Τα πρόσωπα: ο Βίγιου, η Αθηνά, ο Αντουάν, η Σαν Σου Κί στο δικαστήριο,  ο Κωστής μας, η Τζωρτζίνα, ο Παναγιώτης, η Ελένη, η Λάγια, η κυρα-Ρήνη από την Ηρακλειά, ο Μπάμπης Γιωτόπουλος, η Τζούλια, η Ζυράννα εις διπλούν, ο Βύρωνας, ο παπα-Μιχάλης από το Φουρνί της Κρήτης, η Σώτη Τριανταφύλλου…

 

Πριν από λίγο καιρό η Λάγια μου έγραψε : «σου στέλνω μερικά από τα πορτραίτα, κάποια τα υποστηρίζω σφόδρα, με κάποια άλλα είμαι οκέι. Είχα δάσκαλο τον  Τέτση και πολύ μου θύμωσε που παράτησα την ζωγραφική  (με πίστευε και η Βακαλό και ο Γουναρίδης)  και έφυγα για να κάνω σινεμά (σιγά μην έφυγα για το σινεμά για να γνωρίσω τον κόσμο έφυγα..)  Όπως και να ‘χει πολλοί φίλοι ζωγράφοι με έσπρωξαν να ζωγραφίζω και να εκθέσω ... στα πορτραίτα έδωσα τα ονόματα των μοντέλων, π.χ. ο Παναγιώτης είναι ο Τέτσης, η Ελένη είναι η Βακαλό, η Τζούλια μια γνωστή Αγγλίδα γλύπτρια,… η σειρά που θα έρθουν είναι λίγο παρδαλή, σόρυ…»

 

Το βασικό είναι ότι τα πρόσωπα ταίριαξαν απόλυτα απέναντι και δίπλα στα βιβλία γιατί τα βήματά τους μια ζωή έπαιρναν τους ίδιους δρόμους, στα Παρίσια στα Λονδίνα, στα χωριά και στα νησιά και στα σινεμά. Όλος ο κόσμος μια σελίδα ήταν μέχρι χτες. Η Λάγια κατάφερε να συνθέσει εποχή και χαρακτήρες με μια ζωγραφική άγρια θα έλεγα, αρχετυπική, ανεπεξέργαστη και, λίγο πιο πέρα, μια “peinture de geste”, «ζωγραφική της χειρονομίας», της ψυχικής δράσης που οδηγεί το χρωστήρα να αιχμαλωτίσει την κεντρική ιδέα του εικονιζομένου.  

 

Η Λάγια Γιούργου γεννήθηκε στο Ηράκλειο και  σπούδασε στην Αθήνα στη Σχολή Βακαλό με δασκάλους  τον Παναγιώτη Τέτση , τον Δανιήλ Γουναρίδη κ.α.  Δούλεψέ σαν γραφίστας ενώ παράλληλα φοιτούσε  στην ΑΣΚΤ [εργαστήρια εφαρμογών -χαρακτική]. Στα τέλη του ΄70  πήγε στο Λονδίνο να σπουδάσει κινηματογράφο στο L.I.F.S.

 

Επιστρέφοντας  στην Ελλάδα γύρισε πέντε ταινίες μεγάλου μήκους με δικά της σενάρια, είκοσι περίπου ντοκιμαντέρ και ανέβασε τρία θεατρικά έργα. Έγραψε σενάρια και για  άλλους σκηνοθέτες, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με το περιοδικό Σύγχρονος κινηματογράφος, αλλά και το περιοδικό Playboy γράφοντας συνεντεύξεις και κριτικές. Τον Οκτώβριο 2023 η Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου Κρήτης φιλοξένησε έκθεσή της με τοπία.