Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια Facebook Twitter
Άγγελος Μεργές, landlocked, 2024. Με την ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Γκαλερί Kalfayan, Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
0

Αντικρίζοντας τα έργα του Άγγελου Μεργέ στους τοίχους της γκαλερί Καλφαγιάν στην οδό Χάριτος, το πρώτο πράγμα που κλέβει την προσοχή είναι τα χρώματα: ηλεκτρισμένα έργα μικρότερης και μεγαλύτερης κλίμακας που μοιάζουν να φωσφορίζουν μέσα στο σκοτάδι, φωτεινοί και έντονοι χρωματισμοί που δεν συναντάς συχνά στην ελληνική αναπαραστατική ζωγραφική. Ανθρώπινα μέλη ή κορμιά με έντονο περίγραμμα σε φόντο που υπαινίσσεται τη θάλασσα, τη στεριά, τη φύση, την αύρα της παραλίας. Σιωπηλές και απρόσωπες φιγούρες, άλλοτε μοναχικές και άλλοτε σε ομάδες, μέσα σε ένα γήινο μικροσύμπαν· νομίζεις ότι αν τις αγγίξεις θα καείς. 

Ωστόσο, οι ίδιες δεν καίγονται κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, βρίσκονται εκτός εποχής, off season, όπως λέει και ο τίτλος της έκθεσης που θα παρουσιάζεται μέχρι τις 3 Μαΐου, στην Γκαλερί Καλφαγιάν στο Κολωνάκι. Αυτοί οι λουόμενοι του Μεργέ, οι παραθεριστές εκτός τουριστικής περιόδου, θυμίζουν περισσότερο περιφερόμενες ή στατικές φιγούρες, δανεισμένες από ταινία του Αντονιόνι. Ωστόσο, είναι δημιουργήματα ενός νέου σε ηλικία ζωγράφου (γεν. 1989) που ζει και εργάζεται στην Κεντρική Ευρώπη, στη Ζυρίχη της Ελβετίας, έχοντας ξεκινήσει την πορεία του από τη Χίο, όπου μεγάλωσε, και την Αθήνα στη συνέχεια, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ.

Οι καλοκαιρινές επισκέψεις του Άγγελου Μεργέ στο νησί καταγωγής του, τη Χίο, τον κάνουν να νοσταλγεί τα χρόνια της παιδικής αθωότητας, τη θερινή ραστώνη και τα ημίγυμνα σώματα, αλλά από την άλλη οι εικόνες απελπισμένων ανθρώπων που καταφθάνουν μπολιάζουν τη συνείδησή του με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει ομολογήσει ότι, ζωγραφίζοντας, ήθελε να ξεφύγει από την παράδοση της ελληνικής μεταπολεμικής ζωγραφικής με τα μουντά και σκοτεινά χρώματα· ότι δανείζεται στοιχεία και θεματικές από την καλλιτεχνική φωτογραφία και ότι για εκείνον έχει σημασία η εντύπωση που αποτυπώνεται στον θεατή στην πρώτη του επαφή με το ζωγραφικό έργο. Το αποτέλεσμα είναι πράγματι ακριβώς αυτό: έργα που «λάμπουν» ακόμα και μέσα στη σκοτεινιά, χάρη σε μια παλέτα ζεστών και κρύων, και οπωσδήποτε έντονων χρωμάτων. Η θεματική του αφομοιώνεται από το προσωπικό του στυλ και γίνεται ένας συνδυασμός ζεστασιάς και ψυχρότητας εν μέσω του φυσικού περιβάλλοντος.

Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια Facebook Twitter
Άγγελος Μεργές, vantage point 3, 2025. Με την ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Γκαλερί Kalfayan, Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Οι καλοκαιρινές επισκέψεις του Μεργέ στο νησί καταγωγής του, τη Χίο, τον κάνουν να νοσταλγεί τα χρόνια της παιδικής αθωότητας, τη θερινή ραστώνη και τα ημίγυμνα σώματα, αλλά από την άλλη οι εικόνες απελπισμένων ανθρώπων που καταφθάνουν, έχοντας αποδράσει από πολέμους και απολυταρχικά καθεστώτα, μπολιάζουν τη συνείδησή του με τη σύγχρονη αυτή πραγματικότητα. Έτσι, όλα μπλέκονται στη φαντασία του καλλιτέχνη και γίνονται ένα· τόσο που ο ίδιος αδυνατεί να ξεχωρίσει τη χαρά και τη χαλάρωση από την απόδραση και την αναγκαστική άφιξη στη «γη της επαγγελίας» ‒τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι ο πρώτος σταθμός των προσφύγων, εφόσον καταφέρουν να φτάσουν μέχρι εκεί.

Πρόκειται για μια ζωγραφική αναπαραστατική και αφαιρετική μαζί, που ωστόσο είναι υποβλητική, για μια προσωπική τεχνοτροπία με κεντρική αναφορά τον άνθρωπο, πέρα από την εντοπιότητα και τις αναγνωρίσιμες ταυτότητες. Τι σημασία μπορεί να έχουν, εξάλλου, οι ταυτότητες για έναν εκπρόσωπο της γενιάς που μεγάλωσε εν μέσω ειδήσεων παγκόσμιας φρίκης και εξευτελισμού, δεχόμενη καθημερινό βομβαρδισμό απ’ όσα εμφανίζονται στις οθόνες των κινητών, των τάμπλετ, των λάπτοπ;

Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια Facebook Twitter
Άγγελος Μεργές, vessels, 2024. Με την ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Γκαλερί Kalfayan, Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Ο Άγγελος Μεργές δεν συνεχίζει απλώς την ελληνική ζωγραφική παράδοση αλλά έχει διευρύνει τη ζωγραφική του γλώσσα και τις θεματικές του και εκτός Ελλάδας, κι αυτό τον μετατρέπει αυτομάτως σε διεθνή καλλιτέχνη με τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της παγκόσμιας σφαίρας. Τα έργα που εκθέτει τώρα στην Αθήνα διαθέτουν ακριβώς την οικουμενική διάσταση και την εικαστική δύναμη ενός απολύτως σύγχρονου καλλιτέχνη. Παράλληλα, ετοιμάζεται για τη συμμετοχή του στην επερχόμενη έκθεση «Why look at animals? Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή» του ΕΜΣΤ, που θα εγκαινιαστεί στις15 Μαΐου.

Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια Facebook Twitter
Άγγελος Μεργές, the short straw 2, 2025. Με την ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Γκαλερί Kalfayan, Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT