Ευρωεκλογές 2024

Τα ορόσημα της πορείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα ορόσημα της πορείας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ημερομηνίες-σταθμοί των ευρωεκλογών στη χώρα μας Facebook Twitter
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει τη συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 28 Μαΐου 1979.
0


• ΣΤΙΣ 28 ΜΑΪΟΥ 1979, στο Ζάππειο Μέγαρο, υπογράφηκε η συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Η Ελλάδα εντάχθηκε επίσημα στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες την 1η Ιανουαρίου 1981 και έγινε έτσι το δέκατο μέλος της Κοινής Αγοράς.

• Η Ελλάδα αποτέλεσε πλήρες μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από την 1η Ιανουαρίου 1981.

• Οι πρώτες ελληνικές ευρωεκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 1981, ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές. Στα υπόλοιπα εννέα κράτη-μέλη της τότε ΕΟΚ οι πρώτες ευρωεκλογές είχαν διεξαχθεί το 1979, όμως η Ελλάδα προσχώρησε σε αυτήν την 1η Ιανουαρίου 1981. Για τον λόγο αυτό η θητεία των 24 Ελλήνων ευρωβουλευτών διήρκεσε 2,5 χρόνια και όχι 5, έως τις ευρωεκλογές του 1984.

• Από τον Ιανουάριο του 1981 έως τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν διορισμένοι από τη Βουλή και η κατανομή των εδρών ήταν: Νέα Δημοκρατία 14, ΠΑΣΟΚ 7, ΕΔΗΚ 1, ΚΚΕ 1, ΚΟΔΗΣΟ 1.

Στις 19 και 20 Ιουνίου του 2000 η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη. Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ε.Ε. (ECOFIN), στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία, αποφάσισε την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ.

• 1η Ιουλίου - 31η Δεκεμβρίου 1983: Η Ελλάδα προέδρευσε της ΕΟΚ για πρώτη φορά το δεύτερο εξάμηνο εκείνης της χρονιάς. Μεταξύ των κύριων αποτελεσμάτων της Ελληνικής Προεδρίας του 1983 υπήρξαν η θέσπιση του νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού του 1983, η ουσιαστική πρόοδος στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων διεύρυνσης, η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα αφρικανικά κράτη και τα κράτη της Καραϊβικής και του Ειρηνικού για την υπογραφή της Σύμβασης LOMÉ ΙΙΙ και την υπογραφή της Συμφωνίας Συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΟΚ και την Κοινοτητα των Άνδεων.

Τα ορόσημα της πορείας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ημερομηνίες-σταθμοί των ευρωεκλογών στη χώρα μας Facebook Twitter
Οδός Πανεπιστημίου: Προεκλογικές καμπάνιες των κομμάτων στις ευρωεκλογές τη δεκαετία του ’80.

• Στις ευρωεκλογές της 17ης Ιουνίου του 1984 το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε ευρωβουλευτές τους Γεώργιο Μαύρο, Μανώλη Γλέζο, Παρασκευά Αυγερινό, Σπύρο Πλασκοβίτη, Γρηγόρη Βάρφη, Νικόλαο Βγενόπουλο, Χρήστο Παπουτσή, Νικόλαο Γαζή, Γεώργιο Ρωμαίο, Κωνσταντίνα Πανταζή. Η ΝΔ εξέλεξε τους Ευάγγελο Τοσίτσα-Αβέρωφ, Ιωάννη Μπούτο, Ιωάννη Τζούνη, Δημήτριο Ευρυγένη, Ευθύμιο Χριστοδούλου, Παναγιώτη Λαμπρία, Γιώργο Αναστασόπουλο, Μαριέττα Γιαννάκου, Κυριάκο Γεροντόπουλο. Το ΚΚΕ εξέλεξε τους Γρηγόρη Φαράκο, Βασίλειο Ευφραιμίδη, Δημήτριο Αδάμο, το ΚΚΕ Εσ. τον Λεωνίδα Κύρκο και η ΕΠΕΝ τον Χρύσανθο Δημητριάδη.

• Σε αυτές τις ευρωεκλογές, στις οποίες για πρώτη φορά ψήφισαν και οι νέοι άνω των 18 ετών, πρώτο κόμμα αναδείχθηκε και πάλι το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 41,6% (και 10 έδρες), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,5% σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 1981. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας (κατά 6,7%), φτάνοντας το 38,1% (και 9 έδρες). Έτσι, η αθροιστική δύναμη των δύο κομμάτων ανήλθε στο 79,7%, αποτελώντας ιστορικά το υψηλότερο ποσοστό του δικομματισμού σε ευρωεκλογές.

• 1η Ιουλίου - 31η Δεκεμβρίου 1988. Η δεύτερη Ελληνική Προεδρία ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη συζήτηση μειζόνων ζητημάτων, σχετιζόμενων με τον μελλοντικό ρόλο της Κοινότητας και το περιεχόμενο της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Κοινότητας, του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου και της περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς και οι γενικές συζητήσεις για τις σχέσεις Ανατολής-Δύσης.

• Οι ευρωεκλογές του 1989 διεξήχθησαν την Κυριακή 18 Ιουνίου, ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές. Η Ελλάδα εξέλεξε ξανά 24 ευρωβουλευτές, ενώ ο συνολικός αριθμός τους αυξανόταν από 434 σε 518. Πρώτοι βγήκαν για άλλη μια φορά οι Σοσιαλδημοκράτες, ακολουθούμενοι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους και την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

• Την 7η Φεβρουαρίου του 1992 υπογράφηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Η Συνθήκη αυτή ήταν το αποκορύφωμα διαβουλεύσεων για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας στην Ευρώπη που διήρκεσαν αρκετές δεκαετίες. Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών.

Τα ορόσημα της πορείας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ημερομηνίες-σταθμοί των ευρωεκλογών στη χώρα μας Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τις ευρωεκλογές της 17ης Ιουνίου του 1984 .

• 1η Ιανουαρίου - 31η Ιουνίου 1994: Μια Ελληνική Προεδρία τελείως διαφορετική από τις δύο προηγούμενες. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που εγκαθίδρυσε την Ε.Ε., είχε μόλις τεθεί σε ισχύ και μια σειρά από εξαιρετικά περίπλοκα και δύσκολα θέματα, σχετιζόμενα με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Η κινητήριος δύναμη πίσω από την Προεδρία υπήρξε η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ως εκ τούτου το πρόγραμμά της είχε καθαρά ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

• Οι ευρωεκλογές του 1994 διεξήχθησαν την Κυριακή 12 Ιουνίου στην Ελλάδα, όπως και στα υπόλοιπα έντεκα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι έδρες της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυξήθηκαν κατά μία (από 24 σε 25) λόγω μικρής αύξησης του πληθυσμού που είχε καταγραφεί στην απογραφή του 1991.

• Οι ευρωεκλογές του 1999 διεξήχθησαν την Κυριακή 13 Ιουνίου. Το εκλογικό σύστημα ήταν η απλή αναλογική, με τη διαδικασία της λίστας και ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

• Στις 19 και 20 Ιουνίου του 2000 η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη. Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ε.Ε. (ECOFIN), στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία, αποφάσισε την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2002 τα τραπεζογραμμάτια και κέρματα ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία στην Ελλάδα ταυτόχρονα με τα άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ. Η μετάβαση στο ευρώ ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2002.

• 1η Ιανουαρίου - 31η Ιουνίου 2003: Η παρουσίαση του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και η τελετή υπογραφής της συνθήκης ένταξης των 10 υποψήφιων χωρών αποτέλεσαν δύο γεγονότα-ορόσημα στην εξέλιξη της Ε.Ε., κατά την τέταρτη Ελληνική Προεδρία.

• Οι ευρωεκλογές του 2004 διεξήχθησαν την Κυριακή 13 Ιουνίου στην Ελλάδα και ταυτόχρονα στα υπόλοιπα 24 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Το εκλογικό σύστημα ήταν η απλή αναλογική, με τη διαδικασία της λίστας και ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι έδρες της Ελλάδας μειώθηκαν κατά μία (24 από 25). Το ποσοστό αποχής έφτασε στο 36,78%.

• Στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 πραγματικός νικητής αναδείχθηκε η αποχή, που έφτασε το 47,37%. Το εκλογικό σύστημα ήταν η απλή αναλογική, οι ευρωβουλευτές εξελέγησαν με τη διαδικασία της λίστας και ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ οι έδρες της Ελλάδας μειώθηκαν κατά δύο (22 από 24).

• 1η Ιανουαρίου - 31η Ιουνίου 2014: Η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. (πέμπτη Ελληνική Προεδρία) σε μια περίοδο επιβαρυμένη από την υπό εξέλιξη οικονομική κρίση και τις οδυνηρές συνέπειές της στην κοινωνική σφαίρα.

Τα ορόσημα της πορείας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ημερομηνίες-σταθμοί των ευρωεκλογών στη χώρα μας Facebook Twitter
Η πανηγυρική σύνοδος για την υποδοχή της Ελλάδας στην (τότε) ΕΟΚ.

• Οι ευρωεκλογές του 2014 διεξήχθησαν στην Ελλάδα στις 25 Μαΐου. Το εκλογικό σύστημα ήταν η απλή αναλογική και για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η διαδικασία επιλογής βουλευτών με σταυρό αντί για λίστα. Η Ελλάδα είχε δικαίωμα εκλογής 21 ευρωβουλευτών, ενός λιγότερου από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, λόγω της εισόδου της Κροατίας στην Ε.Ε. και της ανακατανομής των εδρών.

• Το 81% των Ευρωπαίων αλλά και το 78% των Ελλήνων πιστεύει ότι η φετινή προσέλευση στις κάλπες είναι εξαιρετικά σημαντική, δεδομένης της υφιστάμενης γεωπολιτικής κατάστασης.

• Έξι στους δέκα Ευρωπαίους ενδιαφέρονται για τις φετινές ευρωεκλογές, στις 6-9 Ιουνίου, 11% περισσότεροι απ’ όσους δήλωναν ότι ενδιαφέρονταν για τις εκλογές του Μαΐου του 2019. Παρόμοιο ποσοστό παρατηρείται και στην Ελλάδα (60%).

• Στην Ελλάδα το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει τον Ιούνιο, ενώ το 76% λέει πως είναι πιθανό να ψηφίσει. Παράλληλα, το 78% των Ελλήνων πολιτών φαίνεται να αναγνωρίζει την υψηλή σημασία της συμμετοχής στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης.

Ευρωεκλογές 2024
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί σάρωσε η ακροδεξιά στη Γαλλία;

Οπτική Γωνία / Πού οφείλεται η τρομακτική άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία;

Η κίνηση υψηλού ρίσκου από τον Μακρόν, ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά που έχει «κανονικοποιήσει» πλήρως το ακροδεξιό αφήγημα της Λεπέν και τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από την Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: «Δεν ήμουν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την Ελληνική Λύση - Όλη αυτή η παρωδία να σταματήσει εδώ» λέει ο στρατηγός ε.α. Φράγκος

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: «Δεν ήμουν υποψήφιος με την Ελληνική Λύση, η παρωδία να σταματήσει εδώ» εκρήγνυται ο στρατηγός Φράγκος

Πολλοί θεωρούσαν ότι ο Εμμανουήλ (Φραγκούλης) Φράγκος είναι ο στρατηγός Φράγκος ή συγγενής πρώτου βαθμού με τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ - «Δέχομαι αναρίθμητα τηλέφωνα και μηνύματα με τα οποία με συγχαίρουν για τη δήθεν εκλογή μου με το κόμμα της Ελληνικής Λύσης» έγραψε ο στρατηγός
THE LIFO TEAM