«Θλιβερός Τίγρης»: Η συγκλονιστική μαρτυρία της Νεζ Σινό που τη βίαζε εξακολουθητικά ο πατριός της όταν ήταν παιδί.

Η Χιονάτη που κοίταξε κατάματα το κακό Facebook Twitter
Η Νεζ Σινό είναι μια πολύ γενναία γυναίκα που κοίταξε κατάματα το κακό, αν και η ίδια δηλώνει πως δεν νιώθει κάποια περηφάνια για το γεγονός ότι επέζησε.
0

«NEIGE» ΘΑ ΠΕΙ ΧΙΟΝΙ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ και «Blanche-Neige» είναι η Χιονάτη. H Neige Sinno ήταν ένα μικροκαμωμένο λεπτεπίλεπτο κοριτσάκι με ξανθά μαλλιά και πράσινα μάτια που έμοιαζε να έχει βγει από κάποιο παραμύθι. Ζούσε με τη μητέρα της, τον πατριό της και τα τρία αδέλφια της –τα δύο ετεροθαλή– στις Άλπεις. Οι γονείς της ζούσαν μια μποέμικη ζωή στη φύση, τον χειμώνα εργάζονταν σε χιονοδρομικά κέντρα, το καλοκαίρι σε κάμπινγκ, έκαναν αγροτικές εργασίες και επισκεύαζαν το σπίτι τους. Η Νεζ, που της είχαν δώσει το όνομα ηρωίδας παραμυθιού των αδελφών Γκριμ, θα μπορούσε να έχει μια παιδική ηλικία όπως οποιοδήποτε άλλο κοριτσάκι. Μόνο που η Νεζ δεν υπήρξε οποιοδήποτε κοριτσάκι. Ο πατριός της τη βίαζε επανειλημμένα από την ηλικία των επτά ετών μέχρι και την εφηβεία της στο κελάρι του σπιτιού τους.

Η 47χρονη σήμερα Γαλλίδα μυθιστοριογράφος Νεζ Σινό είναι η συγγραφέας του συγκλονιστικού αυτοβιογραφικού Θλιβερός Τίγρης, που είναι η σπαρακτική εξομολόγησή της για το τι της συνέβη όταν ήταν παιδί. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις της Εστίας σε μετάφραση της Λίζυς Τσιριμώκου. Το βιβλίο έκανε πάταγο στη Γαλλία όταν κυκλοφόρησε το 2023 και υπήρξε το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς, ενώ απέσπασε και πλήθος βραβείων, μεταξύ των οποίων το Prix Femina και το Prix Goncourt des Lycéens.

Το 2000 η Νεζ Σινό θα καταγγείλει μαζί με τη μητέρα της τον βιασμό που υπέστη από τον πατριό της. Η δίκη θα γίνει δημόσια, ο πατριός της θα ομολογήσει την πράξη του και θα καταδικαστεί σε εννέα έτη φυλάκισης, από τα οποία, λόγω καλής διαγωγής, θα εκτίσει τελικά τα πέντε. Πολλά χρόνια μετά τη δίκη, η Σινό θα επιστρέψει ξανά για να αναψηλαφήσει το τραύμα της και να εξιστορήσει τι πέρασε στα χέρια αυτού του ανθρώπου.

Περικυκλώνει το θέμα από πολλές και ποικίλες πτυχές, επιχειρώντας να συλλάβει το νόημα –αν υπάρχει– που της διαφεύγει, προσπαθώντας να καταλάβει: γιατί; Γιατί συνέβη αυτό που της συνέβη αλλά και γιατί συμβαίνει και σε άλλους ανθρώπους και σε άλλες οικογένειες.

Το βιβλίο, ωστόσο, που ο τίτλος του (Triste Tigre) αποτελεί αναφορά στο ποίημα του Ουίλιαμ Μπλέικ «The Tyger», δεν είναι μόνο μια μαρτυρία για την ενδοοικογενειακή σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού ή η εξομολόγηση μιας γυναίκας damaged for life, «κατεστραμμένης διά βίου», όπως αποκαλεί η ίδια η Σινό τον εαυτό της. Είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα φαντάζεται ο αναγνώστης. Δεν περιέχει σχοινοτενείς περιγραφές όσων φρικιαστικών έζησε, δεν είναι αυτό το κέντρο της αφήγησης. Παρ’ όλα αυτά, δεν αποκρύπτει και τίποτα, λέει τα πράγματα με το όνομά τους και παραθέτει τα γεγονότα αυτούσια. Πρόκειται για ένα υβριδικό ανάγνωσμα που συνδυάζει τη μαρτυρία, την αυτοβιογραφία, την εξομολόγηση με το δοκίμιο, ενώ δεν στερείται λογοτεχνικών αρετών. Είναι μια εξερεύνηση ενός «άλλου τόπου», της «χώρας του ερέβους», σύμφωνα με την ίδια, και μια απόπειρα να κατανοήσει τις αιτίες και τα κίνητρα του ανθρώπου που αντίκρισε την αθωότητα στο πρόσωπο ενός παιδιού και αποφάσισε να την καταστρέψει γιατί μπορούσε.

σινο
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ. Νεζ Σινό, Θλιβερός Τίγρης, Μτφρ: Λίζυ Τσιριμώκου. Εκδ: Εκδόσεις της Εστίας. 

Με αξιοσημείωτη ψυχραιμία και διαύγεια προσπαθεί να μπει στη θέση του πατριού της και να ανιχνεύσει τι ήταν αυτό που τον ώθησε. Διερευνά τους μηχανισμούς και τις ψυχολογικές διεργασίες που τον παρακινούσαν να συνεχίζει τις νοσηρές πράξεις του και τον βοηθούσαν να διαχειριστεί το βάρος τους και τα ψέματα που έλεγε στον εαυτό του· όχι για να δικαιολογήσει το οτιδήποτε αλλά για να κατανοήσει. Δεν αναζητά την εκδίκηση αλλά την αλήθεια.

Το βιβλίο δεν ακολουθεί κάποια γραμμική αφήγηση, η συγγραφέας επανέρχεται ξανά στα γεγονότα από διαφορετικές διόδους κάθε φορά. Περικυκλώνει το θέμα από πολλές και ποικίλες πτυχές, επιχειρώντας να συλλάβει το νόημα –αν υπάρχει– που της διαφεύγει, προσπαθώντας να καταλάβει: γιατί; Γιατί συνέβη αυτό που της συνέβη αλλά και γιατί συμβαίνει και σε άλλους ανθρώπους και σε άλλες οικογένειες. Πετυχαίνει να ξεφύγει από το στενό πλαίσιο του ιδιωτικού τραύματος και να το αναγάγει στο συλλογικό κακό. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε: «είμαστε πολλές, είμαστε πολλοί», μας λέει. «Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άτομα ξυπνούν ή κοιμούνται μεταμορφωμένα σε κάποιον ή κάποιαν από εμάς. Ένας στρατών σκιών».

Η ίδια, μεγαλώνοντας, καταφέρνει να φύγει μακριά από την οικογενειακή εστία και τόπο του μαρτυρίου της. Θα σπουδάσει Αγγλική και Αμερικανική Λογοτεχνία, θα διδάξει στο πανεπιστήμιο, θα γίνει μητέρα ενός κοριτσιού, θα γράψει βιβλία και θα ζήσει στο Μεξικό με την οικογένειά της. Φαινομενικά σώθηκε, είναι μια επιζώσα. Δεν είναι έτσι όμως. Δηλώνει πως ποτέ δεν ξεφεύγεις, πως οι συνέπειες για τα θύματα εκτείνονται σε κάθε πλευρά της ζωής τους, πως αυτό που έζησε θα είναι πάντα εκεί και θα δηλητηριάζει κάθε στιγμή της καθημερινότητας. Μας ξεκαθαρίζει πως «το σήκω επάνω και προχώρα δεν είναι εφαρμόσιμο στην περίπτωση βιαιοπραγίας σε παιδί […] Έτσι και γίνεις θύμα μια φορά, είσαι πάντα θύμα. Και κυρίως, είσαι θύμα για πάντα. Ακόμα κι όταν το ξεπερνάς, δεν το ξεπερνάς πραγματικά».

Σώζει τελικά η λογοτεχνία; Η Σινό αμφισβητεί έντονα τις θεραπευτικές ιδιότητες της λογοτεχνίας και ισχυρίζεται πως δεν την έσωσε, παρόλο που έχει γράψει κι άλλα βιβλία και αποδείχθηκε σύμμαχός της στο συγκεκριμένο, στην προσπάθειά της να καταλάβει. Ανατρέχει σε αποσπάσματα από λογοτεχνικά βιβλία, άρθρα, δοκίμια και μαρτυρίες σχετικές με την ενδοοικογενειακή βία, όπως αυτή της Βιρτζίνια Γουλφ που είχε κακοποιηθεί από τους ετεροθαλείς αδελφούς της, αλλά και σε βιβλία της Τόνι Μόρισον, της Κριστίν Ανγκό και της Βιρζινί Ντεσπέντες. Επισημαίνει πως στη Λολίτα του Ναμπόκοφ έχει γίνει μια μεγάλη παρανάγνωση, απουσιάζει η φωνή της ίδιας της Λολίτας, την ακούμε μόνο μέσω του πατριού της, αλλά την ίδια ποτέ και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η μαρτυρία της και οι σκέψεις που καταθέτει μας βοηθούν πολύ να αντιληφθούμε κι εμείς λίγο καλύτερα κάποια κοινά μοτίβα σε ανάλογες ιστορίες κακοποίησης, όπως το γιατί ο περίγυρος ουσιαστικά συγκαλύπτει τον δράστη, γιατί οι μητέρες «ξέρουν, αλλά και δεν ξέρουν· δεν ξέρουν αλλά και ξέρουν», όπως γράφει χαρακτηριστικά, γιατί οι οικείοι βρίσκονται σε άρνηση μετά την αποκάλυψη του βιασμού, γιατί οι γείτονες σταματούν να μιλούν στα θύματα λες και φταίνε τα ίδια. Μετά την καταγγελία και τη δημοσιοποίηση της ιστορίας της, στο χωριό όπου μεγάλωσε σταμάτησαν να της μιλούν: «Κοίταξες το κακό κατάματα και τώρα κανείς δεν μπορεί πια να κοιτάξει εσένα». Όπως και στον μύθο της Μέδουσας, οι άνθρωποι γύρω της δεν άντεχαν πλέον να την κοιτούν, όταν έμαθαν τη δυσβάστακτη αλήθεια.

Στον απόηχο της υπόθεσης της Ζιζέλ Πελικό, της γυναίκας που έγινε σύμβολο κατά της σεξουαλικής βίας στη Γαλλία, όταν επιτέλους «η ντροπή άλλαξε στρατόπεδο», η συμβολή του Θλιβερού Τίγρη όσον αφορά τη συνειδητοποίηση της συλλογικής ντροπής που συνέχει αυτά τα εγκλήματα είναι τεράστια. «Αυτά τα άπλυτα, αυτή η ατίμωση, δεν είναι δική μου, είναι δική μας, ανήκει σε όλους μας», σημειώνει η συγγραφέας. Η Νεζ Σινό είναι μια πολύ γενναία γυναίκα που κοίταξε κατάματα το κακό, αν και η ίδια δηλώνει πως δεν νιώθει κάποια περηφάνια για το γεγονός ότι επέζησε. Το παρόν βιβλίο, στην εξαιρετική μετάφραση της Λίζυς Τσιριμώκου που πετυχαίνει να αποδώσει το νηφάλιο και αποστασιοποιημένο ύφος της συγγραφέως, είναι ένας άθλος όχι μόνο επειδή κατάφερε να το γράψει, διατρέχοντας ξανά την επώδυνη εμπειρία που τη σημάδεψε διά βίου, αλλά κυρίως για τον τρόπο που γράφτηκε: μια διαυγής και κρυστάλλινη ενατένιση της επικράτειας του απόλυτου κακού που επιτρέπει και σ’ εμάς να το κατανοήσουμε καλύτερα.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σεξουαλικοποίηση παιδιών

Οπτική Γωνία / Σεξουαλικοποίηση και προστασία παιδιών: Η αιχμηρή κορυφή ενός τεράστιου ζητήματος

Το ιδιαίτερο ζήτημα στην προστασία των ανηλίκων είναι ότι ο τρόπος που θα προστατευθούν εμπίπτει ολότελα στην εξουσία των προσώπων που τα «προσέχουν».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Portraits 2025 / Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γράφει έργα του φανταστικού για τους ακραία ρεαλιστικούς καιρούς μας

Η ολοκλήρωση της περίφημης «Τριλογίας του Δράκου της Πρέσπας» αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια από τις πιο απρόβλεπτες, ουσιαστικές και συνεπείς συγγραφείς μας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ