Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προέτρεψε την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες ενώ οι συγκρούσεις μαίνονται στην αποσχισμένη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και εγώ αναφερθήκαμε στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου και οι δύο πλευρές πρέπει να σταματήσουν τη βία, να συνεργαστούν με την ομάδα Μινσκ και να επιστρέψουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Πομπέο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Κρήτη.
Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται εκτάκτως σήμερα τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση, σύμφωνα με διπλωμάτες που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η συνεδρίαση θα γίνει έπειτα από πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας, που εξασφάλισε τη στήριξη της Βρετανίας, του Βελγίου και της Εσθονίας.
Άμεση κατάπαυση του πυρός ζητούν Γαλλία και Γερμανία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου το Αζερμπαϊτζάν και οι Αρμένιοι αυτονoμιστές αντιπαρατίθενται σε σφοδρές μάχες ήδη για τρίτη ημέρα.
«Η καγκελάριος υπογράμμισε πως μια άμεση κατάπαυση του πυρός και μια επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επείγουν», κατά τις δύο χωριστές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας.
«Οι γειτονικές χώρες πρέπει να συμβάλουν σε μια ειρηνική επίλυση», υπογράμμισε επίσης η καγκελαρία, διαβεβαιώνοντας πως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και η Ομάδα του Μινσκ, που δημιουργήθηκε το 1992 για την εξεύρεση μιας λύσης στη σύγκρουση στην περιοχή, είναι τα «κατάλληλα φόρα» για να κατευναστεί η σύγκρουση.
Από την πλευρά της, η Γαλλία δήλωσε σήμερα ότι θα καλέσει σε συνομιλίες μεταξύ των μελών της ομάδας του Μινσκ, της οποίας ηγούνται η Ρωσία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η οποία μεσολαβεί ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν, στην προσπάθεια επίλυσης τις κλιμακούμενης σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες του Νοτίου Καυκάσου.
«Θα ζητήσουμε τις ερχόμενες ημέρες έναν συντονισμό της Ομάδας του Μινσκ προκειμένου να αποσαφηνίσουμε τι συνέβη, ποιος φέρει την ευθύνη και να βρούμε μια διέξοδο», δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του γραφείου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Σπουδαίας σημασίας περιοχή για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια ορεινή περιοχή εντός του Αζερμπαϊτζάν, είναι πηγή διαμάχης πριν καν τη δημιουργία της Σοβιετικής Ένωσης. Η απόσχιση της το 1991 δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.
Οι εντάσεις είχαν τεθεί υπό έλεγχο όταν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αποτελούσαν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά επανεμφανίστηκαν μετά τη διάλυσή της.
Ο πόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις των δύο χωρών τελείωσε με κατάπαυση πυρός το 1994, με την Αρμενία να έχει τον πλήρη έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ και άλλων μικρότερων θυλάκων στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν.
Το σύνορο ανάμεσα στις δύο χώρες θεωρείται ένα από τα πλέον στρατιωτικοποιημένα στον κόσμο, δήλωσε ο Λόρενς Μπρόερς, διευθυντής του προγράμματος για τον Καύκασο στην ειρηνευτική οργάνωση Conciliation Resources.
Το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι απαντά στην επιθετικότητα της Αρμενίας σε περιοχές που είναι νόμιμα εδάφη του και που είναι υπό την κατοχή εχθρικών στρατευμάτων και αυτονομιστών εδώ και δεκαετίες.
Σημειώνεται δε ότι η ευρύτερη περιοχή του νότιου Καύκασου είναι μία κρίσιμη αρτηρία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη και άλλες παγκόσμιες αγορές.
Το Αζερμπαϊτζάν παρέχει περίπου το 5% των αναγκών της Ευρώπης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο (βοηθώντας την ΕΕ να περιορίσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία) και οι συγκρούσεις του 2016 είχαν φτάσει κοντά σε αρκετούς από αυτούς τους αγωγούς.
Από την Κυριακή, δυνάμεις των αυτονομιστών, που υποστηρίζονται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά από την Αρμενία, εμπλέκονται στις φονικότερες εχθροπραξίες με στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν από το 2016.
Ο επίσημος απολογισμός των μαχών αυτών βρισκόταν σήμερα στους 95 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων έντεκα αμάχων, όμως στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι ακόμη πιο βαρύς.
Με πληροφορείς του Reuters/ΑΠΕ