Ο πιο «μοναχικός» βάτραχος του κόσμου βρήκε ταίρι και δεν θα εξαφανιστεί το είδος του

Ο πιο «μοναχικός» βάτραχος του κόσμου βρήκε ταίρι και δεν θα εξαφανιστεί το είδος του Facebook Twitter
Αριστερά ο Ρομέο, ο πιο μοναχικός βάτραχος του κόσμου και δίπλα η Ιουλιέτα.
0

Ένας βάτραχος που πιστεύεται πως είναι ο τελευταίος του είδους του σε ολόκληρο τον κόσμο βρήκε επιτέλους ταίρι και έπαψε να απειλείται με εξαφάνιση. 

Ο Ρομέο, που είναι γνωστός ως ο «πιο μοναχικός βάτραχος στον κόσμο», έχει περάσει τα τελευταία 10 χρόνια ζώντας απομονωμένος σε ένα ενυδρείο της Βολιβίας. Και τώρα οι ερευνητές υποστηρίζουν πως κατάφεραν να του βρουν ταίρι μετά από μια αποστολή σε ένα απομακρυσμένο δάσος της χώρας. 

Συγκεκριμένα αιχμαλώτισαν σε ένα ρυάκι πέντε βατράχους του είδους Sehuencas με σκοπό την αναπαραγωγή και επανένταξή τους στην φύση. 

Ο πιο «μοναχικός» βάτραχος του κόσμου βρήκε ταίρι και δεν θα εξαφανιστεί το είδος του Facebook Twitter
Ψάχνοντας βατράχια στα ρυάκια της Βολιβίας.

Η Teresa Camacho Badani, επικεφαλής του τμήματος Ερπετολογίας στο Museo de Historia Natural Alcide d'Orbigny θεωρεί πως τα αντίθετα έλκονται, ακόμη και στα βατράχια και είναι αισιόδοξη για το ζευγάρωμα των δυο βατράχων. «Ο Ρομέο είναι πολύ ήρεμος και χαλαρός, δεν κινείται πάρα πολύ. Είναι υγιής και του αρέσει να τρώει, αλλά ταυτόχρονα λίγο ντροπαλός και αργός. Η Ιουλιέτα από την άλλη είναι εντελώς διαφορετική. Έχει πάρα πολλή ενέργεια, κολυμπάει και τρώει πολύ και καμιά φορά προσπαθεί να δραπετεύσει», λέει η ίδια. 

Οι πέντε βάτραχοι -τρεις αρσενικοί και δυο θηλυκοί- είναι οι πρώτοι του είδους Sehuencas που εντοπίζονται στην φύση εδώ και μια δεκαετία, παρά τις συνεχείς προηγούμενες έρευνες στα δάση της Βολιβίας. Ο Ρομέο περισυλλέχθηκε πριν από 10 χρόνια, όταν βιολόγοι γνώριζαν ήδη πως το είδος του κινδυνεύει, αλλά δεν περίμεναν πως θα έμενε μόνος του για τόσον πολύ καιρό. 

Ο πιο «μοναχικός» βάτραχος του κόσμου βρήκε ταίρι και δεν θα εξαφανιστεί το είδος του Facebook Twitter
Η Ιουλιέτα προορίζεται να γίνει το ταίρι του Ρομέο.

Πριν από περίπου ένα χρόνο είχε κερδίσει παγκόσμια προβολή λόγω της προσπάθειά του να βρει ταίρι, ενώ κάποιοι του είχαν φτιάξει μέχρι dating profile. Οι πέντε νεοανακαλυφθέντες βάτραχοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καραντίνα. 

Ο Chris Jordan από το Global Wildlife Conservation δήλωσε πως υπάρχει κίνδυνος τώρα που τα ζώα βρέθηκαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστοι βάτραχοι αυτού του είδους στην άγρια φύση για να συνιστούν μακροπρόθεσμα βιώσιμο πληθυσμό. «Μόνο έτσι έχουμε σοβαρές πιθανότητες να διασώσουμε το είδος Sehuencas», σχολίασε. 

Ο πιο «μοναχικός» βάτραχος του κόσμου βρήκε ταίρι και δεν θα εξαφανιστεί το είδος του Facebook Twitter
Στην διάρκεια της αποστολής οι ερευνητές βρήκαν συνολικά πέντε βατράχια του είδους του Ρομέο, μετά από 10 χρόνια συνεχούς αναζήτησης.

Οι πέντε νέοι βάτραχοι θα υποβληθούν σε θεραπεία ενάντια στην χυτριδιομύκωση, μια μολυσματική ασθένεια που έχει αποδεκατίσει τα αμφίβια του πλανήτη. Στη συνέχεια ο Ρομέο θα γνωρίσει την Ιουλιέτα σε μια προσπάθεια να παράξουν απογόνους, οι οποίοι τελικά θα επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM