Κλαίγοντας ο Χαϊντέρ και ο Αχμέντ έπεσαν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. Επί 40 χρόνια, από τη στιγμή που ο Σαντάμ Χουσεΐν φυλάκισε την οικογένειά τους, αμφότερα τα αδέλφια πίστευαν ότι ο άλλος ήταν νεκρός.
Ο Χαϊντέρ και ο Αχμέντ αλ Μουσαουί συναντήθηκαν ξανά το σαββατοκύριακο στη Βαγδάτη. Κατάφεραν να βρουν ο ένας τον άλλον χάρη σε μια ανάρτηση του πρώτου, που έγινε viral. Η τελευταία φορά που ήταν μαζί τα δύο αδέλφια, ήταν όταν η μυστική αστυνομία του Σαντάμ Χουσεΐν συνέλαβε όλη την οικογένεια.
Today, after 40 years, Haidar flew from Sweden to be reunited with his brother, the living martyr, Ahmed. pic.twitter.com/MYvG0y3ELe
— Hassan Hadad (@Abufellah) October 3, 2020
Ο Χαϊντέρ, που τώρα ζει στη Σουηδία, ήταν 4 ετών όταν είδε τελευταία φορά τον 2χρονο τότε Αχμέντ, λίγο προτού τον βγάλει κρυφά από τη φυλακή η γιαγιά τους. Ο Χαϊντέρ έκανε μια ανάρτηση για τα 40 χρόνια από τη σύλληψη της οικογένειάς του. Μαζί δημοσίευσε μια φωτογραφία του αδελφού του από όταν ήταν μωρό.
Αυτό που δεν ήξερε ο Χαϊντέρ ήταν ότι είχαν δείξει έλεος στον Αχμέντ. Το μικρό αγόρι εγκαταλελειμμένο από τις αρχές στο αστυνομικό τμήμα, δόθηκε σε τοπικό άρχοντα που τον μεγάλωσε σαν δικό του παιδί. Ήταν η θετή αδελφή του εκείνη που είδε την ανάρτηση και εντόπισε τον Χαϊντέρ.
«Η φωτογραφία του Αχμέντ έγινε share σχεδόν 1 εκατομμύριο φορές. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να τον συναντήσω ξανά», είπε κλαίγοντας, κρατώντας σφιχτά τον αδελφό του, ο Χαϊντέρ.
«Σαν σήμερα πριν από 40 χρόνια κρατήθηκα στη φυλακή. Μπορεί να ρωτήσετε πόσο χρονών είμαι τώρα. Είμαι 44 και το 1980 ήμουν 4 ετών και θυμάμαι όλα όσα συνέβησαν. Αν έχεις έναν πατέρα που έχει σχέση με την πολιτική, ποιο είναι το δικό σου λάθος;», είχε γράψει στην ανάρτησή του ο Χαϊντέρ. «Ολόκληρη η οικογένειά μου δολοφονήθηκε και ήμουν ο μόνος που κατάφερε να διαφύγει από τη φυλακή», ανέφερε ακόμη.
Η σύλληψη της οικογένειας
Ο πατέρας τους ήταν μέλος του κόμματος Dawa, που ο Σαντάμ Χουσεΐν θεωρούσε ως έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους. Πολλοί από τους ηγέτες του εξορίστηκαν ενώ άλλοι δολοφονήθηκαν.
Ανάμεσά τους ο πατέρας του Χαϊντέρ και του Αχμέντ, όπως και η μητέρα τους που ήταν έγκυος στο τρίτο παιδί της οικογένειας. Δεν ήταν ασυνήθιστο να παίρνουν τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους ή ακόμη και να τα σκοτώνουν και για αυτό όλοι υπέθεσαν ότι αυτή ήταν η τύχη του Αχμέντ.
Ο Χαϊντέρ σώθηκε όταν η γιαγιά του εκμεταλλεύτηκε μια ευκαιρία να σώσει ένα από τα αγόρια. Οι πολιτικοί κρατούμενοι ήταν σε διαφορετικό χώρο της φυλακής στη Βαγδάτη από όσους κρατούνταν για άλλες κατηγορίες, αλλά όλοι χρησιμοποιούσαν τα ίδια μπάνια.
Η γιαγιά κατάφερε να κανονίσει ένα κρυφό ραντεβού, ενώ προσποιούνταν ότι επισκεπτόταν έναν συγγενή που κρατούνταν για άλλες κατηγορίες. Επέλεξε τον Χαϊντέρ λόγω της ηλικίας του. Στα 4 χρόνια του, μπορούσε να μείνει σιωπηλός και να τηρήσει τις οδηγίες. Η γιαγιά του τον έκρυψε κάτω από την αμπάγια της και τον έβγαλε από τη φυλακή. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που είδαν οποιονδήποτε από την οικογένεια. Κανένας από τους γονείς δεν βγήκε από τη φυλακή.
«Αυτή η ιστορία δεν αφορά δύο ανθρώπους, συνοψίζει τον πόνο ενός έθνους», είπε ο Χαϊντέρ, μετά τη συνάντηση στη Βαγδάτη που έγινε με τη βοήθεια των τοπικών αρχών.
«Όσο όμορφη κι αν είναι αυτή η ιστορία, είναι μια σημαντική υπενθύμιση των θηριωδιών που διέπραξε ο Σαντάμ και οι δολοφονικοί μπράβοι του εναντίον εκατομμυρίων Ιρακινών που έζησαν δεκαετίες υπό τη βάναυση δικτατορία του, πολλοί από αυτούς χωρίς να βρουν δικαιοσύνη», είπε από την πλευρά του ο Χασάν Χαντάντ, κυβερνητικός αξιωματούχος που βοήθησε να γίνει η συνάντηση των δύο αδελφών.
Με πληροφορίες από Times
σχόλια