Google: Αφιερωμένο στη σπουδαία ζωγράφο Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι το σημερινό doodle

Google: Αφιερωμένο στη σπουδαία ζωγράφο Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι το σημερινό doodle Facebook Twitter
0

Αφιερωμένο στην Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι είναι το σημερινό doodle της Google, με αφορμή τα 427 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαιότερης γυναίκας ζωγράφου του 17ου αιώνα.

Η Τζεντιλέσκι γεννήθηκε σαν σήμερα το 1953, στη Ρώμη και είναι περισσότερο γνωστή για την απόδοση δυναμικών ηρωίδων στα έργα της, πολλά από τα οποία φαίνεται να αντικατοπτρίζουν την προκατάληψη και τις δυσκολίες που βίωσε η ίδια.

Στα 17 της είχε δημιουργήσει ένα από τα πιο γνωστά έργα της, τον πίνακα «Η Σωσσάννα και οι γέροντες», που για αιώνες αποδίδονταν εσφαλμένα στον πατέρα της, Οράτιο. 

Google: Αφιερωμένο στη σπουδαία ζωγράφο Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι το σημερινό doodle Facebook Twitter
EPA

Η Τζεντιλέσκι έμαθε να ζωγραφίζει μαζί με τα αδέλφια της, στο εργαστήριο του πατέρα της. Το 1611 ο βοηθός του πατέρα της, ο ζωγράφος Αγκοστίνο Τάσσι, τη βίασε, αλλά την έπεισε να διατηρήσει ερωτικές σχέσεις μαζί του, με την υπόσχεση του γάμου. Όταν ο βιαστής της την χώρισε, ο πατέρας της Τζεντιλέσκι τον πήγε στα δικαστήρια και παρότι ο δράστης καταδικάστηκε, η φήμη της ίδιας επλήγη.

Google: Αφιερωμένο στη σπουδαία ζωγράφο Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι το σημερινό doodle Facebook Twitter
EPA

Τα όσα έζησε καθρεφτίζονται στη δουλειά της. Επηρεασμένη από τον ρεαλισμό του Καραβάτζιο έκανε σημαντικά, σκοτεινά έργα, πολλά από τα οποία βίαια, ενώ συχνά ζωγράφιζε γυναίκες που εναντιώνονταν στους άντρες.

Αργότερα παντρεύτηκε τον ζωγράφο Πιεραντόνιο Στατιέζι και εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία, ενώ το 1616 έγινε η πρώτη γυναίκα δέχθηκε η Accademia del Disegno. Μεγαλούργησε στη Ρώμη, στη Βενετία και στη Νάπολη. Κάποιοι εκτιμούν ότι πέθανε το 1656, από την επιδημία πανούκλας στη Νάπολη.

Google: Αφιερωμένο στη σπουδαία ζωγράφο Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι το σημερινό doodle Facebook Twitter
EPA
Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ