Έκθεση: Σχεδόν όλη η βιομηχανία της μόδας προμηθεύεται βαμβάκι από εργοστάσια καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα

Έκθεση: Σχεδόν όλη η βιομηχανία της μόδας προμηθεύεται βαμβάκι από εργοστάσια καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα Facebook Twitter
«Σχεδόν ολόκληρη» η βιομηχανία μόδας «συνηγορεί»στην καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων, σύμφωνα με ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα
0

Αρκετές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη βιομηχανία της μόδας στον κόσμο είναι συνένοχες για την καταναγκαστική εργασία και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατομμυρίων Ουιγούρων στην περιοχή Xinjiang της βορειοδυτικής Κίνας, σύμφωνα με περισσότερες από 180 ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχει παγκόσμια οργή για τις φρικαλεότητες που διαπράττονται εναντίον του πληθυσμού των Ουιγούρων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, αναγκαστικού χωρισμού οικογενειών και υποχρεωτικής στείρωσης των γυναικών Ουιγούρων.

Παρά τις παραβιάσεις αυτές, οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι πολλά από τα κορυφαία brand ρούχων στον κόσμο συνεχίζουν να προμηθεύονται βαμβάκι και νήματα, που παράγονται μέσω ενός τεράστιου συστήματος καταναγκαστικής εργασίας που χρηματοδοτείται από το κράτος, με τη συμμετοχή έως και 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων σε στρατόπεδα- φυλακές, εργοστάσια και αγροκτήματα στην Xinjiang.

Προσθέτουν δε, ότι το σύστημα καταναγκαστικής εργασίας σε ολόκληρη την περιοχή περιλαμβάνει το μεγαλύτερο πλήθος εθνοτικής και θρησκευτικής μειονότητας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκτιμούν ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» πως περίπου ένα στα πέντε προϊόντα βαμβακιού που πωλούνται σε όλο τον κόσμο έχουν βαμβάκι από αυτή την περιοχή, άρα οι εταιρείες που τα προμηθεύονται από εκεί είναι «συνένοχες» για την καταναγκαστική εργασία και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βαμβακιού στον κόσμο, με το 84% του βαμβακιού της να προέρχεται από την περιοχή Xinjiang. Το βαμβάκι και τα νήματα που παράγονται στο Xinjiang χρησιμοποιούνται ευρέως σε άλλες βασικές χώρες παραγωγής ενδυμάτων όπως το Μπαγκλαντές, η Καμπότζη και το Βιετνάμ.

Το βαμβάκι και τα νήματα χρησιμοποιούνται επίσης σε υφάσματα και έπιπλα σπιτιού. Παλιότερα, οι New York Times ανέφεραν ότι τα εργοστάσια στην περιοχή προμηθεύουν επίσης μάσκες προσώπου σε χώρες από όλον τον κόσμο.

Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν δημοσιεύσει έναν εκτενή κατάλογο εμπορικών σημάτων που ισχυρίζονται ότι συνεχίζουν να προμηθεύονται βαμβάκι και νήματα από την περιοχή ή από εργοστάσια που συνδέονται με την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων. Μεταξύ αυτών οι εταιρείες Gap, C&A, Adidas, Muji, Tommy Hilfiger και Calvin Klein.

Σε χθεσινή τους έκθεση, αναφέρουν ότι πολλές ακόμη κορυφαίες μάρκες ειδών ένδυσης συνεχίζουν ακόμα να διατηρούν προσοδοφόρες στρατηγικές συνεργασίες με κινεζικές εταιρείες, αποδεχόμενες επιδοτήσεις από την κυβέρνησή τους, προκειμένου να επεκτείνουν την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην περιοχή.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάθε εμπορική επωνυμία και είδη πολυτελείας να συνδέεται με αυτό που συμβαίνει με τους λαούς των των Ουιγούρων.», λέει η Chloe Cranston, διευθύντρια επιχειρήσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Anti-Sl slave International.

Σε έκκληση για δράση, ο συνασπισμός των ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος περιλαμβάνει περισσότερες από 70 ομάδες υπέρ των δικαιωμάτων των Ουιγούρων, οργανώσεις κατά της δουλείας και υπερασπιστές των εργατικών δικαιωμάτων, αναφέρει ότι η παγκόσμια βιομηχανία ειδών ένδυσης πρέπει να εξαλείψει όλα τα προϊόντα και τα υλικά που συνδέονται με την καταναγκαστική εργασία στο Xinjiang μέσα σε ένα χρόνο.

«Οι εταιρείες της μόδας πρέπει να αναρωτηθούν για το πόσο συμβάλλουν σε μια πολιτική γενοκτονίας εναντίον των Ουιγούρων. Αυτές οι εταιρείες κατά κάποιον τρόπο κατάφεραν να αποφύγουν τον έλεγχο για συνενοχή. Αυτό σταματά σήμερα », δήλωσε ο Omer Kanat, εκτελεστικός διευθυντής του project για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ουιγούρων.

Σύμφωνα με την Κοινοπραξία Εργαζομένων Δικαιωμάτων (WRC), έναν από τους υπογράφοντες φορείς που παροτρύνουν για ενεργό δράση, οι μάρκες δεν έχουν κάποιον αξιόπιστο τρόπο για να αποδείξουν ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τους από το Xinjiang είναι απαλλαγμένες από φαινόμενα καταναγκαστικής εργασίας.

«Οι εργάτες στην περιοχή του Ουιγούρ αντιμετωπίζουν βίαια αντίποινα εάν πουν την αλήθεια. Αυτό καθιστά αδύνατη τη δέουσα αντιμετώπιση μέσω των επιθεωρήσεων εργασίας και ουσιαστικά εγγυάται ότι οποιαδήποτε επωνυμία που προέρχεται από την περιοχή των Ουιγούρων αφορά σε καταναγκαστική εργασία», δήλωσε ο Scott Nova, εκτελεστικός διευθυντής της WRC.

«Μία εταιρεία από τη βιομηχανία της μόδας που ισχυρίζεται ότι γνωρίζει, πως όλα τα αγροκτήματα και τα εργοστάσια που λειτουργούν στην περιοχή είναι απαλλαγμένα από καταναγκαστική εργασία είναι είτε βαθιά κυνική είτε παραπληροφορημένη».

Τον Απρίλιο, το Παγκόσμιο Δίκτυο Νομικής Δράσης (Glan), μια ομάδα δικηγόρων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρείχε επίσης αποδεικτικά στοιχεία στην HMRC ότι μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Muji, Uniqlo, H&M και Ikea, πωλούσαν προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο που περιέχουν βαμβάκι και νήματα από την περιοχή Xinjiang.

H Glan υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έπρεπε να σταματήσει τις πωλήσεις προϊόντων που συνδέονται με την καταναγκαστική εργασία σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς παραβίασε αρκετούς νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του νόμου του 1897 περί ξένων προϊόντων.

Η H&M και η Ikea αντέδρασαν άμεσα, ανακοινώνοντας πως θα σταματήσουν να αγοράζουν βαμβάκι από την περιοχή. Σε δήλωσή της στον The Guardian, εκπρόσωπος της H&M παραδέχθηκε ότι είχε έμμεση σχέση με έναν παραγωγό νήματος που δραστηριοποιείται στην περιοχή, αλλά πρόσθεσε πως επανεξετάζει αυτή τη σχέση.

Η εταιρεία Muji επιβεβαίωσε ότι συνεχίζει να χρησιμοποιεί νήματα από βαμβάκι από την Xinjiang, αλλά αρνείται ότι αυτά συνδέονται με την καταναγκαστική εργασία.

«Ο συνεργάτης μας (μας διαβεβαιώνει) ότι τα άτομα που κατασκευάζουν τα προϊόντα μας δουλεύουν κάτω από καλές συνθήκες εργασίας και αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Οι ανεξάρτητοι ελεγκτές διενήργησαν επιτόπιο έλεγχο σε αυτούς τους χώρους και επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις καταναγκαστικής εργασίας και διάκριση των εθνοθρησκευτικών μειονοτήτων στις εγκαταστάσεις τους».

Ένας εκπρόσωπος της Uniqlo είπε ότι κανένα προϊόν της εταιρείας δεν κατασκευάζεται στην περιοχή και επιμένει ότι όλοι οι εταίροι παραγωγής στην αλυσίδα εφοδιασμού της τηρούν τους κώδικες συμπεριφοράς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επίσης, σε μια δήλωσή της, η PVH Corporation, η οποία κατέχει τις επωνυμίες Calvin Klein και Tommy Hilfiger, δήλωσε ότι δεν διέθεσε τελικά ρούχα από την περιοχή και θα διακόψει όλες τις επιχειρηματικές σχέσεις με εργοστάσια που παράγουν ρούχα ή ύφασμα ή χρησιμοποιούν βαμβάκι από το Xinjiang εντός των επόμενων 12 μηνών.

Η Adidas απάντησε ότι δεν προμηθεύεται προϊόντα από την περιοχή και έχει δώσει οδηγίες στους προμηθευτές της να μην προμηθεύονται νήματα από εκεί. Ανάλογη ήταν απάντηση και από εκπρόσωπο της C&A, που είπε ότι δεν προμηθεύτηκε βαμβάκι ή νήματα ούτε συνεργάστηκε με κάποιον από την περιοχή.

Ωστόσο, μέλη του συνασπισμού ανέφεραν ότι δεν αρκεί για τις εταιρείες να διακόπτουν απλώς τις άμεσες σχέσεις με τους προμηθευτές, αλλά ότι πρέπει να γίνει πλήρης αναθεώρηση των δεσμών του τομέα της μόδας με την περιοχή.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαγδεμβούργο: Οι σκοτεινές αναρτήσεις του Σαουδάραβα ψυχιάτρου που αγνοήθηκαν

Διεθνή / Μαγδεμβούργο: Οι σκοτεινές αναρτήσεις του Σαουδάραβα ψυχιάτρου που αγνοήθηκαν

Σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε αποκηρύξει τη μουσουλμανική πίστη του και είχε εκφράσει συμπάθεια προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)
LIFO NEWSROOM
Γιατί ο Τραμπ θέλει να αλλάξει το όνομα του ψηλότερου βουνού της βόρειας Αμερικής

Διεθνή / Γιατί ο Τραμπ θέλει να αλλάξει το όνομα του ψηλότερου βουνού της βόρειας Αμερικής

Η πρόταση του Τραμπ αναμένεται να αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την πολιτιστική και ιστορική σημασία του ονόματος του βουνού, δημιουργώντας αντιπαραθέσεις μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της πολιτείας της Αλάσκας
LIFO NEWSROOM
Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον εαυτό του - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Διεθνή / Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον ίδιο - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Μετά τις αντιδράσεις με τις παρεμβάσεις του υπέρ ακροδεξιών κομμάτων και ότι «μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», ο δισεκατομμυριούχος έθεσε τέσσερις επιλογές
LIFO NEWSROOM