http://www.rawa.org/index.phpΥπάρχει πολλή απόσταση να διανυθεί. Και υπάρχει αρκετή απόσταση να διανυθεί από ανθρώπους που μπορούν να φέρουν τον «πολιτισμένο» εαυτό τους σε θέση να κλωτσήσουν γυναίκα, μουσουλμάνα, σε κατάσταση εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα να αποβάλει στην Γαλλία, επειδή φοράει μαντήλα και επειδή το «διαφορετικό» είναι για τα σκουπίδια. http://www.todayszaman.com/latest-news_pregnant-muslim-woman-attacked-in-paris-loses-baby_318574.html...κάτι που δεν είναι το μόνο περιστατικό:http://www.dailymail.co.uk/news/article-3015112/Nine-months-pregnant-Muslim-woman-beaten-duo-France-dropped-children-school.htmlθέλω να πω ότι κάποιοι άνθρωποι είναι για πολλούς λόγους (όχι μόνο θρησκευτικούς) "πίσω από το Θεό", νομίζω όμως ότι υπερεκτιμούμε τον δικό μας ανθρωπισμό και προθέσεις.Είδομεν.(*)"Τι γίνεται πχ. με τους ομοφυλόφιλους; Προφανώς, το πρώτο και κύριο βήμα είναι να μην τους εκτελούν/φυλακίζουν. Αυτό σημαίνει ότι είναι περίεργο να λαχταρούν την πραγματική εξίσωση, όπως αυτή έχει επιτευχθεί σε πολλές δυτικές χώρες (όχι στη δική μας φυσικά) και την οποία αξίζουν ως ανθρώπινα όντα;"Συγνώμη, δεν είμαι σίγουρ@ οτι αντιλαμβάνομαι τι εννοείς και πώς έρχεται το liberation αυτών των ανθρώπων (αδελφών ημών) σε αντίθεση με την πεποίθησή μου ότι υπάρχουν φεμινιστικές και lgbtq φωνές από τον μουσουλμανικό κόσμο που δεν πρέπει να τις κάνουμε mute? ή κάτι χάνω;
Τα περιστατικά που αναφέρεις είναι εγκλήματα με δράστες ανθρώπους ρατσιστές που νομίζουν ότι είναι ανώτεροι λόγω της φυλής, της θρησκείας τους κλπ. Σίγουρα δεν τις έδειραν επειδή... δεν τις θεωρούν αρκετά φεμινίστριες. Όποιος ξυλοφορτώνει μια ανυπεράσπιστη γυναίκα, και δη έγκυο, είναι εξ ορισμού εχθρός του φεμινισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα.Εγώ πάλι, το ξανατονίζω, δεν θα πείραζα με οποιονδήποτε τρόπο μια μαντηλοφορούσα. Αλλά ναι, μου είναι δύσκολο να την αποδεχθώ ως απολύτως φεμινίστρια.Πιστεύει ότι άνδρες και γυναίκες μπορούν να κυκλοφορούν κρύβοντας/αποκαλύπτοντας το σώμα τους στον ίδιο βαθμό; Εκ του αποτελέσματος, συμπεραίνω πως όχι.Πιστεύει στην πλήρη σεξουαλική ελευθερία των γυναικών; Πιστεύει στο δικαίωμα στην άμβλωση; Πιστεύει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να ντρέπονται για το σώμα τους;Αν ναι, απορώ πώς συνάδει αυτό με τη μαντήλα. Αν όχι, λυπάμαι αλλά δεν είναι πραγματική φεμινίστρια. Είναι μια γυναίκα που διεκδικεί τα ακόμη πιο στοιχειώδη δικαιώματα στη ζωή, την εκπαίδευση και την ψήφο. Αυτά που εδώ τα θεωρούμε πλέον δεδομένα. Σα να λέμε "Για μουσουλμάνα, είναι φεμινίστρια" ( Αντίστοιχο με το "Για ελληνική ταινία, καλή είναι").Σε αυτό το πλαίσιο ήταν το σχόλιό μου για τους γκέι. Αλήθεια, αυτές οι γυναίκες, που ντρέπονται για το τριχωτό της κεφαλής τους, αναγνωρίζουν το δικαίωμα δυο γυναικών (ή ανδρών) να φιληθούν στο δρόμο; Να διεκδικήσουν ίσα δικαιώματα αναγνώρισης της σχέσης τους;
Δεν ξέρω τι πιστεύει κάθε μια τους. Για κάποιο λόγο εσύ φαίνεται να πιστευεις οτι είναι σηλίβδειν κατά της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος, κατά των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και κατά των lgbtq. Προκύπτει από κάπου αυτό;Υπάρχουν πολλων τυπων φεμινισμοί και φεμινίστριες.
Και εγώ δυσκολεύομαι να χωνέψω την προσκόληση στα πρότυπα, στις δίετες (που δεν αφορούν στην υγεία), στα lazer, στις αποτριχώσεις, στα χημικά στα μαλλια και στο σώμα, στα άβολα ρουχα και υποδήματα, στα ελειπή ρούχα οταν κάνει κρύο, στις πλαστικες, στις βαφες, στο να κυλιεσαι μέσα στη μεση του δρόμου και να χαμουρεύεσαι στους μείον 5, αλλά όλα αυτά είναι επιλογές τελικά, οπότε δεν (θα επρεπε να) μου πεφτει λόγος, έτσι; live and let live. Ακόμη κι αν μια γυναικα θελήσει να περπατήσει γυμνή στην ομόνια, θα σταθώ δίπλα της στο δικαίωμα να μην κινδυνεύει να βιαστεί, ούτε καν να ακουστει κάτι τέτοιο σαν λεκτική απειλή.Παρεμπιπτόντως τα πρωτεία στην εχθρική σταση κατα των τρανς και ουχι μόνον τα έχουν οι επωνομαζόμενες terfs (trans exclusionary radical feminists)http://sjwiki.org/wiki/Trans-exclusionary_radical_feminism#.VqlEhMvMT6c
1.Ναι πιστεύω ότι το να θεωρείς καταδικαστέο να φαίνεται το κεφάλι ή ο λαιμός σου γιατί θα προσβληθεί ο Θεός δεν είναι καλό δείγμα για τις απόψεις σου περί αυτοδιάθεσης. Το γιατί, σε θεωρώ πολύ έξυπνο άτομο για να χρειάζεται να σου το εξηγήσω.2.Συμφωνώ μαζί σου για το πρόβλημα της προώθησης της πλαστικής ομορφιάς αλλά ναι, οι μη συμμορφούμενες με αυτά είμαστε πολλές και δεν απειλούμαστε με τον τρόπο που απειλούνται πχ. οι μη μαντηλοφορούσες στην Αίγυπτο. Επίσης δεν αποτελεί καθόλου δυτική αποκλειστικότητα: http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2287961/Iran-named-nose-job-capital-world-SEVEN-times-rhinoplasty-operations-U-S-Iranian-women-strive-western-doll-face.html3.Καμία γυναίκα, ή άντρας, ή τρανς, δεν θα πρέπει να κινδυνεύει με βιασμό. Και πάλι, αυτή η απειλή υπάρχει στατιστικά περισσότερο για μη μαντηλοφορούσες σε χώρες όπου επικρατεί η χιτζάμπ (και για ένα σωρό γυναίκες που φορούν και χιτζάμπ και νικάμπ και μπούρκα), παρά για γυναίκα που θα στοχοποιηθεί λόγω της μαντήλας της σε δυτική χώρα.4.Οι TERFs δείχνουν πολύ γελοία άτομα. Εξακολουθούν να έχουν τόσο μεγάλη επιρροή; Σίγουρα πάντως όχι σ’ εμένα ή σε οποιονδήποτε γνωρίζω, αλλά τι να πω, δεν είμαι και το μέτρο σύγκρισης. Και το λινκ πάντως λέει ότι αποτελούν «a tiny subset of feminism». Έχουν αλήθεια τα πρωτεία σε σύγκριση με τους νεοναζί; Με τους ψεκασμένους εθνικιστές; Με τους φανατικούς ρεπουμπλικάνους; Με τους τζιχαντιστές;Γενικώς σε εκτιμώ πολύ βλαχάκι, αν δεν υπήρχε και το Ισλάμ σε αυτόν τον κόσμο θα τα βρίσκαμε στο 99,99% των θεμάτων.
Τι να σού πω προσωπικά και πάλι ειμαι υπέρ της ιντιβιντουαλικής προσέγγισης και κριτικής σκέψεως αναφορικά με την (όποια) πίστη. Εδώ υπάρχει χριστιανοφεμινισμός και queer theology. Πιστεύω οτι οι προοδευτικές αφηγήσεις είναι δυνατές για κάθε major θρησκεία. Και έχω την αίσθηση ότι το ισλάμ-μουσουλμανισμός-κοράνι χρησιμοποιείται ως η μόνη απλοϊκή αφήγηση για τα μοντέρνα δεινα. Και δυστυχώς είμεθα άμεσα χειραγωγήσιμοι ως άνθρωποι. Αν δεν υπάρχει θρησκεία, σίγουρα υπάρχει ή εφευρίσκεται κάτι άλλο.Τα (όποια) πρότυπα, πράγματι, δεν περιορίζονται στην δυτική-λευκή-χριστιανή. Αναρωτιέμαι ομως γιατι χρησιμοποιεις την φράση "ντρέπονται για τα μαλλιά τους", είναι σίγουρα αυτή η δική τους αφήγηση; Γιατί δεν έχει σημασία η δική τους αφήγηση.Παρεμπιπτόντως υπάρχουν εβραίες γυναίκες που όταν παντρεύτουν καλύπτουν τα μαλλιά τους με περούκα και/ή μαντήλι. Αυτό δεν το κάνουν μόνο σε τιποτε "πίσω απ'το θεό" γειτονιές στο ισραήλ, αλλά ειναι συνειδητή απόφαση γυναικών που έχουν μεγαλώσει στην αμερική. Και πάλι αυτό που λέω είναι ότι μπορεί να μην το αντιλαμβάνομαι, μπορεί να μην είναι του προσωπικού μου γούστου, αλλά ειλικρινά δεν μου πέφτει λόγος.Το 0,01% θυμάμαι αφορά την διαφωνία μας περί του μακαρίτη κουμανταρέα, είχες ένα φαγιούμ για αβαταρ τότε νομίζω.(Αστειεύομαι)
Και θα ήθελα να προσθέσω επίσης:"Επίσης δεν αποτελεί καθόλου δυτική αποκλειστικότητα"Συμφωνώ, αλλά ουπς!:women-strive-WESTERN-doll-faceΗ κανονικοποίηση της ομορφιάς με τα δυτικά πρότυπα, δηλαδή."Έχουν αλήθεια τα πρωτεία σε σύγκριση με τους νεοναζί;"Μα, ποιος μιλάει για τους νεοναζί; Ίσως δεν ήμουνα σαφής, εννοώ έχουν τα πρωτεία ως φεμινίστριες (terfs, swerfs και το φέρνω ως αντιπαραβολή στους προβληματισμούς σου στην στάση των μουσουλμάνων φεμινιστριών, σε σχέση με το θέμα. Η επιρροή τους όπως λέει και το άρθρο:"but an unduly influential one: legislators seeking feminist input will often get an academic TERF, who will then get transphobia into law.[12] Their doxxing,[13] trolling,[14] picketing,[15] and generally abusive behaviour has earned them the title of "Westboro Baptist Church of feminism"[16]; because they are to feminism what the WBC is to Christianity.[17] They are, in short, a hate group that by no means represents mainstream feminism.[18]"http://theterfs.com/terfs-trans-healthcare/Ενδέχεται το θέμα είναι ολίγον τι δυτικοσέντρικ, αλλά ακόμη και τώρα ακούω περιπτώσεις trans ατόμων που υφίστανται ανελέητο μπούλινγκ, από τα παραπάνω (με σκουζ) τσόκαρα."Καμία γυναίκα, ή άντρας, ή τρανς, δεν θα πρέπει να κινδυνεύει με βιασμό. Και πάλι, αυτή η απειλή υπάρχει στατιστικά περισσότερο για μη μαντηλοφορούσες σε χώρες όπου επικρατεί η χιτζάμπ (και για ένα σωρό γυναίκες που φορούν και χιτζάμπ και νικάμπ και μπούρκα), παρά για γυναίκα που θα στοχοποιηθεί λόγω της μαντήλας της σε δυτική χώρα".Αν μιλάμε για catcalling και λεκτική παρενόχληση πιθανόν. Αν μιλάμε για βιασμούς ... πραγματικά δεν το γνωρίζω αν οι γυναίκες που καλύπτουν το κεφάλι ή/και το σώμα τους αποτελούν λιγότερα θύματα βιασμού, από αυτές που δεν το κάνουν.[Δεδομένου, πάντα, ότι βιασμός δεν σημαίνει (μόνο) "άγνωστος είδε άγνωστη στο δρόμο την κυνήγησε με τον μπαλτά στο backalley και τη βίασε πίσω από έναν ξεχασμένο σκουπιδοτενεκέ, ενώ τα ουρλιαχτά της χάνονταν από το βουητό των διερχόμενων αυτοκινήτων ή κάτι τέτοιο".Το θέμα είναι ότι άνθρωποι κακοποιούνται ή/και και βιάζονται...μία λέμε ότι προκαλούσαν γιατί ήταν ντυμένοι ελαφρά, μία λέμε ότι η κάλυψη δημιουργεί μυστήριο και αισθησιασμό (*). Κατά την άποψή μου ....κολοκύθια με την ρίγανη. Όταν θέλεις να επιβληθείς στον άλλον, όταν έχεις μάθει πως θα πάρεις ότι "σου ανήκει", όταν δεν έχεις χωνέψει το νόουσιον της απόρριψης, όταν η κοινωνία σού κλείνει το μάτι και σού χτυπάει τον ώμο ...τότε δεν πα να είναι η άλλη σαν τη λατέρνα με γαρύφαλλο στο αυτί και την τσαχπινιά στο μάτι; δεν πα να φορά τσαντόρ και να έχει τυλιχτεί με γάζες σαν την μούμια; δεν πα να είναι -απλά- το παιδί της διπλανής πόρτας; Κινδυνεύει. (*) http://www.womenundersiegeproject.org/blog/entry/the-myth-of-how-the-hijab-protects-women-against-sexual-assault
Όσων αφορά της TERFs ναι, δεν είχα καταλάβει ότι μιλάς για τα πρωτεία εντός της φεμινιστικής κοινότητας – οπότε και συμφωνώ με αυτό που λες.Τώρα, αναφέρεσαι στις χασιδίστριες. Δεν μπορώ κι εγώ να πω ότι ξέρω το θέμα από μέσα, φυσικά, αλλά οι χασιδίστριες δεν πιστεύω ότι αποτελούν παράδειγμα για την ικανότητα ελεύθερης, αυτόνομης λήψης αποφάσεων. Οι περιοχές των χασιδιστών – σε μέρη όπως η ΝΥ ας πούμε – αποτελούν γκέτο το οποίο δεν αγγίζει ο δυτικός πολιτισμός. Οι περιορισμοί στην ελευθερία τους και η θεοκρατούμενη, ακραία πατριαρχική και καταπιεστική μικροκοινωνία τους μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις εξίσου ακραίες εκφάνσεις του Ισλάμ. Αν θες ρίξε μια ματιά σε αυτά:http://www.newyorker.com/magazine/2014/11/10/outcast-3http://www.haaretz.com/jewish/features/1.630005Γενικώς οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τους ακραίους ισλαμιστές (http://www.lifo.gr/now/world/72579). Όπως και οι αντίστοιχοι θρησκόληπτοι χριστιανοί εννοείται, έτσι; Το θέμα μου με το Ισλάμ είναι απλώς στο ότι οι ακραίες φωνές είναι πολύ πιο διαδεδομένες τις τελευταίες δεκαετίες, και επιδιώκουν τη συνεχή εξάπλωση της διδασκαλίας τους (ενώ πχ. οι χασιδιστές είναι λίγοι αριθμητικά και περιορίζουν τις καταπιεστικές τους μεθόδους εντός των ήδη υπαρχουσών κοινοτήτων τους μόνο).Όσον αφορά τις τελευταίες σου παραγράφους, το άρθρο που παραθέτεις είναι εξαιρετικό – και εκθέτει ακριβώς τις νοοτροπίες τις οποίες κι εγώ στηλιτεύω. Όπως λες κι εσύ, η σεξουαλικές επιθέσεις εμφανίζονται «όταν θέλεις να επιβληθείς στον άλλον, όταν έχεις μάθει πως θα πάρεις ότι «σου ανήκει» ». Ακριβώς έτσι είναι. Και φυσικά συμφωνώ ότι – δυστυχώς – τέτοιες νοοτροπίες συναντάμε σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, το male privilege καλά κρατεί και υπάρχει ακόμη πολλή και δύσκολη δουλειά να γίνει, παντού.Απλώς λέω ότι στον βαθιά ισλαμικό κόσμο είναι πολύ πιο διαδεδομένη αυτή η αντίληψη, πολύ πιο mainstream, πολύ πιο αποδεκτή από το σύνολο της κοινωνίας. Και η επιβολή (όχι μόνο μέσω της βίας, αλλά και μέσω της συστηματικής πλύσης εγκεφάλου, του παραδειγματισμού και της θρησκευτικής διδασκαλίας εξ απαλών ονύχων), η επιβολή λοιπόν της κάλυψης του γυναικείου σώματος είναι μέρος αυτής της κουλτούρας.«The Hijab makes them out as women belonging to the class of modest chaste women, so that transgressors and sensual men may recognize them as such and dare not tease them out of mischief»: Η φράση την οποία παραθέτει η αρθρογράφος εξηγεί, σε λίγες λέξεις, ανάγλυφα ποια είναι η πατριαρχική, σεξιστική νοοτροπία που επιβάλει την κάλυψη των γυναικών. Η αποδοχή του ανεξέλεγκτου σεξουαλικά άνδρα ως φυσικού δεδομένου, η αποδοχή της αντικειμενικοποίησης της γυναίκας που, όταν φανερώνει το δέρμα της και τα μαλλιά της, το κάνει, υποτίθεται, για να προκαλέσει την σεξουαλική διέγερση και την συνακόλουθη (αυτονόητη και δικαιολογημένη από την… αντρική φύση) επίθεση.Ίσως πιστεύεις ότι δεν έχω προσπαθήσει να εξετάσω την οπτική των γυναικών που επιλέγουν τη μαντήλα με δική τους (όπως υποστηρίζουν) θέληση. Έχω προσπαθήσει αλλά δεν με πείθουν. Θα σου φέρω 2 παραδείγματα: http://www.dazeddigital.com/artsandculture/article/26263/1/why-i-love-wearing-hijabΗ σύνοψη του κειμένου, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνομαι εγώ: Αφού παρτάρισα και έκανα γενικώς πράγματα του διαβόου, ξαναέγινα καλό και σεμνό κορίτσι (όπως είναι το σωστό). Πλέον με ενοχλούν οι σεξουαλικές προβολές των αντρών πάνω μου κι έτσι αποφάσισα να τυλίγομαι με πράγματα για να προστατεύομαι από το βλέμμα τους και να τους δηλώνω την ανώτερη ηθική μου υπόσταση (αντί να υψώσω τη φωνή μου απέναντι στην αντικειμενικοποίηση του γυναικείου σώματος).https://www.youtube.com/watch?v=_SYvYBxt_DgΗ συγκεκριμένη συμπαθέστατη κοπέλα μιλά συγκροτημένα και λογικά, ήταν ένα τσαφ από το να με πείσει. Δυστυχώς δε μπορώ να της απευθύνω ορισμένες ερωτήσεις, από την απάντηση των οποίων θα κρινόταν το αν θα με έπειθε τελικά: Όταν λένε ότι επιλέγουν το «σεμνό» ντύσιμο, εννοούν ότι τα υπόλοιπα ντυσίματα είναι άσεμνα; Κατανοώ την επιθυμία τους να αντισταθούν στη λαίλαπα της διαφήμισης και της σεξουαλικοποίησης των γυναικών, αλλά γιατί αυτό δεν γίνεται με τον απλό συνδυασμό χαλαρή μπλούζα/τζιν ή φόρμα/σνικεράκι; Αν θέλουν να υποβιβάσουν τόσο τον ρόλο που παίζει η εμφάνισή τους, γιατί βάφονται; Συμφωνώ με τη φράση «κανείς δε λέει σε μια γυναίκα ‘η ικανότητά σου να λύνεις προβλήματα φυσικής σε κάνει ελκυστική’» - αλλά από την άλλη, σάμπως το λέμε στους άντρες; And finally, the million dollar question: Καλά όλα αυτά, αλλά οι άνδρες γιατί δεν χρειάζεται να καλύπτουν κι αυτοί το κεφάλι τους;(Α, δεν θυμόμουν καθόλου ότι μ’ εσένα είχαμε πει περί Κουμανταρέα. Δεν θυμόμουν καν ότι είχα σχολιάσει σχετικά. Ο Μένης ήταν προσωπικός φίλος και ήξερα από πρώτο χέρι ότι δεν ίσχυαν οι κατηγορίες περί μισογυνισμού, αλλά δεν ήταν και παράλογο ότι απ’ έξω μπορούσε να εκληφθεί ως πραγματικό του πιστεύω μια πολύ κακοδιατυπωμένη φράση που επ’ ουδενί απέδιδε τη σκέψη του.)
Δεν έχει αγγίξει ο Δυτικός Πολιτισμός αυτές τις κάτωθι γυναίκες;https://vimeo.com/102178024:-) I wouldn't quite say so.Φυσικά όμως είναι λιγότεροι οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι και άρα η επιρροή τους.Προφανώς δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υφίσταται (και δεν είναι "in") ο φονταμενταλισμός στο Ισλάμ.Όμως οι ακραίες μορφές και οι ακραίες εκφάνσεις (για μένα εκτρώματα: isil, boko κ.λπ.) δεν ξεπηδούν ως μανιτάρια μία ωραία πρωία, υπάρχουν πολλοί λόγοι, που πάνε πολύ πίσω. Επίσης η "εναλλακτική" του εκάστοτε θρησκευτικού φονταμεταλισμού πολλές φορές προκύπτει όταν δεν έχει μείνει κάποια άλλη επιλογή....καλά κάποιοι καλύπτουν το κεφάλι και το σώμα τους(*), αλλά δεν είναι αυτό το θέμα(*)http://www.dreammakerministries.com/wordpress/wp-content/uploads/2012/08/islamic-men-clothing.jpghttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/The_cause_(foreground)_and_the_effect_(background),_Qom,_Iran.jpghttp://people.opposingviews.com/DM-Resize/photos.demandstudios.com/getty/article/18/150/78059749.jpg?w=600&h=600&keep_ratio=1Υποτίθεται ότι: Islamic teachings on Hijab for males can be divided into three categories:The Physical HijabSocial Hijab Hijab of the Eyeμε ρωτάς αν είναι απόλυτα συγκρίσιμο με τη γυναικεία βερσιόν; Φυσικά και όχι, πατριαρχία έχουμε, άλλωστε.Δεν θα ήθελα να μιλήσω εκ μέρους των εν λόγω γυναικών. Δεν είμαι μουσουλμάν@, ούτε -προφανώς- hijabi κ.λπ.To πράγμα δεν έχει να κάνει με το αν με πείθει, αυτό προσπαθώ να πω, αλλά αφήνω ένα περιθώριο, όπως αφήνω περιθώριο στην κοπέλα που ισχυρίζεται ότι "ξυρίζει τα μουστάκια" της από ΔΙΚΗ της επιλογή, επειδή έτσι της αρέσει ο εαυτός της (κι όχι επειδή αν τ' άφηνε θα έτρωγε το δούλεμα της αρκούδας και θα εισέπραττε πλήθος κοσμητικών επιθέτων και σηκωμένων φρυδιών).Τελοσπάντων είναι σκέψεις on progress. Τα γράφω όλα εν πολλή συντομία.ΥΓ. Εφόσον η αξιολογότατη συνομιλήτρια μου μπορεί να "καταθέσει" για το ποιον του μακαρίτη την πιστεύω, case closed! (Ήταν όμως μία ατυχής επιλογή, δεν μπορείς να πεις).…Κοίτα να δεις έχει κι ο καθένας τα αδύνατά του σημεία. Π.χ εγώ υποστηρίζω την άρρηκτη σχέση μεταξύ μισογυνισμού-σεξισμού-ομο/τρανφοβίας, αυτά δεν υφίστανται ως πλήρως διακριτά αντικείμενα στην σκέψη μου και αν μου ανάβουν τα λαμπάκια με τον μέσο str8 μισογύνη, συνήθιζαν να μου ανάβουν τα διπλάσια+ λαμπάκια αν θεωρούσα ότι το φερόμενο αντικείμενο είναι μισογύνης αλλά gay/lesbian. Όταν αισθάνεσαι "εκ των έσω" υπονόμευση είναι χειρότερα, that's all.
Όντως υπάρχουν άντρες που καλύπτοται εν μέρει, απλώς συνήθως η μερική κάλυψη του άνδρα υπάρχει σε κοινωνίες όπου η κάλυψη των γυναικών ξεπερνά την απλή μαντίλα και φτάνει σε ενδυμασίες που αποτελούν κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι γενικώς δυσανάλογο. Το λες άλλωστε, μιλάμε γιαα πατριαρχία, και στην πιο ξεκάθαρη μορφή της. Μου είναι αδύνατον να μην ενοχλούμαι όταν βλέπω τις αποτυπώσεις της στους ανθρώπους, τι να κάνω κι εγώ :)Καταλαβαίνω απόλυτα την αίσθηση προδοσίας όταν συναντάς μισογύνηδες γκέι ή ομοφοβικές φεμινίστριες κλπ. Είναι όντως έξτρα ανυπόφορο, ακόμη και για cis straights που δυσανασχετούμε εξίσου με όλες τις κοινωνικές αδικίες που εξακολουθούν να υπάρχουν, πόσω μάλλον να νιώθεις ότι δέχεσαι "φίλια πυρά".
Χαίρομαι που, στην τελευταία της απάντηση, εκφράζεται ξεκάθαρα για ορισμένα θέματα που ακόμη αντιμετωπίζονται ως *τζιζ* από πολλούς "προοδευτικούς" - οι οποίοι τοποθετούν τον σεβασμό στην πολιτισμική ταυτότητα (εκφρασμένη μέσω απαρχαιομένων βάρβαρων εθίμων) πάνω από την προστασία θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ίδιο προσδοκώ από κάθε παραγματική φεμινίστρια.