Τουλάχιστον 550 είδη θηλαστικών θα χαθούν ως το 2100: «Εξ ολοκλήρου υπεύθυνος ο άνθρωπος»

Τουλάχιστον 550 είδη θηλαστικών θα χαθούν ως το 2100: «Εξ ολοκλήρου υπεύθυνος ο άνθρωπος» Facebook Twitter
Ο λευκόχειρος γίββωνας απειλείται με εξαφάνιση.
0

Επιστήμονες υπολόγισαν πόσα θηλαστικά ενδέχεται να χαθούν αυτόν τον αιώνα με βάση στοιχεία από απολιθώματα παλαιότερων εξαφανίσεων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, τουλάχιστον 550 είδη μπορεί να ακολουθήσουν τα βήματα των μαμούθ. Με κάθε «εξαφανισμένο είδος» χάνουμε μέρος της φυσικής ιστορίας του πλανήτη, σημείωσαν. 

Ωστόσο, παρά τις «σκοτεινές» προγνώσεις, μπορούμε να διασώσουμε εκατοντάδες είδη καταβάλλοντας εντονότερη προσπάθεια σε επίπεδο προστασίας τους περιβάλλοντος. 

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances, αναφέρει πως οι άνθρωποι ευθύνονται σχεδόν εξ' ολοκλήρου για την εξαφάνιση των θηλαστικών σε περασμένες δεκαετίες. 

Και ο ρυθμός θα αυξηθεί μελλοντικά αν δεν αναλάβουμε άμεσα δράση. 

Τουλάχιστον 550 είδη θηλαστικών θα χαθούν ως το 2100: «Εξ ολοκλήρου υπεύθυνος ο άνθρωπος» Facebook Twitter
Πολλά είδη θηλαστικών θα μπορούσε να ακολουθήσουν τα βήματα των μαμούθ και να εξαφανιστούν τις επόμενες δεκαετίες.

Παρά το «ανησυχητικό» σενάριο, θα μπορούσαμε να διασώσουμε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες είδη με πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές ενέργειες, σχολίασε ο Τομπίας Άντερμαν από τα Gothenburg Global Biodiversity Centre και University of Gothenburg.

Προκειμένου να το καταφέρουμε, πρέπει να αυξήσουμε την συλλογική γνώση σχετικά με την «επικείμενη κορύφωση της κρίσης της βιοποικιλότητας και να αναλάβουμε δράση ώστε να καταπολεμήσουμε αυτήν την παγκόσμια έκτακη ανάγκη».  

«Ο χρόνος πιέζει», είπε. «Με κάθε είδος που εξαφανίζεται, χάνουμε ανεπιστρεπτί ένα μοναδικό κομμάτι της φυσικής ιστορίας του πλανήτη». 

Αυτό που έκαναν οι επιστήμονες ήταν να συγκεντρώσουν συγκέντρωσαν μια τεράστια βάση δεδομένων από απολιθώματα, τα οποία παρείχαν στοιχεία για τον χρόνο και την κλίμακα πρόσφατων εξαφανίσεων, προβλέποντας τον ανάλογο ρυθμό μέχρι το έτος 2100. 

Όπως συμπέραναν, οι εξαφανίσεις των τελευταίων αιώνων συνιστούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, συγκριτικά με τις επικείμενες εξαφανίσεις στις επόμενες δεκαετίες. 

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει πως εισερχόμαστε στην έκτη μαζική εξαφάνιση, με ο,τιδήποτε κάνουμε τώρα να διαμορφώνει πιθανότατα το μέλλον της ανθρωπότητας.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM
COP29 στο Αζερμπαϊτζάν: Εν αναμονή της απόφασης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Περιβάλλον / COP29 στο Αζερμπαϊτζάν: Εν αναμονή της απόφασης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών της διάσκεψης - Κορυφαίοι ηγέτες δεν παρίστανται - Αρνούνται να χρηματοδοτήσουν έργα για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες
LIFO NEWSROOM