Πρόκειται για μία σπάνια συλλογή από πενήντα περίπου ιστορικά πανιά με συμβολικές προεκτάσεις, που σημάδεψαν σημαντικές στιγμές στον Ελλαδικό χώρο, από την αρχαιότητα μέχρι τον Γενάρη του 1822, όταν και καθιερώθηκε από τη  Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, η ενιαία Ελληνική γαλανόλευκη σημαία με τον Σταυρό.

 

Ο επισκέπτης της έκθεσης καλείται να δει από κοντά αυτή τη μεγάλη ποικιλία από εμβληματικά πανιά που είτε συναντά μεμονωμένα σε διάφορα μουσεία της Ελλάδας και λόγω ιστορικότητας απαγορεύεται να μετακινηθούν, είτε γνωρίζει μέσα από γραπτές αναφορές, είτε πλάθει με τη φαντασία του μέσα από μύθους.

 

Η εικαστικός Μαιρηλί Χαραμή αναπαράγει μια σειρά από λάβαρα, φλάμουλες, θυρεούς,  μπαϊράκια, παντιέρες, φλάμπουρα και σημαίες που σημάδεψαν τον τόπο μας. Άλλοτε σε φυσικό μέγεθος, άλλοτε σε αναλογία.

 

Η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί λινά υφάσματα που τα βάφει με φυτικές βαφές, τα ζωγραφίζει, τα κεντά και τα ράβει στο χέρι με τεχνικές εποχής σε μια προσπάθεια να αποδώσει το ύφος και τη εικόνα των αυθεντικών.

 

Για κάθε σημαία, υπήρξαν πάμπολλοι αγωνιστές που πολέμησαν με πάθος. Κάποιοι μαλιστα την υπερασπίστηκαν με την ίδια τους τη ζωή. Όμως προηγήθηκαν μανάδες που έγνεσαν μαλλιά, αδερφάδες που έβαψαν νήματα, γυναίκες που ύφαναν, ονειροπόλοι που σχεδίασαν, τεχνίτες που ζωγράφισαν, κορίτσια που κέντησαν.

 

Σήμερα,  περισσότερα από 200 χρόνια μετά από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του Έθνους μας, πόντο-πόντο, βελονιά-βελονιά, ας ακολουθήσουμε τα χνάρια τους μέσα από αυτήν την εικαστική περιπλάνηση. Με σεβασμό και τιμή.