Η πόλη του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια προωθεί μια πρώτη στο είδος της εισήγηση περί αντικατάστασης της αστυνομίας στους ελέγχους κυκλοφορίας από άοπλους πολίτες, σε μια προσπάθεια περιορισμού της αστυνομικής βίας, των φυλετικών διακρίσεων και της στοχοποίησης μειονοτήτων.
Μετά από ώρες μιας συναισθηματικά φορτισμένης συνεδρίασης, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης στα βόρεια της Καλιφόρνια, ενέκριναν μέτρο που προβλέπει τη σύσταση επιτροπής επιφορτισμένης με τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας.
Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται είναι η σταδιακή περικοπή κατά το ήμισυ των αστυνομικών κονδυλίων, αλλά και την απεμπλοκή της αστυνομίας σε κλήσεις από ανθρώπους άστεγους ή με ψυχικά νοσήματα. Επιπλέον, το ψήφισμα καλεί και για τη δημιουργία ξεχωριστού δημοτικού τμήματος που θα χειρίζεται υποθέσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία - ορόσημο εν μέσω ολοένα και ηχηρότερων εκκλήσεων για εκκαθαρίσεις στις τάξεις της αστυνομίας, ακόμη και διάλυση κάποιων τοπικών τμημάτων, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ που πυροδότησε μαζικές και οργισμένες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Διάφορες έρευνες έχουν δείξει πως η αστυνομία είναι πολύ πιθανότερο να σταματήσει μαύρους οδηγούς παρά λευκούς και, μάλιστα, για ήσσονος σημασίας παραβάσεις. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Φιλάντο Καστίλ ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, κατά τη διάρκεια ελέγχου για ένα σπασμένο πίσω φανάρι. Ή της Σάντρα ΜΠλαντ που πέθανε σε ένα κελί, το 2015, τρεις ημέρες αφού τη σταμάτησε η αστυνομία επειδή δεν είχε βγάλει φλας κατά την αλλαγή λωρίδας.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και μετά τις προσωπικές μαρτυρίες πολιτών για την πικρή εμπειρία τους από αστυνομική βία, ο δήμαρχος του Μπέρκλεϊ Jesse Arreguin τόνισε πως πολλές κοινότητες μαύρων στην πόλη νιώθουν στοχοποιημένες από την αστυνομία και αυτό οπωσδήποτε πρέπει να αλλάξει.
Στη συνεδρίαση που διήρκησε εννέα ώρες, ακούστηκαν πολλές απόψεις, με τους περισσότερους να συναινούν σε μια ριζοσπαστική λύση που δεν θα περιλαμβάνει ένοπλη αστυνόμευση, παρότι ένα τέτοιο μέτρο ίσως χρειάζεται μήνες, ακόμη και χρόνια, για να υλοποιηθεί.
«Νομίζω πως το Μπέρκλεϊ κάνει τρέλες. Πως όλο αυτό είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πείραμα που θα αποτύχει» τόνισε ο Μαρκ Κρόνιν, της ένωσης αστυνομικών.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αστυνομικές ενώσεις Λος Άντζελες, Σαν Φραντσίσκο και Σαν Χοσέ ενώ το αστυνομικό τμήμα του Μπέρκλεϊ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια