Αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα «καθυστερεί» την περίοδο των τυφώνων στις ΗΠΑ

Αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα «καθυστερεί» την περίοδο των τυφώνων στις ΗΠΑ Facebook Twitter
Αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα αναστέλλει την περίοδο των τυφώνων ΗΠΑ (Pixabay)
0

Η αφρικανική σκόνη που αναμένεται να φτάσει στις ακτές των ΗΠΑ από τη Σαχάρα θα καθυστερήσει την περίοδο των τυφώνων, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Μετά από την σύντομη έναρξη της σεζόν των τυφώνων στις ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια στα τροπικά καιρικά φαινόμενα την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, χάρη στην μεταφορά αφρικανικής σκόνης από την Σαχάρα στις ΗΠΑ, η οποία φαίνεται σε δορυφορικές εικόνες να ξεκινά από τη δυτική ακτή της Αφρικής.

Τα καιρικά μοντέλα πρόβλεψης δείχνουν ότι η σκόνη κινείται πέρα από τις τροπικές περιοχές και μέχρι τον Κόλπο του Μεξικού μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι θα ταξιδέψει πάνω από περίπου 8.000 χλμ, λέει ο μετεωρολόγος του CNN, Haley Brink.

«Μεγάλοι αμμόλοφοι σκόνης της Σαχάρας κατευθύνονται συνήθως προς τον Ατλαντικό Ωκεανό από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου. Κάθε τόσο, όταν ο όγκος της σκόνης είναι αρκετά μεγάλος και οι άνεμοι είναι ευνοϊκοί για τη μεταφορά τέτοιου όγκου, η σκόνη μπορεί να ταξιδέψει χιλιάδες μίλια πέρα από τον Ατλαντικό και στις ΗΠΑ».

Αν και η σκόνη είναι μια ορατή ένδειξη ότι θα υπάρχει μικρή ή καθόλου τροπική εξέλιξη στο καιρό, αυτός δεν είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν θα εξελιχθούν τροπικά φαινόμενα.

«Η σκόνη είναι το ορατό μέρος της μειωμένης ανάπτυξης τροπικών φαινομένων στην περιοχή», εξηγεί ο μετεωρολόγος του CNN Chad Myers.

«Οι βασικοί παράγοντες για τον περιορισμό της ανάπτυξης τροπικών καταιγίδων, είναι ο ξηρός αέρας και η πρόσθετη κατακόρυφη διάτμηση των ανέμων, δηλαδή η μεταβολή στην ταχύτητα ή η κατεύθυνση τους, μαζί με τη σκόνη».

Για να σχηματιστεί ένας τυφώνας, χρειάζεται ελάχιστη ή καθόλου διάτμηση αέρα και μια πολύ υγρή ατμόσφαιρα.

Όταν η σκόνη όπως αυτή ταξιδεύει πέρα από τον ωκεανό, «τα σωματίδια σκόνης που είναι ψηλά στην ατμόσφαιρα μπορούν να διασκορπίσουν το φως του ήλιου και να δημιουργήσουν μερικά από τα πιο ζωντανά ηλιοβασιλέματα», λέει ο Brink.

Με πληροφορίες του CNN

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Περιβάλλον / JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, κινδυνεύει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου έως το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι και συνδικάτα προειδοποιούν για ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση
LIFO NEWSROOM
Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Περιβάλλον / Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άγρια λουλούδια σε αστικά εδάφη μπορεί να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα στις μέλισσες - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια των επικονιαστών
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Θανατηφόρες πλημμύρες και καταιγίδες έπληξαν πάνω από 400.000 ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024

Η ευρωπαϊκή έκθεση για την κατάσταση του κλίματος «αποκαλύπτει» τον αντίκτυπο των ορυκτών καυσίμων στην ήπειρο κατά τη διάρκεια των θερμότερων 12 μηνών που έχουν καταγραφεί ποτέ
LIFO NEWSROOM